Mennyibe kerül majd az iskolai menza díja ősztől? Az önkormányzatokon is múlik

Drágulhat az iskolai menza, ám az, hogy végül mennyit kell fizetnie szülőknek, az önkormányzatokon is múlik. Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta: a nyersanyagárak és a munkaerőpiaci helyzet sem kedvez a közétkeztetési költségeknek, ugyanakkor már dolgoznak egy esetleges B terven.

2023. 08. 15. 12:33
null
Fotó: ercan senkaya - stock.adobe.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bár területenként, szerződésenként eltérőek lehetnek a számok, összességében elmondható, hogy ötven százalék körüli emelés lenne talán az, amivel a szektor talán kicsit fellélegezhetne – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Enyedi Csaba. A Hungast kommunikációs igazgatója hozzáfűzte, a közétkeztetés alulfinanszírozottsága ismeretes körülmény, nem könnyű műfaj ez a szolgáltatásforma. Az, hogy ősztől mire számíthatnak a szülők, területfüggő, hiszen jellemzően szerződésben foglalt módon lehetséges az intézményi fenntartóknak – az önkormányzatoknak – és a közétkeztetőknek egyeztetniük a szolgáltatás ellenértékének ügyében. Van olyan önkormányzat is, amelyik nem vagy csak részben hárítja tovább az emelést a szülők felé – fejtette ki. 

Enyedi Csaba emlékeztetett arra is, hogy a nyersanyagárak továbbra is magasak, mert bár az előző év hasonló szakaszához viszonyítva valamelyest valóban csökkentek, ez relatív, ezen költségelemek még mindig messze nem kedvezőek. 

 

A munkaerőpiaci helyzet is aggasztó, hiszen ebben a szegmensben abszolút a »piac diktál«, magyarán muszáj annyit kínálnunk, amennyiért eljönnek dolgozni. Ezek az összegek pedig egyre magasabbak 

 

– mondta.

Hogy mégis milyen árakra lehet számítani? – Az élelmiszerárakkal párhuzamos mértékű (33-34 százalékos) drágulás van a menzákon is, a szeptemberi árakról azonban még nem lehet biztosat mondani, hiszen abba az önkormányzatoknak is van beleszólásuk – mondta az InfoRádiónak a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének alelnöke, Páger Zsolt. Az intrejúban úgy számolta,

most körülbelül havi 15-20 ezer forintba kerülhet egy gyermek napi háromszori étkezése, vagyis a közétkeztetés még mindig a legolcsóbb megoldás.

 

Sokat javult a menzák minősége 

Enyedi Csaba hozzátette: előnyt jelenthet a kialakult helyzetben, hogy a magyar alapanyagokból dolgozó szolgáltatók könnyebben őrizhetik meg a minőségi sztenderdjeiket a diákok étkeztetésében. A szakember arról is beszélt, még mindig a legolcsóbb és egy jó minőségű, egészségtudatos megoldást jelent a menzakoszt a gyorséttermekkel szemben. 

A Hungast-csoport hosszú évek óta dolgozik azon, hogy a régi, menzával kapcsolatos előítéleteket és berögzüléseket egy kedvezőbb képpé alakítsa át a társadalomban. Ennek okán hirdették meg a Nyitott kapuk a menzán című programot is, amelynek lényege, hogy a szülők maguk is megkóstolhatják azokat az ételeket, amelyeket a gyermekeik az iskolai étkezések alkalmával fogyasztanak. Az ételek alapanyagainak magas szintű minősége mellett pedig arra is nagy fókuszt helyeznek, hogy évre évre ízletesebb fogásokat tálaljanak a gyerekek elé. 

Az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny is kiváló alkalom arra, hogy a közétkeztetés tagjai bebizonyítsák, nemcsak megkóstolni érdemes a menzai menüt, de repetázni is.

 

Országos Közétkeztetési Szakácsverseny győztesei, a Hungast Pécs csapat tagjai Forrás: Facebook
Országos Közétkeztetési Szakácsverseny egyik pillanata, épp egy desszert készül

 

Úton egy fenntarthatóbb jövő felé

Hosszú évek óta jelentős problémát jelent az ételpazarlás kérdése, amely óvatos becslések szerint a 27-30 százalékot is elérheti. 

Erre nyújthat megoldást az úgynevezett svédasztalos tálalás, amely jelenleg még csak próbaüzem alatt van. 

– Ezt a megoldást tesztjelleggel alkalmazzuk az arra kijelölt intézményekben. Azt elárulhatom ugyanakkor, hogy nagyon kedvezőek a tapasztalatok, a fogyasztók szeretik, de azt is fontos kiemelni, hogy egy beruházásigényes dologról van szó, másfajta pult- és tálalókialakítást igényel, és nagyfokú konstruktivitást a pedagógusok részéről, hogy az edukációs része is megvalósulhasson, hiszen ennek is nagy szerepe van – avatott be Enyedi Csaba. 

– Ebből adódóan a beruházások, és az átszervezések okán van költségvonzata, ugyanakkor a fenntarthatósági törekvéseinkkel összhangban nagy öröm, hogy az élelmiszerhulladék ezáltal csökkenthető. A 37/2014-es EMMI rendeletnek megfelelően természetesen a megfelelő adagokat mindenkinek biztosítjuk így is, azonban az, hogy mennyit fogyaszt el belőle egy gyermek, az az előre kitálalt étel esetén is már egyénfüggő dolog volt, amely felett nincs és nem is lehet kontrollunk. A svédasztalos tálalásnál azonban jó eséllyel csak annyit szed ki a fogyasztó, amennyit meg is eszik, míg az előre megtálalt fogások esetén a megmaradt mennyiség élelmiszerhulladékként végzi – összegezte a Hungast-csoport kommunikációs igazgatója.

A család.hu, a Családbarát Magyarország Központ honlapján lévő összesítés szerint ingyenesen biztosítják az intézményi gyermekétkeztetést:

 

A bölcsődei, mini bölcsődei ellátásban vagy óvodai nevelésben részesülő gyermek számára, ha

  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,
  • tartósan beteg vagy fogyatékos, vagy olyan családban él, amelyben tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek,
  • olyan családban él, amelyben három vagy több gyermeket nevelnek,
  • olyan családban él, amelyben a szülő nyilatkozata alapján az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval és társadalombiztosítási járulékkal csökkentett összegének 130%-át, vagy
  • nevelésbe vették

Az 1-8. évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanuló számára, ha

  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy
  • nevelésbe vették;
  • azon fentiek szerinti életkorú, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek számára, akit fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó, az Szt. hatálya alá tartozó fogyatékosok nappali intézményében helyeztek el;

Az 1-8. évfolyamon felül nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanuló számára, ha

  • nevelésbe vették, vagy
  • utógondozói ellátásban részesül.

50%-os normatív kedvezményt biztosítanak:

  • az 1-8. évfolyamon felül nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanuló számára, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül;
  • az 1-8. és az azon felüli évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanuló számára, ha olyan családban él, amelyben három vagy több gyermeket nevelnek,
  • az 1-8. és az azon felüli évfolyamon a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek számára.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Hungast Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.