Győrben készülhet a legmodernebb páncélos

A győri Rába is részt vehet a német-magyar együttműködésben készülő modern gyalogsági harcjárművek legyártásában. A csúcstechnológiájú fegyverrendszer előállításába cseh cégek is bekapcsolódnak, tovább mélyítve a két ország közötti hadiipari együttműködést.

2020. 09. 07. 6:05
null
Maróth Gáspár, Armin Papperger és Palkovics László a Rheinmetall Lynx harcjármű előtt Fotó: Zord Gabor Laszlo Forrás: Kormánybiztosi Titkárság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Évek óta együttműködünk a Rábával a teherautók gyártásában – válaszolta a Rheinmetall Defence (RM) ügyvezető igazgatója, Oliver H. Mittelsdorf a cseh Ekonomický deníknek adott interjúban annak kapcsán, hogy a német hadiipari vállalat miként keres magyar partnereket a Magyar Honvédség Lynx (Hiúz) fantázianevű gyalogsági harcjárműveinek (IFV) legyártásához. Az RM lánctalpas járművek értékesítéséért felelős alelnöke a cseh lap kérdésére hozzátette: ami Magyarországot illeti, a megállapodás részleteiről még nem beszélhet, a pontos darabszámok nem nyilvánosak. Oliver H. Mittelsdorf annyit azonban megjegyzett, hogy a beszerzés kapcsán összehasonlítható a cseh és a magyar hadsereg. Tudni kell, hogy az RM az egyik ajánlattevő a 210 páncélozott lánctalpas gyalogsági harcjármű szállítására kiírt cseh tenderen. Csehország 52 milliárd korona értékben akar beszerezni IFV-ket, az üzlet nagyságrendileg megegyezik az RM által hazánkkal kötött szerződés 700 milliárd forintos volumenével.

Az RM ügyvezető igazgatója egy alakuló német-magyar-cseh közép-európai hadiipari együttműködésről is beszélt. „Meg kell találnunk az együttműködési lehetőségeket a magyar és a cseh vállalatok között” – fogalmazott a német cégvezető, nyomatékosítva, hogy nem az optimális, hanem a legjobb megoldást fogják keresni minden fél számára. Mittelsdorf szerint az ideális az lenne, ha régiónk más – szintén EU- és NATO-tag – országait is bevonhatnák a harcjárműgyártási együttműködésbe.

Az RM vezetőjének szavait némiképp alátámasztja, hogy az állami tulajdonú győri Rábánál az év elején, a 2004-ben indított katonai beszerzési program kifutásával felszámolták a H sorozatú terepjáró tehergépkocsik gyártókapacitását, azonban azt azóta sem közölték, hogy milyen más célra hasznosítják a felszabaduló szakembereket, eszközöket. Közben a Rába az RM részére 2017 óta szállít katonai teherautó-alkatrészeket. Ráadásul a magyar-cseh hadiipari kapcsolatok is erősek, Kiskunfélegyházán cseh licenc alapján készülnek a magyar fegyveres szervek pisztolyai, géppisztolyai és gépkarabélyai, a cseh Aero Vodochody repülőgépgyárban pedig, amely sugárhajtású kiképző és alacsony támadógépeket gyárt, többségi tulajdont szerzett a magyar Aero Investment Partners Zrt.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, augusztusban Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására alapított vegyesvállalatot a német Rheinmetall céggel a magyar állam a honvédség NATO-vállalásainak teljesítése érdekében. A világ egyik legmodernebb páncélozott harcjárműve az Amerikai Egyesült Államok hadserege és az ausztrál szárazföldi haderő pályázatán is indul.

Teherszállító gépet vett a kormány

Egy Airbus A330-200F típusú áruszállító gépet vásárolt a Qatar Airways légitársaságtól a Külgazdasági és Külügyminisztérium állami feladatokra. A széles-törzsű, mintegy 65 tonna terhet szállítani képes cargo repülőgépet nem a Magyar Honvédség, hanem a Wizz Air fogja üzemeltetni, szabad áruszállítási kapacitásait a piacon értékesíti majd egy erre szakosodott brókercég – azaz amikor nincs állami feladat, a repülőgép bevételt termelhet. A polgári lajstrom alatt történő üzemelés egyik előnye, hogy így egyszerűbb a szükséges leszállási és útvonalengedélyek beszerzése, főleg olyan sürgős és életbevágó szállítmányok esetében, mint amilyenek a koronavírus-járvány megfékezéséhez és kezeléséhez szükségesek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.