A pedofíliát mentegették az Index beszélgetős műsorában (18+)

Wahorn András bagatellizálta a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményeket.

Ritó Szabolcs
Forrás: Telex.hu2021. 11. 07. 19:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„– Egy nyolcéves kislány bugyija, hogy lesz bonyolult kérdés? 

– Úgy lesz bonyolult, hogy a nyolcéves kislánynak ez egy kellemes élmény volt” – hangzott Wahorn András képzőművész válasza Mérő Vera nőjogi aktivista kérdésére a Konyhanyelv című beszélgetőműsorban az Index.hu oldalán. A férfi azt követően reagált így, hogy a műsor harmadik vendége, Csákányi Eszter színművész elmondta: nyolcéves korában, még kisgyerekként találkozott először a szexualitással, amikor az uszodában egy felnőtt férfi belenyúlt a bugyijába és a nemi szervébe.

A beszélgetős műsor akkor vett váratlan fordulatot, amikor a műsorvezető, Lakatos Márk stylist feltette a kérdést vendégeinek, hogy ki mikor és hogyan találkozott életében először a szexszel? A két női vendég komoly gyermekkori traumákról számolt be, hiszen ahogy Csákányi Eszter színművész is akarata ellenére, kisgyermekként szerezte első szexuális tapasztalatát, Mérő Vera nőjogi aktivista is arról számolt be, hogy először tizenegy éves volt, amikor egy férfi követni kezdte az utcán és szóban tett egyértelmű, erős szexuális kijelentéseket neki. Néhány évvel később, még tizennégy éves sem volt, amikor egy férfi a metrón a lány arcába tolta a péniszét, a többi utas azonban nem segített, hanem elfordították a fejüket.

Bár a színművész úgy fogalmazott, hogy ő akkor gyermekként nem élte meg egyértelműen rosszként az élményt, azonban Mérő Vera rámutatott: a szexuális erőszakban az egyik legnehezebben feldolgozható érzés, hogy fizikailag kellemes élmény lehet. – Összeegyeztetni azt az ellentmondást, hogy fizikailag kellemes volt, ami történt, de közben egy bácsi belenyúlt a nunimba – tette egyértelművé.

A két nő beszámolójára azonban Wahorn András úgy reagált: annak idején ez elfogadott volt, most pedig úgy ítéljük meg, hogy erőszak. „– Ez bonyolult kérdés – fogalmazott a képzőművész, majd Mérő Vera visszakérdezett: mi a bonyolult egy gyerek szexuális használatában? Mi a bonyolult egy kiskorú ellen elkövetett szexuális erőszakban?” 

Lakatos Márk is csatlakozott Wahorn András véleményéhez, amely szerint ötven-hatvan évvel ezelőtt ezek elfogadott dolgok voltak, és csak a mai eszünkkel látjuk már bűnnek. Ezt tetézve a képzőművész elmesélte, hogy őt tizenegy éves korában, egy nála tíz évvel idősebb nő avatta be a szexualitásba, ami később meghatározta az életét. Bár a beszélgetés során felmerült a műsorvezető részéről, hogy a tizenegy éves fiú megrontása okozhatta azt az életmódot, amelyet Wahorn felvállalt, miszerint alkoholista és szexfüggő, végeredményben azonban folyamatosan azt bizonygatta, hogy nincs abban semmi elítélendő, ha egy ember beletolja a nemi szervét a másik arcába önkényesen.

Bár Mérő Vera többször hangsúlyozta, hogy az erőszak ott kezdődik, amikor a másik ember szexuális önrendelkezését semmibe vesszük, a képzőművészt nem sikerült meggyőzni, a műsorvezető pedig szintén nem határolódott el egyértelműen.

A műsor nagy felháborodást váltott ki jobb- és baloldalon egyaránt. Bohár Dániel, a Pesti TV riportere közösségi oldalán például azt írta, hogy az ilyen emberek miatt van szükség a gyermekvédelmi törvényre. Mint ismert, idén júniusban a magyar kormány módosította a gyermekvédelmi törvényt, amelynek értelmében a korábbinál sokkal súlyosabb büntetést szab ki a pedofil bűncselekmények elkövetőire, valamint a hatóságok előtt ismert pedofil elkövetőkről adatbázis létrehozására kötelezte a hatóságokat. Mivel a törvénymódosítás arra is kitér, hogy a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermekek szexuális felvilágosítására kizárólag a gyermek szülei jogosultak, valamint az LMBTQ-lobbi szervezetei nem tarthatnak érzékenyítő előadásokat a magyar óvodákban és iskolákban, a magyar baloldal a nemzetközi liberális mainstreammel karöltve hadjáratot indított Magyarország ellen. 

Borítókép: Mérő Vera és Wahorn András (Fotó: Képernyőkép a Konyhanyelv című beszélgetőműsorból)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.