Felmentette a bíróság a pécsi buszbeszerzési per vádlottjait

Felmentette a Kaposvári Törvényszék a pécsi buszper néven elhíresült büntetőügy vádlottjait pénteken hozott nem jogerős határozatában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BAMA2023. 05. 05. 15:03
Pécs
Pécs, 2014. február 14. Új Volvo buszok állnak a pécsi Széchenyi téren az új autóbuszok átadásakor 2014. február 14-én. Öt új csuklós Volvo 7900-as busz áll forgalomba február 17-tõl Pécsen, immár az új utastájékoztató rendszerrel felszerelve, a Kertvárost érintõ vonalakon. Ettõl a naptól már 42 új busz szolgálja az utasokat a Tüke Busz Zrt. flottájában. MTI Fotó: Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pécs helyi járatú tömegközlekedését biztosító Tüke Busz Zrt. 2015-ben mintegy 3,4 milliárd forintért Hollandiából vásárolt autóbuszflottával újította meg elavult járműparkját. Miután kiderült, hogy egy közvetítő cégen keresztül 660 millió forinttal drágábban vásárolta a buszokat, mint amennyiért a Volvo hollandiai cége árulta, eljárás indult.

Az ügyészség gazdasági csalás miatt vádat emelt a Tüke akkori vezérigazgatója, a közvetítő cég tulajdonosa, valamint két közvetítő ellen.

Utóbbiak egyike még az előkészítő ülésen elismerte bűnösségét és felfüggesztett szabadságvesztést kapott, a Tüke vezetője időközben elhunyt, így a bíróság pénteken két vádlott vonatkozásában hirdetett ítéletet.

A törvényszék a felmentésüket azzal indokolta, hogy közvetítő cégre szükség volt a buszbeszerzéshez, mert a Volvo hollandiai vállalata nem akart üzletet kötni a Tükével, a társaság akkor ugyanis csődközeli helyzetben volt. A Volvo kedvezményes áron kínálta a buszokat, a Tüke a közvetítő társaságon keresztül tulajdonképpen piaci áron jutott hozzá a flottához.

Mivel a buszokat megvásárolták, üzembe helyezték és azóta is működtetik, nem bizonyosodott be, hogy a vádlottak színlelt magatartást tanúsítottak volna. Az ügyleten 20 százalékos hasznuk volt, amely nem tekinthető feltűnően értékaránytalannak.

Az ügyész a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett fellebbezett a döntés ellen, így a per magasabb bírói fórum előtt folytatódik. Ha a felmentő ítélet jogerőssé válik, a korábban elítélt közvetítő előtt megnyílhat a perújítás lehetősége – írja az MTI, részletesebben pedig a BAMA is kifejtette az ügyet. 

Borítókép: Volvo buszok állnak a pécsi Széchenyi téren az új autóbuszok átadásakor (Fotó: Sóki Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.