Tüntessen békésen! – kéri a rendőrség

A törvényeket betartóknak nem kell tartaniuk rendőri fellépéstől, ám a törvényszegőket meg kell fékezni – hangsúlyozza a rendőrség, hozzátéve: mindenkinek alkotmányos joga tüntetni, de van néhány szabály, amit mindenkinek ajánlott betartani. Például nem dobunk füstgyertyát a rendőrökre még akkor sem, ha országgyűlési képviselők vagyunk.

2023. 06. 01. 11:17
pedagógus tüntetés
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai bejelentett demonstrációk előtt ismét figyelmeztetett néhány fontos tudnivalóra a rendőrség. Az ügyészség pedig korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy továbbra is bűncselekmény füstgyertyát dobni a rendőrökre.

A legutóbb, a peadgógusok mellett meghirdetett, május 19-i demonstráció egy kisebb csoport zavargásába torkollott a Ledvay utcánál. Akkor a felhergelt tömeg a rendőrsorfalra nyomta az elől álló társaikat. Négy tüntetőt a rendőrök mentettek ki a szorult helyzetből, és ezáltal megakadályozták, hogy súlyosan megsérüljenek.

pedagógus tüntetés 20230519
Fekete-Győr András szelfizik a május 19-i, erőszakba torkollt tüntetésen (Fotó: Havran Zoltán)

A Rendőrség és a Mentőszolgálat éppen ebből az esetből kiindulva háttérbeszélgetésen kérte, hogy a tüntetők figyeljenek egymás testi épségére és törekedjenek békés tüntetésre. Ami egyébként minden állampolgárnak alapjoga, és amit a rendőrség biztosít számukra,

Ricsei Tibor Zoltán, a Készenléti Rendőrség bevetési főosztályának vezetője mutatott rá, hogy számos nemzetközi és hazai példa is mutatja, hogy a tömegrendezvények pánik esetén halálos áldozatokkal és sérültekkel járhatnak. Magyarországi példaként említette a West Balkán szórakozóhelyen 2011-ben bekövetkezett tragédiát, amikor három ember vesztette életét a tömegben, 14-en pedig megsérültek.
– Az ilyen és hasonló esetek elkerülése érdekében mindenkinek annak tudatában kell részt vennie ezeken a rendezvényeken, hogy nemcsak önmagáért, de a körülötte lévő emberekért is felelős. Ugyanakkor, ha lehet, mindenki előre tervezzen meg menekülőútvonalat magának, illetve tartsa be a helyszínt biztosító rendőrök és rendezők utasításait – mondta az ezredes.

 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy az OMSZ több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a rendezvények egészségügyi biztosításában. – Amennyiben a rendezvény előre bejelentett, akkor az OMSZ könnyen megközelíthető elsősegélynyújtó pontokat állít fel, illetve részletes mentési tervet készít. Ha spontán szerveződik a rendezvény, erre nincs lehetőség, így aki részt vesz ilyenen, fokozottan figyeljen társai biztonságára – tette hozzá.
A rendőrség ismételten hangsúlyozta, biztosítják, hogy élhessenek az állampolgárok a szabad véleménynyilvánítási jogukkal, ám arra is felhívták a figyelmet, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania. 

Tüntessen békésen – a betartott szabályok megvédik! címmel szórólapon tették közzé a legfontosabb tudnivalókat.

Megelőző tanácsokkal szolgál a rendőrség a békésen tüntetők számára (forrás:ORFK)

A rendőrség egyébként már sokadszorra hívja fel a figyelmet a törvényességre. Néhány hete Gömbös Sándor r. dandártábornok, az ORFK Hivatalának vezetője és Wieszt Ferenc r. ezredes, a BRFK főosztályvezetője szintén háttérbeszélgetésen hangsúlyozták: a bejelentett tüntetésekre vonatkozó szabályokat betartaniuk és betartatniuk is kell a szervezőknek.

A demonstráció mások jogait nem sértheti indokolatlan mértékben. Így például a vonulásos demonstrációt csak a bejelentett útvonalon és a bejelentett időtartamban szabad megtartani. Amint az útvonaltól eltérnek, törvényt sértenek, amit törvényi felhatalmazás szerint a rendőrségnek meg kell akadályoznia. Hozzátették: ez a rendőrség feladata akkor is, ha a bejelentett tüntetés hivatalos része után a tüntetők egy csoportja folytatja a megmozdulást. 

A Központi Nyomozó Főügyészség néhány napja közölte: továbbra is bűncselekmény füstgyertya rendőrök felé dobása annak ellenére, hogy Fekete-Győr Andrást, a Momentum bukott vezetőjét egy ilyen eset kapcsán első fokon felmentett a bíróság a hivatalos személy elleni erőszak vádja alól. Az ügyész azonnal fellebbezett a bírósági gyakorlattal is ellentétes ítélet ellen, kérve Fekete-Győr bűnösségének megállapítását és büntetés kiszabását.

Korábban a Karmelitánál történt erőszakos kordonbontási kísérletek után hívták fel a hatóságok a figyelmet arra, hogy az országgyűlési képviselők sem sérthetnek törvényt.

Borítókép: Május 19-én négy tüntetőt kellett kimenteniük a rendőröknek szorult helyzetükből (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.