Félmilliárd forintnyi kábítószert foglaltak le három hét alatt a rendőrök

Mindössze három hét kellett ahhoz, hogy félmilliárd forintnyi kábítószert vonjon ki a rendőrség az illegális piacról. A lefoglalt drog 300 ezer adagnyi, és megsemmisítik. Minderről a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmából hétfőn megrendezett sajtónyilvános eseményen adott tájékoztatást a rendőrség.

2023. 06. 26. 13:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetente több hírt is kapunk arról, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda és a megyei társszervek hatékony munkájának köszönhetően újabb és újabb kábítószer-terjesztőt, -terjesztőket fognak el. A KSH friss jelentése szerint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma az elmúlt tíz évben 51 százalékkal nőtt Magyarországon. 

– Összesen 300 ezer adag kábítószert vontak ki a piacról félmilliárd forint értékben, emellett hasonló értékben szereztek vissza vagyont a rendőrök az ORFK most befejeződött háromhetes akciósorozata eredményeként – hangzott el a rendőrség mai konferenciáján, amelyet a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napján tartottak.
Szelei Pál, az ORFK bűnügyi főosztályának vezetője megnyitójában elmondta: a rendőrségi statisztikák alapján a Magyarországon elkövetett bűncselekmények öt százaléka kábítószerrel volt kapcsolatos az elmúlt években. 

Surján Orsolya, a Nemzeti Népegészségügyi Központ helyettes országos tiszti főorvosa kitért arra, hogy az idei kábítószer-ellenes világnap mottója a megbélyegzés és a diszkrimináció leállítását, a megelőzés elősegítését hangsúlyozza. 

– Csak úgy fogunk tudni eredményeket elérni a kábítószer-ellenes küzdelemben, ha nemcsak a szakemberek, hanem a társadalom is megmozdul és elindul a megelőzés irányába – fogalmazott Surján Orsolya.

A helyettes országos tiszti főorvos fontos feladatnak nevezte a kábítószer-egyeztető fórumok szakmai segítését, a megelőző-felvilágosító szolgáltatók összefogását. Utóbbiak kapcsán elmondta: ezek feltárják annak okait, miért nyúlt a fiatal kábítószerhez, segítenek a leszokásban, és jövőképet is mutatnak.

Fülöpné Csákó Ibolya, az ORFK bűnügyi főosztályának kiemelt főreferense riasztónak nevezte, hogy az európai trendekhez idomulva Magyarországon is megjelentek a szintetikus katinonok. „Kokainból évek óta rekordmennyiséget, tavaly 300 tonnát foglaltak le Európában, Magyarországon ez a szám 2022-ben 77 kilogramm volt” – mondta az alezredes.

Kiemelte: az ORFK idén immár harmadik alkalommal megszervezett és vasárnap zárult háromhetes összehangolt országos akciósorozatának célja a kábítószerek és az illegális gyógyszerek elleni fellépés volt. Az akcióban valamennyi vármegye részt vett. 

Újabb drogdíler

A rendőrség honlapján ma közölték, hogy szombaton egy sátorhelyi drogdílert fogtak el. A kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésével gyanúsítható férfit június 24-én vette őrizetbe a Mohácsi Rendőrkapitányság. A gyanú szerint az 51 éves sátorhelyi férfi az elfogását megelőző napon szerezte be a kábítószergyanús anyagokat, amelyeket a rendőrök a lakóházában megtartott kutatás során megtaláltak, majd lefoglaltak. A beszerzett adatok alapján a férfi a lefoglalt több mint 700 gramm, különböző kábítószergyanús anyagot a későbbiek folyamán értékesíteni szerette volna. A nyomozók kezdeményezték az őrizetben lévő gyanúsított letartóztatását, amelyet a bíróság elrendelt.

– A három hét során félmilliárd forint értékben 300 ezer adag kábítószert foglaltunk le. Az akciókban 2542 rendőr vett részt, 317 ügyben történt intézkedés, ezekben 461 személyt hallgatott ki gyanúsítottként a rendőrség, közülük 125-öt őrizetbe vettek, ebből 111 esetben letartóztatást, öt esetben bűnügyi felügyeletet rendelt el a bíróság. Közel ezer tő cannabis-növényt és 55 kiló cannabis-virágzatot és ugyanennyi amfetamin típusú anyagot foglaltunk le – részletezte Fülöpné Csákó Ibolya.

A már említett szintetikus katinonból húsz kilót foglalt le három hét alatt a rendőrség, ami hatalmas mennyiség; emellett kokaint és ecstasyt is foglaltak le.

A főreferens felhívta a figyelmet arra is, hogy hamis gyógyszereket, álgyógyszereket híres emberek, ismert orvosok nevében hirdetnek az interneten, és ezeket a készítményeket sajnos nagyon sokan meg is veszik, holott a szerekkel veszélyeztetik az egészségüket. 

Ugyanerre, az olcsó és egyszerűen előállítható szintetikus kábítószerek robbanásszerű terjedésére figyelmeztet az illegális drogpiacokon az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) a vasárnap éjjel közzétett éves jelentésében.

Romló drogstatisztika

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma az elmúlt tíz évben 51 százalékkal nőtt Magyarországon – derül ki a KSH nemrégiben közzétett adataiból. Amíg 2012-ben 5216 esetről számolt be a hatóság, addig tavaly 7907 droggal kapcsolatos bűnelkövetést jegyeztek. 2013 óta a bűncselekmények számában drámai emelkedés figyelhető meg: 2014-ben 6509 esetet derített fel a rendőrség, 2018-ban pedig 8640 alkalommal indult eljárás kábítószer-kereskedelem vagy -birtoklás miatt. Az adatok szerint még a koronavírus-járvány miatti korlátozások sem vetették vissza a drogdílerek és a -használók kedvét, sőt 2020-ban tovább nőtt a bűncselekmények száma: ebben az évben a hatóságok 7113 alkalommal leplezték le a törvénysértőket. Az elmúlt években pedig szintén drasztikusan nőtt a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma: 2021-ben 7504 eset volt, tavaly pedig 5 százalékkal emelkedett a drogokkal kapcsolatos bűncselekmények száma az előző évhez képest, összesen 7907 alkalommal leplezte le a rendőrség a bűnözőket. (T. H.)

 

A KSH legfrissebb statisztikája a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekről (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/ MTI)

 

Kábítószer-ellenes világnap

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által 1987-ben, a kábítószerekkel történő visszaélés és az illegális kereskedelem elleni témában megfogalmazott deklaráció értelmében minden év június 26-án tartják a kábítószer-ellenes világnapot. Célja a kábítószer-probléma visszaszorítása, felhíva a figyelmet a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.

Borítókép: A legfrissebb kábítószer-lefoglalás egy fotón – Sátorhelyen, egy helyi férfinál találták a rendőrök (Fotó: police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.