Magyarország eladósítása és a megyei tanácselnökök

Ahhoz, hogy Magyarország az 1980-as évekre eladósodott, más tényezők mellett a megyei tanácselnökök mérhetetlen szerzésvágyának is sok köze volt. Heves megye tanácselnöke a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján Fekete-Győr András ex-Momentum-elnök nagyapja volt, akinek távoznia kellett posztjáról.

Magyar Nemzet
Forrás: Látószög blog2022. 02. 06. 11:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapos cikkben foglalkozik a Látószög blog egyik cikke azzal, hogy mennyi köze volt Magyarország eladósításához a megyei tanácsok elnökeinek a hetvenes-nyolcvanas években. A cikk általánosságban megállapítja, hogy az elhibázott beruházásokra felvett nemzetközi hitelek és a pénzt mesterségesen külföldre pumpáló impexek mellett a megyei kiskirályok szerzésvágya járult hozzá legnagyobb mértékben a nyolcvanas évekre kialakult helyzethez.

A cikk Heves megyére koncentrál, ugyanis itt volt a megyei tanács elnöke Fekete-Győr Endre, a Momentum Mozgalom korábbi elnökének, Fekete-Győr Andrásnak a nagyapja. Amint a szöveg említi, Fekete-Győr Endrének 1981-ben le kellett mondania tisztéről, sőt távoznia kellett a megyéből, mégpedig szervezetten végrehajtott bűncselekmény-sorozat miatt. A cikk azt tárja fel, hogyan rabolta ki a vezetőség módszeresen az 1950-ben alapított Heves Megyei Tanácsépítő Vállalat kasszáját, és hogy Fekete-Győrnek ebben milyen szerepe volt. Az alapvetően nyereséges vállalat szabad exporttevékenységgel is foglalkozott, 1975-től egyre több gyanús ügylet folyt körülötte, 1981-re pedig a vezetőség 12-13 millió forint veszteséget hozott össze. A Heves megyére koncentráló cikk remekül festi le azt, ami az ország egész területén zajlott ebben az időszakban.

Borítókép: Fekete-Győr Endre egy 1974-es konferencián (Fotó: Magyar Építőipar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.