Kísérti a Jobbikot a sötét múlt

Újabb, a Jobbik által a baloldali előválasztáson elindított jelöltről derült ki, hogy a múltja nem mentes a szélsőséges megnyilvánulásoktól. Ezúttal Berta Krisztián, a párt nagykanizsai jelöltje bukott le azzal, hogy korábban antiszemita kijelentéseket tett.

Magyar Nemzet
2021. 09. 27. 17:21
null
20190315 Budapest Az ellenzéki pártok demonstrációja március 15-én a Szabad sajtó útján. Márciusi kiáltvány március 15. tüntetés ellenzék Képen: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Szél Bernadett független képviselő, Kepli Lajos jobbikos képviselő, Vadai Ágnes, a DK képviselője, Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagykanizsai egyéni választókerületben magát megmérető és a Jobbik mellett az LMP, az MMM és a Momentum támogatását is bíró Berta Krisztián évekkel ezelőtt megdöbbentő módon próbált poénkodni a Facebookon. Az egyik bejegyzésében azt írta, hogy mekkora lenne, ha volna egy műsor Antiszemita percek címen. A hozzászólók „vették az adást”, egyikük így reagált: „Remélem, nem kerülsz be a médiába.” Berta Krisztián amúgy a nagykanizsai közélet ismert szereplője, hiszen 2019 óta a város közgyűlésének tagja.

Legutóbb a Jobbik ózdi jelöltjéről került elő egy igencsak kétértelmű fénykép, mely Farkas Péter Barnabásról Katowicében, a Szilézia történetét bemutató múzeumban készült.

Farkas a képen épp egy, a kiállítás részeként zsidóellenes feliratokkal ellátott épület előtt áll, és náci karlendítésre hasonlító mozdulatot végez. A jobbikos jelölt szerint rágalomról van szó, ő mindössze a barátainak integetett.

A képpel kapcsolatban egyébként megszólalt Jakab Péter is, aki azt nehezményezte, hogy „Budapest főpolgármestere arra szólít fel, hogy vonjam meg a támogatásomat a vidéki jelöltünktől, mert előkerült róla egy régi fénykép, ahol szerinte kart lendít”. 

– A jelölt szerint meg nem. Hogy rövidre zárjam: eszemben sincs megvonni a támogatásomat

– szögezte le a Jobbik elnöke. Hozzátette: – Amíg mások képeket nézegetnek és elemezgetnek, mi a kormányváltásért küzdünk.

A Jobbik tagjaitól egyébként nem áll távol az antiszemita viselkedés. Az egyik legismertebb ilyen megnyilvánulás Kulcsár Gergelyhez, a párt korábbi országgyűlési képviselőjéhez köthető, aki beleköpött a folyóba lőtt zsidók emlékére állított,  a Duna-parton található cipőkbe.

Szávay István, a Jobbik másik korábbi országgyűlési képviselője egy 2018-as hangfelvétel szerint azzal hencegett, hogy leütött egy zsidó nőt. Országos botrány lett abból is, hogy Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere egy Hitler-hasonmással fotózkodott.

Emlékezetes volt, hogy Gyöngyösi Márton – a párt jelenlegi EP-képviselője – 2012-ben nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a zsidókat, és listázta volna azokat a parlamenti képviselőket, akik izraeli állampolgársággal is rendelkeztek. A jobbikos antiszemita felszólalása miatt tüntetés is volt Budapesten, ezen részt vett és felszólalt többek közt Bajnai Gordon, Mesterházy Attila és Rogán Antal is.

Pár évvel később egyébként Karácsony Gergely már úgy fogalmazott, a Jobbikkal együtt lehet működni, mert Gyöngyösi Márton jó ideje nem zsidózott. Továbbá a főpolgármester szerint egyébként nem nácizmus a zsidó képviselők listázása.

Kiemelendő Bíró László is, aki a baloldal egykori szerencsi jelöltje volt, korábban pedig Budapestet Judapestnek nevezte egy Facebook-bejegyzésben. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.