Országos méretűvé válhat a mentőket támogató Hambulancia

Óriási felháborodást, majd társadalmi összefogást váltott ki a mentőket a betegek életének a veszélyeztetésével vádoló polgár feljelentése. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, szó sem volt semmiféle vészhelyzetről. Az eset rávilágított arra, hogy több megbecsülést érdemelnek a járványhelyzetben is megfeszített erővel dolgozó mentők, és önkéntesek százai csatlakoztak az őket segítő új kezdeményezéshez.

Végh Attila
2021. 04. 22. 12:41
Hambulance
A Hambulance sajtótékoztatója Forrás: OMSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos akcióvá nőheti ki magát az a kezdeményezés, amit egy rosszindulatú feljelentés előzött meg. A Hambulancia-matricával ellátott vendéglátóipari egységekben jelentős kedvezménnyel vásárolhatnak a mentők, orvosok, ápolók. Már most több száz étterem tulajdonosa és személyzete jelezte, hogy csatlakozni kívánnak az egészségügyben dolgozókat támogató projekthez, üzletükre kiragasztják az akció matricáját is. A kezdeményezés nem egyedi, az Etesd a dokit! nevű iniciatíva lelkes önkéntes csapata a koronavírus-járvány első hulláma óta lepi meg rendszeresen finomságokkal a frontvonalban dolgozó kórházi dolgozókat, mentőket.

Hazudott a fotelfeljelentő

Egy magát törvénytisztelőnek és liberálisnak tartó állampolgár még április 6-án jelentette fel egy mentőautó személyzetét, amiért azok egy óbudai gyorsétteremnél munkaidőben ételt vásároltak elvitelre. Le is fotózta a mentőket, életeket veszélyeztető felelőtlenségnek állítva be a képet, amit megosztott a közösségi oldalakon is. A vizsgálat megállapította, a mentők nem két bevetés közben, hanem az ebédszünetükben, előre letárgyalt rendelésért mentek a hamburgerezőbe, ahol a GPS adatai szerint alig egy percet töltöttek. Később kiderült, az ebédjüket csak később fogyaszthatták el, mert közben bevetésre vezényelték őket, fel kellett függeszteniük a szünetet. A Facebook közössége elítélte a vádaskodót.

A feljelentő le is fotózta a szerinte mások életét a hamburgerezéssel veszélyeztető mentőket
Fotó: Facebook

Diktált az igazságérzet

Az étkezde tulajdonosát és az alkalmazottakat egyaránt felháborította az eset, ezért azonnal felvették a kapcsolatot a közeli Csillaghegy Mentőállomás legénységével, akiket hamisan vádolt meg a bejelentő. A vállalkozó az állomás ügyeleteseinek azóta is rendszeresen szállít ebédet, természetesen a cég ajándékaként, ezzel támogatja, köszöni meg a mentők járvány idején végzett munkáját. A cég vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta,

mélységesen elszomorította, hogy van olyan ember, aki ahelyett, hogy segítené a járvány elleni küzdelemben dolgozókat, otthon, a fotelből vádaskodik, hazugságokat oszt meg közösségi oldalakon, megalázva ezzel másokat.

Külön kiemelte, nem a reklám miatt tette, igazságérzete, segíteni akarása diktálta, hogy kiálljon a mentők mellett. Hozzátette, már más mentőállomásokra, például a rákospalotai mentőkhöz is vittek ki ételt, ezt már az étteremből rendelő vendégek adományaiból fedezték, az ártatlanul megvádolt mentők pedig egész évben ingyen kapják a hamburgert.

A Hambulancia sajtótékoztatója
Fotó: Országos Mentőszolgálat

Országos adatbázis

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a mentők kiálltak a hamisan megvádolt kollégák mellett. Ezzel párhuzamosan rendkívül megindította a mentőszolgálat munkatársait az a társadalmi megbecsülés, ami a mentőket övezi. Ennek eredményeként hozták létre legújabb kezdeményezésüket, a Hambulanciát, melynek sajtótájékoztatóját az érintett üzlet előtt tartották meg április 21-én. Az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán számolt be az esetről, kijelentve: rendszerré fejlődött a mentőket hamburgerrel támogató összefogás. A mentőszolgálat úgy döntött, létrehozza a szolgálatban lévő mentőket kedvezményes ételvásárlással támogató büfések, vendéglők, kifőzdék országos adatbázisát. A példamutató kezdeményezéshez csatlakozni kívánó gyorséttermek az Országos Mentőszolgálattól egy Hambulancia – a mentőket támogatjuk feliratú matricát kapnak, és rákerülnek egy olyan, hamarosan elkészülő elektronikus térképre, amelynek alapján a mentők – ha a szolgálati feladataik éppen megengedik –

azonnal megtalálják a legközelebbi hamburgerezőt, pizzázót vagy kebabost, ahol kedvezményben részesülhetnek.

Az Országos Mentőszolgálat nemcsak a bajtársakat támogató adatbázis létrehozását vállalja, hanem azt is felajánlja, hogy a hamarosan újrainduló Hősképzések program részeként újraélesztésre képzi ki a Hambulanciák személyzetét, hogy vészhelyzetben is a mentők segítőpartnerei lehessenek. Az első Hambulancia az a hamburgerező lett, ahol az ebédet vásárló mentőápoló bajtársnőt lencsevégre kapták, és ahonnan az országos visszhangot kiváltó feljelentést követő kezdeményezés útjára indult. A jólelkű vendéglátósok jelentkezését az [email protected] címre várják.

A Hambika elsőként csatlakozott üzletével a Hambulancia-mozgalomhoz. Az alkalmazottak sosem gondolták volna, hogy egy ilyen eset ekkora, országos szintű összefogássá növi majd ki magát, ismét példát mutatott a közösség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.