Súlyos vádakkal illették a baloldal nagykanizsai jelöltjét

A Fidesz–KDNP szerint a parlamentbe vágyakozó Horváth Jácint már régen bizonyította alkalmatlanságát.

2022. 02. 02. 13:04
Bajnai Gordon; Gyurcsány Ferenc;
Budapest, 2010. április 15. Bajnai Gordon (j) jelenlegi és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök érkezik Daróczi Dávid néhai kormányszóvivő temetésére a Csepeli Köztemetőben. A volt kormányszóvivő április 2-án éjjel egy budapesti Andrássy úti lakásban vetett véget életének. Daróczi Dávid 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig volt kormányszóvivő, a posztról való távozását a Gyurcsány-kormány utolsó ülését követő tájékoztatón jelentette be. MTI Fotó: Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves szópárbaj bontakozott ki a nemzeti oldal és Horváth Jácint, a nagykanizsai választókerület baloldali országgyűlési képviselőjelöltje között egy korábbi zalai pályázati támogatás miatt. A történet úgy kezdődött, hogy néhány napja Bene Csaba, a kanizsai Fidesz elnökségi tagja, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke sajtótájékoztatót tartott, ahol emlékeztetett arra: 2009-ben, a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején az akkor SZDSZ-es vezetésű Gelsén egy 73 szobás, négycsillagos hotelt akartak építeni, és ehhez az elképzeléshez Horváth Jácint a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség akkori vezetőjeként 250 millió forintos uniós támogatást biztosított az önkormányzatnak. Bene hangsúlyozta azonban, hogy a támogatott beruházás létjogosultsága minimum megkérdőjelezhető volt, ahogy azt az élet később bizonyította is. 

A szállodából természetesen semmi nem lett, mint ahogy a dél-zalai településen felépített termálfürdő is csődbe ment, ami miatt évekig adósságcsapdában volt az önkormányzat. Ebből a szorult helyzetből az Orbán-kormány adósságkonszolidációja rángatta ki Gelsét

– mutatott rá Bene Csaba. Szavai szerint ha Horváth Jácint vezetőként 2009-ben nem látta, hogy egy ilyen beruházás kivitelezése és megtérülése minimum kétséges, akkor a szakmai kvalitásaival van probléma, ha pedig tudta ezt, ám ennek ellenére kiutalta az összeget, akkor nem több egy pártkatonánál, aki gondolkodás nélkül végrehajtja a parancsokat. 

Horváth Jácint a Bene Csaba által elmondottak miatt sajtótájékoztatót hívott össze, ahol lényegében azzal védekezett: nem volt más választása, mint támogatni a fejlesztési tervet.

– Talán az lett volna a helyes, ha ügyvezetői jogkörömmel visszaélve belenyúltam volna a pályázat pontozási rendszerébe vagy a független bíráló bizottság munkájába, esetleg az uniós forrásokat kezelő szervezet zárt kifizetési folyamatába? – tette fel a költői kérdést a sajtótájékoztatón

Megkerestük az ügyben Bene Csabát, aki felháborítónak nevezte Horváth Jácint védekezését.

A politikus lapunknak kifejtette: 2009-ben Horváth Jácintnak minimum jeleznie kellett volna a döntéshozóknak, hogy egy hotelberuházásnak Gelsén nincs létjogosultsága.

– Neki helyismerettel rendelkező vezetőként látnia kellett volna, hogy egy ilyen fejlesztés nem lehet működőképes. S ha ezzel tisztában volt, akkor egyet megtehetett volna, felállhatott volna az ügyvezetői székből, ehelyett asszisztált egy eleve kudarcra ítélt, nagy összegű pályázati támogatás kifizetéséhez. Ezzel a parlamentbe vágyakozó politikus már 2009-ben bizonyította alkalmatlanságát – tette hozzá Bene Csaba.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.