Hívd, nyomd, sokkolj! – újraélesztési képzést tartottak a Szent Ferenc Kórházban

A korai újraélesztés és a gyors defibrillálás hatvan százalék feletti túlélési esélyt jelent a betegeknek – hangsúlyozta Toldy-Schedel Emil kardiológus.

2023. 03. 08. 19:04
null
Pécs, 2022. december 8. Az újraélesztés fogásait mutatják be a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületének standjánál a leendõ hallgatók számára szervezett orvos- és gyógyszerészkari nyílt napon a PTE Általános Orvostudományi Karának új elméleti tömbjében Pécsen 2022. december 8-án. A programon intézetlátogatások, szakbemutatók és több mint két tucat stand várta a fiatalokat a 14 milliárd forintból épült, 2021 szeptemberében átadott modern oktatási és kutatási épületszárnyban. MTI/Ruprech Judit Fotó: Ruprech Judit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korai újraélesztés és a gyors, egy-két percen belüli defibrillálás hatvan százalék feletti túlélési esélyt adhat a betegeknek 

– hívta fel a figyelmet a Mentsünk együtt életet! Ismerd meg a defibrillátor készüléket és merj cselekedni! program sajtóeseményén a Szent Ferenc Kórház igazgatója. Toldy-Schedel Emil tájékoztatása szerint hirtelen szívleállás következtében naponta hetven ember veszíti életét, a legtöbb elhalálozást tehát a keringési betegségek okozzák Magyarországon. Fontos hangsúlyozni: hirtelen szívmegállás esetén mindössze három–öt perce van az újraélesztőnek, percenként pedig tíz százalékkal nő a maradandó károsodás kockázata. 

A magyar tulajdonban lévő Innomed Medical Zrt.-vel partnerségben meghirdetett program célja ezért az újraélesztési ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése, valamint az újraélesztő készülék használatának elsajátítása, amely a program keretében a piaci árhoz képest mintegy 35 százalékos kedvezménnyel vehető birtokba. 

Lapunk kérdésére a defibrillátorokat gyártó Innomed Medical Zrt. vezérigazgatója kiemelte: örömmel csatlakoztak a Toldy-Schedel Emil által megálmodott Mentsünk együtt életet! kampányhoz, amelynek keretében közel 50 darab készülék kerül használatba. Dévényi Erika tájékoztatása szerint

a hazai fejlesztésű, Magyarországon gyártott, hazai szervizháttérrel rendelkező, a magyaron kívül további 17 nyelven beszélő félautomata külső defibrillátor – amely felnőttek és gyermekek mentésére egyaránt alkalmas – bárki számára könnyen kezelhető. A készülék a fedél felnyitásától kezdve az utolsó pillanatig mondja és mutatja, hogy mit kell tenni, tehát végigköveti az újraélesztő munkáját 

– részletezte a vezérigazgató. 

A készülékek átadására – amelyet egyebek mellett a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, a Katolikus Szeretetszolgálat, egy zugligeti és pestszentlőrinci plébánia és egy közeli társasház is megrendelt –, valamint az ingyenes újraélesztési képzésre a sajtótájékoztatót követően került sor. A plébánosok elmondása szerint

egy vasárnapi misén elég sokan összegyűlnek, illetve rendszeresen vannak száz fő fölötti rendezvényeik is, így jól jön, ha kéznél van egy ilyen készülék. Az egészségügyi termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Real Nature, amely szoros együttműködést ápol a Szent Ferenc Kórházzal, szintén rendelt a készülékekből. Lapunk kérdésére elmondták, azért tartják fontosnak a defibrillátor meglétét, mert a III. kerületben nemcsak az övék, hanem rengeteg irodaház van, így már az is nagy előrelépés, ha a környékbelieken segíteni tudnak. 

Egy, a kórház közelében lévő társasház egyik lakója – aki saját költségén vásárolta meg a készüléket – arról beszélt, hogy mivel a környéken nagyon sok az idős lakos, azt tervezi, hogy jelezni fogja a szomszédok számára is, amennyiben ilyen jellegű problémájuk van, lakóközösségük bármikor tud segíteni. 

Hívd, nyomd, sokkolj!

Az oktatás során Toldy-Schedel Emil kardiológus kiemelte: ha bárki ilyen helyzetbe kerül, a legfontosabb lépés a helyzet felismerése (légzésvizsgálat) és a mentők (112) hívása. A mentőket arról kell tájékoztatni, hogy hol tartózkodnak, lélegzik-e az illető, illetve célszerű információt adni a körülményekről is (tűzeset, autóbaleset stb.). Amíg a segítségre várnak, el kell kezdeni az újraélesztést úgy, hogy harminc mellkasi lenyomást két befújás kövessen. Defibrillátor használata esetén a készülék utasításait kell követni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Ruprech Judit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.