Felszentelték a debreceni Szentháromság-templomot

Az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjének kormányzó főpásztora mutatta be a ­liturgiát. Márk metropolita beszédében felidézett egy ironikus, ám nagyon keserű orosz anekdotát.

Magyar Nemzet
2019. 12. 30. 11:55
null
Márk metropolita (középen) tartotta a liturgiát Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjének kormányzó főpásztora mutatta be szombaton azt a ­liturgiát, amellyel felszentelték a debreceni Szentháromság ortodox templomot. A háromórás szertartás után Márk metropolita, aki oroszul méltatta az eseményt, beszédében felidézett egy ironikus, ám nagyon keserű orosz anekdotát.

Eszerint Moszkva legmagasabb épülete az egykori szovjet titkosszolgálat székháza, mert annak tetejéről ellátni Kolima félszigetéig, az ottani büntetőtáborokig. Ez, mint mondta, Oroszország történetének drámai időszakaira emlékeztet. Egy templom viszont minden más épületnél magasabb, mert a templom az a hely, ahol a föld találkozik az éggel, ahol az ember nem valamilyen fontos földi személlyel, hanem magával az Istennel találkozik, mondta a metropolita, aki beszéde végén köszönetet mondott mindazoknak, akik felépítették, berendezték és felékesítették a hagymakupolás épületet.

Márk metropolita (középen) tartotta a liturgiát
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Sipos Barnabás helyi parókus ünnepi beszédében visszatekintett az elmúlt évtizedre, azt mondta, 2010 óta fokozatosan adatott meg mára az, amit elértek. Annak idején egy kétállásos garázsból alakították ki a templomot, amelynek létrehozásához a magyar államtól kétszer kaptak támogatást: 2011-ben hétmillió, idén pedig ötmillió forintot. Debrecen önkormányzata az idén kétmillió forinttal járult hozzá az egyházköz­ség működéséhez. Barcsa Lajos (Fidesz–KDNP), Debrecen alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, az önkormányzat büszke arra, amit az ortodox egyházközség létrehozott. A városban az ortodoxok a XVI. századtól jelen vannak.

Reményei szerint a hitélet, a közösségépítés mellett a többi egyházhoz hasonlóan csatlakoznak majd egyéb tevékenységekhez, például működtetnek szociális intézményeket is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.