Zsarolás és drogkereskedelem: felfüggesztette a bíróság az óbudai MSZP egykori erős embere elleni eljárást

Felfüggesztette az óbudai MSZP egykori befolyásos politikusa, Simonka Csaba ügyében indult büntetőeljárást a bíróság – értesült a Magyar Nemzet. A volt szocialista képviselőt súlyos bűncselekményekkel, zsarolással, drogkereskedelemmel és ügyvédi visszaéléssel vádolja az ügyészség. Az egészségügyi okok miatt meghozott döntés nyilvánvalóan tovább nyújtja a már így is maratoni ideje tartó eljárást.

Pámer Dávid
2023. 01. 09. 14:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megakadt a szocialisták volt óbudai képviselője ellen indult eljárás a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon – lényegében ez derült ki a Fővárosi Törvényszék lapunknak küldött tájékoztatásából. A bíróság közlése szerint ugyanis az ügy egyik vádlottja „az egészségi állapota miatt átmenetileg nem tudja gyakorolni a jogait és teljesíteni a kötelezettségeit”, ezért a büntetőügyet felfüggesztették. Egyelőre nem tudni, hogy mikor fog folytatódni, és hogy mikor várható ítélet a már így is hosszú ideje tartó eljárásban.

Simonka Csabát több mint öt éve, 2017. decemberében vette őrizetbe zsarolás, ügyvédi visszaélés, kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség elődje, a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Az akkori gyanú szerint Simonka egy évvel korábban ügyvédként egy öröklési szerződés ügyében járt el, amelynek tárgya egy budapesti ingatlan volt. 

Az örökhagyó rövid időn belül bekövetkezett halála után az akkor még szocialista képviselőként is tevékenykedő jogász a szerződés szerinti örököst fenyegetéssel arra kényszerítette, hogy az általa örökölt ingatlan felét – a valós értéknél alacsonyabb árért (hatmillió forintért) – adásvételi szerződéssel ruházza át egy harmadik személyre. A sértett a fenyegetés hatására, valós szerződéskötési szándék nélkül aláírta az adásvételi szerződést, ám az ingatlan tulajdonjogának átruházásért nem kapott pénzt.

A szerződés szerinti tulajdonos tulajdonjogának bejegyzésére – a sértett közbeavatkozása miatt – a földhivatalnál végül nem került sor, ám ennek ellenére a nyomozó ügyészek 2017. december 15-én házkutatással is egybekötött akciót hajtottak végre a politikus budapesti otthonában, ahol kábítószert, valamint kábítószer fogyasztásához szükséges eszközöket is találtak.

Az ügyészség szerint Simonka Csaba emellett ismerőseinek is rendszeresen kínált és adott át különböző – elsősorban speed, illetve Gina elnevezésű – kábítószereket.

Mindezek miatt a vádhatóság 2018 nyarán nyújtott be vádiratot a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságra. A párttagságát felfüggesztő, a képviselőségről lemondó, magát ártatlannak valló MSZP-s politikus több hónapig volt letartóztatásban, de már jó ideje szabadlábon védekezik. Az egykori szocialista képviselő elleni vádat a házkutatás során felvett jegyzőkönyvek mellett tanúk vallomásai, a beszerzett híváslisták, a kábítószerrel kapcsolatos előzetes szakértői vizsgálati eredmények, valamint sms-üzenetek támasztják alá. Ha a képviselőt bűnösnek találja a bíróság, még hosszú éveket kell rács mögött töltenie.

Borítókép: Simonka Csaba (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.