Gyurcsányék már nagyra nőttek, most a jobboldali szavazókat céloznák meg

A legígéretesebb politikai kezdeményezésnek tartja a Demokratikus Koalíciót Gyurcsány Ferenc. Ezzel párhuzamosan Gyurcsányék házi tévéjében korábbi, az MDF-hez köthető politikusokkal, Bod Péter Ákossal és Palotás Jánossal próbál nyitni a DK a jobboldali szavazók felé. Lapunknak Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője elmondta: ügyetlen lépés a volt MDF-esek meghívása a műsorba, mert a kiábrándult fideszesekből már más politikai erő is próbált hasznot húzni, ám azok a kezdeményezések nem jártak sikerrel.

Kreft-Horváth – Máté
2023. 01. 17. 5:50
null
20220403 Budapest Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője és Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök leadják szavazatukat a budapesti Áldás utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán elmélkedett arról, hogy a Demokratikus Koalíció nagy párt lett, miután két közvélemény-kutató cég is húszszázalékos támogatottságot mért a politikai formációnak. A baloldal bukott miniszterelnöke egyenesen Magyarország jövője legígéretesebb politikai kezdeményezésének titulálta a DK-t. Szembetűnő, hogy a DK TV Szubjektív című műsorának eddigi öt adásából kettőben a meghívott beszélgetőtárs olyan személy volt, aki  1990-ben még az MDF parlamenti frakciójában foglalt helyet.

A taxisblokád tárgyalóminisztere

A január 6-i adás vendége Bod Péter Ákos volt. A politikus 1990-ben még MDF-es országgyűlési képviselőként, majd miniszterként dolgozott. Minisztersége idejére esett a rendszerváltás utáni első nagy belpolitikai válság: a taxisblokádkor ő volt a kormány tárgyalóbizottságának egyik vezetője. Ezek után a Magyar Nemzeti Bank elnöke lett, 1994-ig töltötte be ezt a tisztséget. Később az első Orbán-kormányt tanácsadással segítette. 2010 után is a jobboldal holdudvarába tartozott, azután fordult végleg szembe a kormánnyal, hogy elküldték a Századvég című folyóirat szerkesztőségéből.

Bod Péter Ákos reagál Vágó István DK-s önkormányzati képviselő 2006-os visszaemlékezéseire. Fotó: DK TV/YouTube

Nem telt el sok idő, és már Márki-Zay Péter környékén tűnt fel, aki vélhetően róla is beszélt, amikor a csalódott konzervatívok megszólítását ígérte a baloldali pártoknak és szavazóknak. Bod Péter Ákos ezzel párhuzamosan a Transparency International magyarországi felügyelőbizottságának elnöke, rendszeres vendége a Soros-szervezet rendezvényeinek.

Az egykori jobboldali politikus egyébként a Mandinernek azt nyilatkozta az adás kapcsán: nem tart attól, hogy a DK támogatójának tartanák azután, hogy elment a Gyurcsány-párt házi tévéjébe. De azt is megjegyezte, hogy  jó ideig biztosan nem megy újra, mert sok dolga van.

Vállalkozó pártszédelgő

Bod Péter Ákoson kívül egy másik rendszerváltó politikus, Palotás János is szerepelt már a Gyurcsány-tévé péntek esti műsorában. Palotás 1990 és 1994 között a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) az elnökeként volt országgyűlési képviselő, egyúttal az MDF-frakció tagja. Még két éve a Blikknek adott interjúban a korábbi politikus elmondta, hogy amikor bejutott a parlamentbe, volt egy beszélgetése Antall József miniszterelnökkel arról, hogy nem lép be a pártba, nem jár frakcióülésekre, de Palotás számára vállalható, hogy beül az akkori legnagyobb kormánypárt frakciójába, hogy elmondása szerint segítse a képviselőcsoport munkáját pénzügyi és gazdasági területen.

Megjegyzendő, hogy Bod Péter Ákos mellett Palotás János is főszereplő volt az 1990-es taxisblokád alatti tárgyalásokon, ahol a VOSZ elnökeként a munkaadókat képviselte.

Parlamenti jelenléte során többször kritizálta akkor még frakciótársát, Csurka Istvánt, ezekre az alkalmakra a korabeli „független” médiában előszeretettel hivatkoztak, amikor a nemzeti gondolatot próbálták nevetségessé tenni. Megjegyzendő, hogy 1992-ben Palotás alapító elnöke volt a Köztársaság Pártnak, amely az 1994-es önkormányzati választásokon a baloldali Magyar György ügyvédet jelölte Budapest főpolgármesterének. Az elmúlt években a baloldali előválasztásokat szervező Magyar később a párt elnöke is volt.

Palotás János visszatért volna a politikába 2021-ben. Most Gyurcsány Ferencék tévéjében tűnt fel. Fotó: Palotás János Facebook-oldala

Emlékezetes, hogy Palotás János 2021-ben bejelentette, visszatér a politikába. Meg is mérette magát az előválasztásnak nevezett baloldali háziversenyen, Budapest 13. számú egyéni választókerületében. A politikai feltámadás azonban tiszavirág-életű volt, mivel a Pálinkás József által alapított – és azóta megszűnt – Új Világ Néppárt, valamint az LMP közös jelöltjeként csak a szavazatok 6,64 százalékát tudta csupán megszerezni, amivel az utolsó helyen zárt a XVI. kerületben induló négy baloldali jelölt között.

Kiábrándult baloldaliak

– Gyurcsány Ferenc egy baloldali gyűjtőpárt létrehozásával szeretné irányítása alá vonni a kormányellenes oldalt. Ennek egyik eszköze, hogy pártját úgy mutassa be a nyilvánosságnak, mint amelyben nagyon sokféle ember megférhet – nyilatkozta lapunknak a Nézőpont Intézet elemzője. Talabér Krisztián szerint abból a szempontból viszont ügyetlen lépés a volt MDF-esek meghívása, hogy a „kiábrándult fideszesekből” már más politikai erő is próbált hasznot húzni, ám kivétel nélkül sikertelenül. – Úgy tűnik, hogy a többi baloldali ellenzéki párton kívül a Demokratikus Koalíció sem érti a választói lélektant – vonta le a tanulságot Talabér.

Az elemző szerint téves feltételezés, hogy aki a kormánnyal szemben helyezi el magát a politikai térben, az automatikusan a mostani baloldali pártok szavazója.

Talabér Krisztián emlékeztetett arra is: a baloldali pártok akárhányszor tűzték ki célul, hogy kiszakítanak a Fidesz szavazótáborából egy jelentős tömeget, csak a saját táboruk darabolódott tovább.

– Ennek oka, hogy míg görcsösen azt keresték, mitől szavaz valaki a kormánypártokra, addig saját szavazóik a megszólítottság hiányában kihátráltak mögülük – mutatott rá az elemző. Szerinte ennek köszönhető, hogy a baloldal választásról választásra egyre gyengébben szerepelt: 2022-ben már a kétmillió szavazatot sem érte el a baloldali lista, míg a kormánypártoké hárommillió fölé duzzadt. – Ma jelentősen több a kiábrándult baloldali, mint a csalódott fideszes – jelentette ki a Nézőpont munkatársa.

Borítókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc. (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.