Zöldlistát próbálnak összehozni Karácsonyék

A Párbeszéd egy olyan ideológiát igyekszik hangoztatni, amelynek Magyarországon viszonylag kicsi a politikai támogatottsága.

2023. 03. 28. 4:50
null
20190315 Budapest Az ellenzéki pártok demonstrációja március 15-én a Szabad sajtó útján. március 15. tüntetés ellenzék Képen: Jávor Benedek Párbeszéd Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új néven futó Párbeszéd EP-listavezetője Jávor Benedek lett. Karácsony Gergely tanácsadója, aki Budapest brüsszeli irodáját vezeti, többször nyilatkozott már úgy Magyarországról, hogy hazánkat nem jó színben tüntette fel. Mint ismert, Jávor, aki még európai parlamenti képviselőként lelkesen megszavazta a Sargentini-jelentést, legutóbb úgy nyilatkozott egy lengyel televíziócsatornának, hogy Magyarország drágábban vásárolja a gázt az oroszoktól, mint amennyit más országok fizetnek.

Egyébként több mint három esztendeje, hogy Jávor Benedek a főváros brüsszeli képviseletének vezetője, ám Karácsony Gergely főpolgármester párttársa annak ellenére sem tud semmilyen kézzelfogható eredményt felmutatni, hogy a fővárosi önkormányzat 2020-ban a háromszorosára emelte az általa vezetett képviselet fenntartásának a költségét.

Mint ismert, a Párbeszéd vasárnapi rendezvényén a párt új neve, valamint a 2024-es önkormányzati és euró­pai parlamenti választások is szóba kerültek. A zöld Magyarország-vízió immár az egyszázalékos párt nevében is meg fog jelenni, ugyanis Karácsonyék Párbeszéd – A Zöldek Pártja, röviden Párbeszéd – Zöldek néven folytatják a politizálást. Az európai parlamenti választások kapcsán pedig bejelentették, hogy a Párbeszéd – Zöldek EP-listáját Jávor Benedek vezeti.

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője megkeresésünkre kiemelte: 

nagyon nehéz karakteres irányvonalat adni egy pártnak, amely nem is olyan régen még a Gyurcsány Ferenc-féle DK-val szerepelt közös választási listán. Másrészt a Párbeszéd egy olyan ideológiát igyekszik hangoztatni, amelynek Magyarországon viszonylag kicsi a politikai támogatottsága.

Támogatottságukat tekintve a Nézőpont legutolsó pártpreferencia-kutatása jól mutatja, hogy a Párbeszéd egyszázalékos támogatottságot tud maga mögött a biztos szavazók körében. Az elemző szerint jó eséllyel épp a támogatottság – általuk is tapasztalt – hiánya a magyarázat a 2023-as választásokra való felkészülés milyenségére. − A Párbeszéd esetében azt látjuk, hogy két pozícióra igyekeznek koncentrálni: a párt deklarált célja a főpolgármesteri és egy európai parlamenti mandátum megszerzése. Azonban alighanem tisztában vannak vele, hogy Párbeszédként egyik sem reális, ezért igyekeznek az EP-választásokra egy „zöldlistát ácsolni”, Karácsony Gergelyt pedig „felszabadítani” a pártpolitikus lét alól − fogalmazott Erdélyi Rezső Krisztián.

Borítókép: Jávor Benedek (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.