Újabb két gyermekotthon újult meg az alapvető jogok biztosa kezdeményezésére

Két, teljesen felújított gyermekotthont adtak át ma. Befejeződött a Szeged–Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Baranya Megyei Gyermek- és Lakásotthoni Hálózatának szentlőrinci lakásotthona és a Veszprém-gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthon korszerűsítése a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja keretében.

2022. 12. 22. 16:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadtak ma két, olyan teljesen felújított gyermekotthont, amelyek korszerűsítésében a tavalyi évhez hasonlóan idén is a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP), továbbá az állami erdőgazdaságok – köztük a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., valamint a Mecsekerdő Zrt. – vállaltak szerepet. Tavaly szintén két gyermekotthon felújítását végezték el a fogvatartottak jószolgálati tevékenység keretében. 

 

A rendhagyó programot Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa hívta életre 2021-ben.

Az ombudsman kiemelt figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmezésére. Ennek jegyében folyamatosan nyomon követi Magyarországon a gyermekekkel kapcsolatos jogok alakulását, így a többi között rendszeresen látogatásokat tesz különböző hazai gyermekvédelmi intézményekben. 

 

Gyermekotthon felújítása rabokkal

Az ombudsmani ellenőrzés 2021 nyarán a Rum községben található speciális gyermekotthonban számos – főként az intézménynek helyet adó épület állapotát illető – működési hiányosságot tárt fel. Ezek orvoslása – a jogvédő munkán túli közvetlen segítségnyújtás érdekében – az alapvető jogok biztosa kezdeményezésére az elmúlt évben elindult a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja Tóth Tamás bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, valamint Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár segítő közreműködésével.

Farsang Tamás, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese (egyenruhában) és Kozma Ákos ombudsman tavaly a rumi gyermekotthon lakóival. Fotó: BVOP

A közös projekt során a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága – a büntetés-végrehajtásban fogvatartottak jóvátételi munkájának keretében – a Szombathelyi Erdészeti Zrt. aktív részvételével tavaly a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ Rumi Különleges Gyermekotthonát és a Szeged–Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által működtetett bajai speciális lakásotthont újította fel teljeskörűen.

Erdőgazdaságok is közreműködtek

A gyermekotthonok Kozma Ákos által kezdeményezett, ombudsmani felújítási programja 2022-ben is folytatódott. Az idei karácsonyra az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat Veszprém Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Veszprém-gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthonában és a Szeged–Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szentlőrinci lakásotthonában zajlott korszerűsítés, amelyben ezúttal is a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, továbbá az állami erdőgazdaságok – köztük a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., valamint a Mecsekerdő Zrt. – vállaltak szerepet.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, valamint Farsang Tamás bv.-dandártábornok, bv.-tanácsos, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese ma látogatást tettek az intézményekben és ünnepélyes keretek között átadták a felújított lakásotthonokat.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a Mecsekerdő Zrt. közreműködésével a szentlőrinci lakásotthonban egyebek mellett négy szobában kicserélte a laminált padlót, elvégezte az intézmény utcafronti kerítésének festését, és az épület teljes körű belső, tisztasági festését, továbbá az udvaron egy kerti pavilont is építettek az otthon lakói számára.

Gyulafirátóton a BVOP és a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. közös munkájának köszönhetően a gyermekotthon kerítése újult meg, és két kerti pavilonnal is gazdagodott az intézmény, továbbá belső felújítási munkálatokat is végeztek.

Az ünnepélyes átadás során Kozma Ákos kiemelte: az összefogásnak köszönhetően az állami szereplők anyagi és fizikai segítséget is nyújtottak, továbbá a beruházások során az elítéltek is dolgoztak jóvátételi munka keretében.

Mint mondta, az eddig elvégzett munkálatok példaértékűek, hiszen megmutatják: az állami szervezetek alapfeladataikon túl képesek egy-egy jó ügy érdekében összefogni. Hozzáfűzte: az általa vezetett hivatal azon dolgozik, hogy 2023-ban is legalább két gyermekotthon újuljon meg hasonló módon.

 

Farsang Tamás, a BVOP parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese közölte: a felújítás jó példája annak, hogy a fogvatartottak jóvátételi munkája kiemelt fontosságú, egyben emlékeztetett arra, hogy az elítéltek hasonló feladatok mellett a börtönök korszerűsítésében és a határvédelmi infrastruktúra építésében is részt vesznek.

Mint mondta, szervezetük mindig jó szívvel áll hasonló kezdeményezések mellé, s ez így lesz a jövőben is. 

 

Kiss-Rigó László, a Szeged–Csanádi Egyházmegye püspöke arról szólt, hogy egy példaértékű összefogás eredményeként készült el a beruházás.

A korszerűsítés eredményeinek megtekintése mellett a szentlőrinci és a gyulafirátóti lakásotthonnak Kozma Ákos ombudsman egyúttal játékokat és ajándékokat is átadott, amelyeket az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának dolgozói gyűjtöttek össze és adományoztak az ott élő gyermekek számára.

 

Jóvátételi programok

A helyreállító (resztoratív) gyakorlatok alkalmazása külföldön az 1980-as évektől kezdett elterjedni. Egyrészt az elkövető és az áldozat közötti párbeszédet, másrészt a közvetve vagy közvetlenül károsodott közösség, társadalom irányába mutató jóvátételi tevékenységet foglalja magában. Hazánkban a 2000-es évektől terjedt el a szemlélet és a hozzá társuló gyakorlat alkalmazása; a szabadságvesztés-büntetésüket töltő, tettüket megbánó fogvatartottaknak nyújt lehetőséget arra, hogy a bűncselekmény közvetlen sértettjei helyett a normaszegéssel közvetetten sértett helyi közösség számára végezzenek szimbolikus jóvátételt. A folyamat eredményeként ideális esetben létrejön az „elköteleződés” a közösség érdekei, értékei iránt, amely hitünk szerint visszatarthatja az elkövetőt újabb bűncselekmény elkövetésétől.
A kezdeményezés ezzel kielégíti mind a börtönfalakon belül élők, mind a társadalom igényeit. Az elítéltek szívesen vállalják a munkát, segít nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, hogy csökkenjen a bűncselekményük miatt a társadalom irányába érzett szégyenérzet, bűntudat, nem utolsósorban pedig változatosságot is hoz a bezárva töltött mindennapokba a kinti munka. Az önkéntes jelentkezők száma szinte mindig meghaladja a meghatározott létszámot, azonban természetesen csak az vehet részt benne, aki bűncselekménye, személyisége, addigi munkavégzése alapján megbízható, nem jelent kockázatot a kültéri munkában való részvétele.

 

Borítókép: Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, a szentlőrinci gyermekotthon vezetője (balról), Kiss-Rigó László, a Szeged–Csanádi Egyházmegye püspöke, Farsang Tamás, a BVOP parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese (Fotó: AJBH)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.