Jakab Péter tovább áltatja magát és pártját

Miközben Jakab Péter a Jobbik pártlapjában magyarázza a hétvégi vereséget, és próbál úgy tenni, mintha komoly sikert ért volna el a szivárványkoalíció, több elüldözött exjobbikos is idejét látta megszólalni. Varga-Damm Andrea a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta: a párt végletesen kiszolgáltatottá vált, Sneider Tamás pedig már most „buktát” jósol az ellenzéknek 2022-re.

Vizvári Soma
2020. 10. 14. 21:07
JAKAB Péter Jobbik
Budapest, 2020. május 11. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. május 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az első szó, ami eszembe jut Borsod 6-ról, az a büszkeség” – mondta a Jobbik elnöke az Alfahírnek adott interjúban. Jakab Péter a pártlapban kifejtette: „Az ellenzék ezen a választáson történelmet írt egyrészt azért, mert most megmutattuk, hogy mit tudunk terepen, és nemcsak a parlamentben tudunk jól együtt dolgozni. Mindenki fegyelmezetten tartotta a sort, és ez több mint biztató 22-re. Másrészt pedig jelesre vizsgázott az ellenzék azért is, mert egy nagyon erős fideszes körzetben meg tudtuk szorongatni a kormánypártot, aminek az az oka, hogy az ellenzéknek van egy erős jobbszárnya és egy erős balszárnya, és a kettő nem egymást gyengíti, hanem erősíti” – értékelt a pártelnök.

Jakab Péter próbálja elbagatellizálni a vereséget.

Jakab erős fideszes körzetről szóló története persze igen gyenge lábakon áll, a kormánypártok ugyanis soha ilyen magas arányú támogatást nem szereztek még ott választáson, mint Koncz Zsófia múlt vasárnap. A pártelnök mégis továbbra is azzal áltatja magát és választóit, hogy „az összefogás nagyon fontos, és jelesre vizsgázott”, a borsodi választás pedig nem volt számukra bukás.

– Bíró László vereségével jelentősen romlottak a Jobbik tárgyalási pozíciói az ellenzéki oldalon – mondta lapunknak Varga-Damm Andrea. Ám más, korábbi párttagok is meglehetősen szkeptikusak a párt erőltetett sikerkommunikációját, valamint a szivárványkoalíció egyben tartásának fontosságát illetően. „Készül a bukta – Jönnek a kötelező, szinte már hurráoptimista nyilatkozatok az ellenzéki pártok részéről, hogy milyen jó eredmény született a borsodi időközi választáson” – fejtette ki véleményét a Jobbik egykori elnöke Facebook-oldalán az egyesült baloldal borsodi veresége után hétfőn. Sneider Tamás úgy fogalmazott, szinte fáj látnia a rezzenéstelen arcokat, amint úgy nyilatkoznak a választásról, hogy közben mindenki tudja: ez a valós eredménynél is nagyobb bukta.

– Minden valamirevaló politológus, választási szakember és persze politikus tudja, hogy ez az ellenzéki eredmény egy országos választáson még kevesebb szavazatot jelentene, mint ezen az időközin – fejtette ki, hozzátéve: ez a vereség előrevetíti, hogy a kormánypártok újabb kétharmadot szereznek 2022-ben. „Ez így nem narancsos, hanem vegyesgyümölcs ízű bukta lesz” – értékelt Sneider, aki még májusban kilépett a Jobbik frakciójából, miután Jakab és az új vezetés részéről méltatlan támadások érték. Akkor közleményében azt írta: Jakab Péter pártelnökségének „mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot”. A Jobbik egykori elnöke saját, a borsodi időközi választással kapcsolatos bejegyzése alatti hozzászólásában azt is hangsúlyozta: „Az EU-kampány felelőse nem én voltam, mégis egyedül én vállaltam a következményeit, a felelősök pedig cserébe kizártak…”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.