Több mint egymillió ember látogatott el a Magyar Zene Házába

Ingyenes koncertek, KFT-kiállítás, dél-amerikai körutazás – íme a Magyar Zene háza programkínálata

2023. 06. 01. 14:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat hónap alatt, az intézmény 2022-es januári megnyitása óta több mint egymillió ember látogatott el a Magyar Zene Házába, amely ezt követően is számos programot tartogat az idelátogatóknak. A Városliget Zrt. lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint 

idén nyáron nagyrészt az ingyenes szabadtéri koncerteké lesz a főszerep: számos jól ismert, illetve feltörekvő zenész kap lehetőséget, sőt a programkínálatban filmvetítések, DJ-szettek és ingyenes családi programok is helyet kapnak majd.

Ezen felül június 2–3-a között a berlini elektronikus zenei élet sztárjai mutatkoznak be, július 15–16-án a Távoli kultúrák fesztiválján dél-amerikai körutazásra invitálják az érdeklődőket, június 16–18-a között pedig negyedik alkalommal rendezik meg a Város a Házban sorozatot, ez alkalommal Székesfehérvár sokszínű zenei élete, a városhoz kötődő sztárok, tehetségek mutatkoznak be.

Az őszi idény koncertjei is magukért beszélnek: jön például a legendás Bonga, de itt lesz a két fiatal brit souljazzhiphop-sztár, a gitáros Mansur Brown és a zongorás Alfa Mist is. Szeptemberben folytatódik a Berlin-Budapest Expressz: sok más mellett itt lesz a képzeletbeli folkzenét mesterien alkotó szlovén Širom. A WOMEX-életműdíjas Lakatos Mónika egészen különleges szólókoncertet ad cigány tradicionális dalokból, de gálakoncerten szól majd magyar tradicionális zene a mai fiatal népzenész-generációtól a Rendek között, Vonók mögött esten. Bereményi Géza és Másik János közös estje, a Háború van a Cseh Tamás-életmű előtt is tiszteleg. A magyar popzene aktuális élmezőnyéből a Grand Mexican Warlock lemezt mutat be, de fellép a házban Kollár-Klemencz László, Bérczesi Róbert vagy a Vad Fruttik, a Hip-Hop 50! elnevezésű eseményen pedig egy hazai szupergrup tiszteleg a műfaj ötvenéves jubileuma alkalmából. Klasszikus/kortárs zenében a Boldoczki Gábor, Fenyő László, Dinyés Soma trió koncertje egy várható csúcspont, de Balogh Máté szerzői estjén Fehér Renátó író és a Pax et Bonum Kamarakórus is közreműködik. A Forte Társulat Petőfi Sándor születése 200. évfordulójának évében A helység kalapácsa című eposzparódia kortárs zenei és színházi feldolgozását hozza el a Zene Házába – részletezik a  közleményben.

Mivel a Zene Háza előcsarnoka időről időre helyet ad kortárs művészeti installációknak, kiállításoknak, június 1–15. között a legendás KFT zenekar Nyisd ki a szemed! című tárlata tekinthető meg. Az együttes pályafutása fotókon, plakátokon és videókon keresztül elevenedik meg a Ház előcsarnokában, sőt koncertekről ismerős, ikonikus jelmezek is helyet kapnak majd.

A Városliget ikonikus intézménye folyamatosan új lehetőségeket teremt a zene széles körű megismertetésére is, így az idei évben a felsőoktatási intézményekkel kötött együttműködések kapnak nagy szerepet. A Ház ősztől számos új lehetőséget biztosít hazai és nemzetközi felsőoktatási intézmények számára. 

A Magyar Zene Háza továbbá ősszel rendezi meg első showcase fesztiválját is, amellyel közös helyszínt teremt a zeneipar képviselőinek és a zeneszeretőknek, hogy megismerhessék a zeneközvetítés legfrissebb és legérdekesebb hazai és nemzetközi trendjeit, de a tehetségkutató célja az is, hogy új ismeretterjesztő és élménypedagógiai produkciók jöjjenek létre. 

Az intézmény kreatív hangtere, a Hangdóm pedig izgalmas kísérleti pontja lesz a Zeneakadémia elektronikus zenei és médiaművészek szakirány hallgatóinak, de a berlini művészeti egyetem, az UDK hangművészeti tanszéke is tervez gyakorlati képzést ide. Projekthez kapcsolódó együttműködések kialakítása is zajlik, a Ligeti 100 programsorozat részeként a bécsi Universität für Musik és a római képzőművészeti egyetemmel is folynak együttműködések, így a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus Zenei és Média Tanszék hallgatói különleges kültéri installációt készítenek a Ligetbe. Ezen felül idén szeptemberben a MOME-val közösen második alkalommal rendezik meg az Intermezzo Fesztivált, amit a Zene Háza támogatásával az egyetem hallgatói – tervezőgrafikus, animációs szak, média design, építőműveszt és design- és művészetmenedzsment szakosok közösen – szerveznek.

Borítókép: A Magyar Zene Háza koncertterme. (Fotó: Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.