Pankotai Liliék őszre ígérik a tüntetések folytatását

Az aktivista szerint a tanárok hetven százaléka „ma nem a pályára való.”

Magyar Nemzet
2023. 07. 24. 13:04
Pankotai
20230503 Budapest Diákok és tanárok is demonstrálnak a státusztörvény ellen. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Pankotai Lili, az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember elsejére, a tanév kezdetére ismét tünetést hirdet az Egységes Diákfront – derült ki a szervezet Facebook-oldalán közzétett bejegyzésből. Mint jelzik, az esemény felkészítő demonstráció lesz a szeptember 15-i tünetésükre. Mint ismert, a pedagógus és a diák szervezetek  hónapokon keresztül tüntettek a tanárok új életpályamodellje ellen, amit július elején szavazott meg az Országgyűlés. A jogszabály új keretek között szabályozza a tanárok munkaviszonyát, így megszűnik a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt vezet be a pedagógusoknak, a tanítási órák száma pedig heti fix 24 óra lesz. A jogszabály egyúttal megalapozza a pedagógusok társadalmi, szakmai megbecsülését, további jelentős béremelését.

 

Emlékezetes, hogy a pedagógus életpályamodell parlamenti szavazásával egy napon az Egységes Diákfront a baloldali kötődésű Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) közösen tartott demonstrációt, amin alig pár tucat ember vett részt. Ám már az ezt megelőző tüntetéseket is teljes érdektelenség övezte.

 

A tüntetések ismert alakja lett Pankotai Lili, aki a tavaly október 23-i demonstrációjukon elmondta emlékezetes, trágár kifejezésekkel teletűzdelt versét. Felszólalásában kiállt a genderideológia mellett, többször bírálta azt is, hogy az apa férfi, az anya pedig nő. Továbbá saját iskoláját és tanárait szidalmazta. A lány trágár beszéde mellett a baloldali értelmiségek kiálltak, sőt a támogatásukat kifejezve még egy péniszt is rajzoltak Pankotai iskolájára, miután az intézmény elhatárolódott tőle. Megjegyzendő, hogy a tanárok melletti kiállás Pankotai számára a pedagógusok kritizálásában nyilvánul meg, miután nemrég Gulyás Balázs publicistának a Gulyáságyú podcast című műsorában azt mondta, hogy 

a tanárok hetven százaléka ma nem a pályára való.

Emellett egy május 3-i tüntetés miatt a bíróság a maximálisan kiszabható bírságot szabta ki, 150 ezer forintra büntette Pankotai Lilit. A határozat szerint ugyanis a 18 éves aktivista felhívására indult el aznap a tömeg a karmelita kolostor felé, ahol később kordonbontás és dulakodás történt.

Borítókép: Pankotai Lili egy korábbi tüntetésen (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.