A Momentum csak botrányt kelt, de semmiféle elképzelése nincs

A Momentum képviselőjét Latorcai János ülésvezető elnök is kiigazította.

2023. 06. 16. 11:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bűn, amit az iskolák és a gyerekek jelenével és jövőjével szemben elkövetnek – mondta Orosz Anna (Momentum) napirend előtt. Megjegyzendő, hogy a képviselő felszólása előtt Latorcai János ülésvezető elnök arra kérte Orosz Annát, magyarázza meg, pártja képviselőinek miért nem fontos az 56-os hősök emléke és tisztelete, utalva ezzel arra, hogy az ülés előtti megemlékezésen a Momentumtól senki nem volt jelen a teremben. 

Orosz Anna erre úgy reagált, hogy megkérdezte a fideszes képviselőktől és államtitkároktól: miért nem fontos nekik a magyar gyerekek jelene és jövője? Azzal folytatta, hogy ez a nap a rendkívüli ülés napja egy „gyalázatos törvényjavaslattal”. Azt állította: lezárták a Parlament épületét a turisták, a frakció meghívottjai, illetve azok elől, akik korábban a belépésre engedélyt kaptak a mai vitára. Szerinte ez azt jelenti, hogy sem az érintettek, sem a civilek, továbbá az újságírók sem vehetnek részt. A törvénnyel a pályán maradó tanárokat akarják kizsigerelni, és ha megszavazzák a törvényt, akkor a kormány felelőssége lesz az, hogy legalább ötezer pedagógus fogja beadni a felmondását – vélekedett.

A képviselő felszólalása után Latorcai János arról tájékoztatott, hogy ellentétben Orosz Anna állításával a sajtó most is jelen van, aki kért a mai napra belépőt, az mind meg is kapta, 27 belépő kiadásáról szerzett tudomást a levezető elnök, az ülést pedig a hálózaton keresztül közvetítik is.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felidézte, amikor a Momentum szövetségese, Ungár Péter LMP-társelnök azt mondta, hogy önzés, amit a Momentum művel, mert az egy paródia, a demonstrációknak pedig semmi közük a pedagógusokhoz, amivel egyetértett Rétvári Bence is. Az államtitkár emlékeztetett: a Momentum semmilyen javaslattal nem élt arról, hogy mit tenne az oktatás területén, a tárgyalásokról felálltak, a szakértőik pedig el sem jöttek. 

Csak botrányt keltenek, de semmifajta saját elképzelésük nincs

– vélekedett. 

A pedagógusok azért nem mentek el a tüntetésekre tömegesen, mert a Momentum nem hiteles és nem segíti a tanárok ügyét – mondta. 

Rétvári Bence szembesítette a baloldali képviselőt: egy olyan törvényjavaslat ellen szólalnak fel, amelyben Tóth Endre momentumos szakpolitikus kérését teljesítették azzal, hogy megszűnik a portfóliókészítés és az önértékelés kötelezettsége. 

Azért dolgoznak, hogy átlagosan 800 ezer forint legyen a pedagógusok bére 2024-re, a szégyen az, hogy Donáth Anna és Cseh Katalin ez ellen dolgozik – zárta szavait az államtitkár.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.