Letartóztattak Budapesten egy tádzsik ISIS-tagot

Úgynevezett ideiglenes kiadatási letartóztatásba került Budapesten egy nemzetközi elfogatóparanccsal keresett tádzsik férfi, aki az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet zsoldosaként háborús bűncselekményekben vett részt Szíriában. Az ISIS-tagot csak akkor adjuk ki, ha Tádzsikisztán kinyilvánítja, nem végzik ki állampolgárukat.

2022. 11. 03. 16:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék ma elrendelte annak a tádzsik állampolgárságú férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, akivel szemben zsoldostevékenységek bűncselekménye miatt a Tádzsik Köztársaság bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot. 

Biztonsági források által közreadott felvétel az Iszlám Állam terrorszervezet zászlajáról (Fotó: MTI)

A tádzsik állampolgárságú férfi ellen a dusanbei körzeti bíróság 2019. május 6-án bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot zsoldos tevékenységek bűncselekménye miatt indult büntetőeljárás lefolytatása érdekében. 

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a férfi 2016 áprilisában apjával együtt Isztambulba ment, majd törvénytelenül átlépte a Törökország és Szíria közötti határt. Csatlakozott a Szíria területén lévő terrorista szervezet, az ISIS csapatához, ahol az állami erők elleni háborús bűncselekményekben vett részt.

A cselekmény miatt kiszabható büntetés maximális tartama a Tádzsik Köztársaságban 12 év szabadságvesztés. 

A bíróság a mai tárgyaláson kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei a keresett személy esetében fennállnak-e. A férfi nem járult hozzá a kiadatásához. A bíróság elrendelte a terhelt ideiglenes kiadatási letartóztatását. 

Az ideiglenes kiadatási letartóztatást meg kell szüntetni, ha 2022. december 13-ig a szabályszerű kiadatási kérelem és mellékletei nem érkeznek meg. A bíróság végzése szerint a terhelt kiadatásának további feltétele, hogy a Tádzsik Köztársaság igazságügyi hatósága a fenti határidőben 

nyújtson megfelelő jogi garanciát arra, hogy az elfogatóparancsban írt bűncselekményen kívül más büntetőeljárást nem folytatnak le vele szemben, illetve nyilatkozzanak arról is, hogy az ottani büntető törvények szerint lehetőség van-e halálbüntetés kiszabására. 

A végzés végleges.

Életfogytiglanit kapott a hóhér

Emlékezetes, a Fővárosi ítélőtábla jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházra ítélte 2021-ben Hasszán Farhudot, amiért az Iszlám Állam egyik kivégzőosztagának parancsnokaként vérengzéseket vezetett Szíriában. 

Az ISIS 2015 májusában vonult be a Szíria középső részén lévő Homsz kormányzósághoz tartozó al-Suhnah városába, ahol a vádlott is élt a családjával. Farhud tagja lett az ISIS-nek, majd a feladata volt többek között azon személyek összeírása volt, akik kormánytisztviselőként a meglévő rezsim tagjai voltak, illetve támogatták azt. A vádlott csoportja berontott a kiválasztott házakba, az ott lakókat elhurcolták, majd a város piacterén kivégezték őket. A házakat, ahonnan elhurcolták az embereket vagy amelyikből elzavarták az ott lakókat, valamint az elmenekültek házait a terrorszervezet birtokba vette és kiírta, hogy az az ISIS tulajdona. 2015. május 14-én a délutáni órákban egy fegyveres csoport élén a vádlott és társa behatolt az egyik helyi imám házába, az egyházi vezetőt a város piacterére hurcolták, ott egy késsel lefejezték, majd fejét magasba emelték, miközben Allahot éltették.

Borítókép: Az ISIS vérengzéseket rendezett Szíriában (Forrás: internet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.