Kocsis Máté: Elkötelezettek vagyunk a béke mellett

– Egy politikai nyilatkozatot terjesztünk be az Országgyűlés elé – jelentette be Kocsis Máté a kormánypártok balatonfüredi kihelyezett frakcióülése közben tartott sajtótájékoztatón. A Fidesz frakcióvezetője kiemelte, hogy a hétpontos nyilatkozat rögzíti a háborúval kapcsolatos magyar álláspontot. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) képviselőcsoportjának a vezetője elmondta, hogy szeretnék, ha a 2024-es költségvetés tárgyalásakor továbbra is kiemelkedő jelentőséggel bírjon a családok támogatása.

2023. 02. 23. 14:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A frakcióülés témái között kiemelt helyet foglal el a háború kérdése. Nincs jele annak, hogy rövid időn belül véget érne az Ukrajna és Oroszország közötti háború – fogalmazott Kocsis Máté a kormánypárti képviselőcsoportok balatonfüredi kihelyezett frakcióülése közben tartott sajtótájékoztatón. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: a magyar kormány álláspontja világos, Magyarország nem kíván belesodródni a háborúba.

– Egy politikai nyilatkozatot terjesztünk be az Országgyűlés elé

– jelezte a kormánypárti politikus, majd közölte, hogy politikai választ kell adni a politikai nyomásgyakorlásra.

A frakcióvezető ismertetése szerint a hét pontból álló nyilatkozatban kifejezik elkötelezettségüket a béke mellett, illetve elvárják a nemzetközi közösségtől, hogy lépjen fel a béke érdekében és kerülje a háború kiterjedésével járó lépéseket. Emellett a nyilatkozat része, hogy elítélik Oroszország katonai agresszióját, továbbá, hogy a gazdasági szankciók nem kényszerítették térdre az orosz gazdaságot. Kocsis Máté kiemelte, hogy elfogadhatatlan, hogy Európa és benne Magyarország legyen a gazdasági károk elszenvedője.

– Fontosnak tartjuk, hogy a kormány folytassa a humanitárius segítésnyújtást – rögzítette Kocsis Máté. Emellett leszögezte, hogy fegyverszállítások és további szankciók helyett csak fegyverszünettel és békével lehet emberéleteket megmenteni.

Magyarország NATO és az EU elkötelezett tagja, mindent meg fognak tenni a béke előmozdítása érdekében

– nyomatékosította a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis Máté a svéd és a finn NATO-csatlakozásról elmondta, hogy ezzel kapcsolatban vita van, mivel ezeknek az országoknak a politikusai durván, alaptalanul és közönségesen sértegették Magyarországot, ezért felkérték az Országgyűlés elnökét, hogy küldjön delegációt a két országba a vitarendezés érdekében, ám ez nem jelenti a döntés elhalasztását. – Olyan vélemény is volt a frakción belül, hogy a belépő országok eszkalációt jelenthetnek, a miniszterelnök azonban támogatást kért, az ő álláspontja egyértelmű – ismertette Kocsis Máté.

– Haladjunk tovább azon az úton, amit elkezdett a magyar kormány – jegyezte meg Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a családtámogatásokkal kapcsolatos kormányzati döntésekről szólva.

– Nagyra értékeljük a kormány erőfeszítéseit, hogy a családokra odafigyelnek, hogy jobb anyagi helyzetbe kerüljenek 

– tette hozzá. Simicskó István elmondta, hogy a KDNP frakciója szeretné, hogy a 2024-es költségvetés tárgyalásakor továbbra is kiemelkedő jelentőséggel bírjon a családok támogatása. A háborúról szólva kiemelte, hogy a magyar kormány helyes politikát folytat azzal, hogy a béke pártján áll. – Mi maximálisan érdekeltek vagyunk a békében – szögezte le a KDNP frakcióvezetője. Újságírói kérdésre válaszolva Kocsis Máté elmondta: dolgoznak rajta, hogy az elmúlt hetek botrányai után szigorítsák a gyermekvédelmi törvényt. – A javaslat számos területet érinteni fog – hangsúlyozta a frakcióvezető.

Borítókép: Balatonfüred, 2023. február 23. Kocsis Máté, a Fidesz (balra) és Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülése után a balatonfüredi Kisfaludy Galériában 2023. február 23-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.