Emberkereskedők honlapjait leplezte le az Europol

Húsz ország kibernyomozói egy nap alatt számos, ukrajnai menekültek kizsákmányolását célzó honlapot, platformot, közösségi oldalt találtak a világhálón. A nyomozók különösen az ukrán menekülteket behálózni próbáló emberkereskedőket vették célba, akik szexuális vagy munkaerő-kizsákmányolás céljából vetik ki a hálójukat a háború elől menekülő nőkre és gyerekekre.

2022. 09. 21. 16:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberkereskedők által működtetett honlapok sikeres felkutatását és blokkolását hozta szeptember 6-án a Hollandia által koordinált EMPACT közös akciónap, amelyben magyar kibernyomozók is dolgoztak – közölte ma az Europol.

Az akciónap olyan bűnözői hálózatokat célzott meg, amelyek weboldalak és közösségimédia-platformok segítségével szexuális kizsákmányolás áldozatait toborozták.

 Az Europol és az Eurojust által támogatott első online, EU-szerte zajló, emberkereskedelem elleni akcióban húsz ország – Ausztria, Albánia, Belgium, Dánia, Franciaország, Finnország, Németország, Görögország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Portugália, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Spanyolország, Svédország, az Egyesült Királyság és Ukrajna – bűnüldöző hatóságai vettek részt.

Az akciónapon a különböző uniós bűnüldöző hatóságok 85 szakértője gyűlt össze az apeldoorni holland rendőrakadémián, és azon bűnözői hálózatok elleni küzdelemre összpontosítottak, amelyek a közösségi médiát, a felszíni webet és a sötét webet használják emberkereskedelem folytatására. 

Más bűnügyi területekhez, például a kábítószer- vagy fegyverkereskedelemhez képest nagyobb kihívást jelent az emberkereskedelem azonosítása online környezetben. 

A nyomozók különösen az ukrán menekülteket behálózni próbáló emberkereskedőket vették célba. 

Az internet és az emberkereskedelem összefügg egymással, szögezi le az Europol. Számos közösségimédia-platformot, társkereső alkalmazást és online privát csoportot hekkelnek meg szexuális vagy munkaerő-kizsákmányolás céljából az emberkereskedelemben részt vevő bűnözők, miközben különböző IT-módszerekkel megpróbálják félrevezetni a bűnüldözést és elkerülni a felderítést. 

A bűnüldöző szervek közös erőfeszítései a szexuális szolgáltatásokat, a toborzást, valamint az áldozatok elszállásolását vagy szállítását kínáló platformok megfigyelésében erősítik meg az információszerzést, a felderítést. A nemzetközi együttműködés a tudás, a szakértelem és a technológia cseréje mellett ennek a bűnügyi környezetnek a jobb feltérképezését és új nyomozásokat szolgálta.

Az akciónap eredménye: 

  • Összesen 114 online platformot figyeltek meg, amelyek közül harminc kapcsolódott kiszolgáltatott ukrán menekültekhez.
  • 53 embercsempészettel gyanúsított online platformot ellenőriztek, amelyek közül tíz kiszolgáltatott ukrán menekültekhez kapcsolódott.
  • Öt emberkereskedelemmel kapcsolatos online platformot ellenőriztek, amelyek közül négy a gyermekek sötét weben történő szexuális kizsákmányolásához kapcsolódott. 
  • 11 feltételezett embercsempészt azonosítottak, akik közül öt emberkereskedelemmel és különösen kiszolgáltatott ukrán állampolgárokkal állt kapcsolatban.
  • 45 lehetséges áldozatot azonosítottak, akik közül 25 ukrán állampolgár volt.
  • Húsz, az emberkereskedelemmel kapcsolatos lehetséges kapcsolatokat tartalmazó platformot azonosítottak további vizsgálat és megfigyelés céljából.
  • Nyolcvan személyt/felhasználónevet ellenőriztek, ebből harminc kiszolgáltatott ukrán állampolgárok esetleges kizsákmányolásával kapcsolatos.

Bár az akciók főként a szexuális kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelemre összpontosítottak, a rendőrtisztek nyomokat is kerestek a kizsákmányolás egyéb formáinak azonosítására, beleértve a munkaerő-kizsákmányolást is. 

A nyomozóknak sikerült felderíteniük az emberkereskedelemmel és más bűncselekményekkel foglalkozó webhelyek és egyéb online platformok széles körét. Ezek közé tartoznak a közösségi média, a társkereső platformok, a hirdetési és segítségnyújtási platformok, a fórumok és az üzenetküldő alkalmazások. 

A nyomozók a sötét weben lévő platformokat is ellenőrizték az emberkereskedelemmel és a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatban.  

 

Borítókép: Nyolcvanöt kíbernyomozó, köztük magyarok vettek részt az akcióban (Forrás: Europol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.