Budapest felé tart az árhullám

Budapestnél előreláthatólag pénteken reggel, az alsó rakpart szintje alatt bő két méterrel következik be a tetőzés.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 30. 14:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szigetközi mellékágrendszernek köszönhetően lassul az árhullám levonulása a Dunán – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-t.

Budapestnél előreláthatólag péntek reggel, az alsó rakpart szintje alatt bő két méterrel következik be a tetőzés (Fotó: Teknős Miklós)

A szlovákiai Duna-üzemvízcsatorna karbantartása miatt a folyón levonuló árhullám nagyobb része magyar területen, a Szigetközön keresztül folyik le. Az erős sodrással és sok uszadékkal érkező vizet azonban a mellékágrendszer lelassítja, ezért sem az alsóbb szakaszokon, sem Budapesten nem kell árvízvédelmi készültségre számítani – hangsúlyozták.

 

Lesz utánpótlás? 

Az előrejelzések szerint a csapadéknak és az árhullámnak a közeljövőben várhatóan nem lesz utánpótlása – tették hozzá. A Duna felső, bajor és osztrák vízgyűjtőin az elmúlt négy-öt nap során területi átlagban 

90-110 milliméter csapadék hullott, ami árhullámot indított el. 

Ennek tetőzése Pozsonyt szerda kora reggel hagyta el, pillanatnyilag a Szigetköz térségében tart.

 

A megnövekedett víztömeg miatt a szigetközi árvédelmi szakaszokon kedden elrendelt elsőfokú (legalacsonyabb) árvédelmi készültséget szerda reggeltől másodfokra emelték, ugyanakkor – a mellékágak lassító hatása miatt – a Szigetköz alatti Duna-szakaszokon a vízállás sehol sem éri majd el az elsőfokú készültségi szintet.

Hozzátették: Budapestnél előreláthatólag péntek reggel, az alsó rakpart szintje alatt bő két méterrel következik be a tetőzés. A vízitúrázók figyelmét továbbra is felhívják arra, hogy legyenek körültekintők: a megnövekedett vízhozam erős áramlást, magasabb vízszintet és több uszadékot eredményez a hullámtérben, a parti sáv eróziója miatt pedig gyakrabban kell vízbe dőlt fákra számítani – olvasható a közleményben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.