Idén is a Tranzittal veszi kezdetét az őszi politikai szezon

Közel száz előadó részvételével rendezik meg jövő héten Tihanyban az idei Tranzitot. Hegedűs Zoltán, az esemény szervezője lapunknak elmondta: idén is lesznek nagy érdeklődésre számot tartó politikusi viták, többek között Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter részvételével. Az őszi politikai szezon nyitányaként számontartott eseményen a közéleti és politikai viták megvitatása mellett különböző előadásokat is meghallgathatnak a Tranzitra látogatók.

2023. 08. 15. 19:31
Orbán Viktor
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Tranzit az idők során a legnagyobb politikai és közéleti fesztivállá nőtte ki magát – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Hegedűs Zoltán az augusztus 24–27. között Tihanyban rendezendő esemény szervezője. Emlékeztetett, hogy a fesztivált 2016 óta rendezik meg Tihanyban, előtte Fesztivál a Határon néven Kőszegen tartottak közéleti eseményt. Mint mondta, a veszélyek korában vagyunk, mivel Ukrajnában háború dúl, Európát energiaválság sújtja, délről pedig a migráció jelent fenyegetést.

GULYÁS Gergely tranzit
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Márki-Zay Péterrel fog vitázni a Tranziton Fotó: MTI/Bruzák Noémi

– Olyan kihívások ezek, amelyekről érdemes szót váltani és vitázni. Éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk arról, hogy mi várhat Magyarországra – szögezte le.

Hegedűs Zoltán elárulta, hogy nagyjából harminc előadás és majdnem száz előadó lesz az idei Tranziton. Délelőttönként plenáris előadások lesznek, míg délutánonként szemináriumi beszélgetéseket fognak tartani. Több eszmecsere zajlik majd az orosz–ukrán háborúról, érintve Magyarország biztonságának a kérdését is.

 

– Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, valamint Lantos Csaba energiaügyi miniszter energetikai témában fognak beszélgetni. Emellett Deutsch Tamással, a Fidesz EP-delegációjának a vezetőjével szó lesz a jövőre esedékes európai parlamenti választásokról is 

 

– emelte ki Hegedűs Zoltán. Kiderült: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Nagy István agrárminiszter is a vendégük lesz, továbbá Varga Mihály pénzügyminiszterrel folyik majd diskurzus az euró bevezetésének a kérdéséről is. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Békés Márton történész, illetve Benkő Levente pedig a világban zajló rendszerváltoztatásról, a változó világról fognak szót váltani. Hegedűs Zoltán beszámolt róla, hogy tartanak előadást a marxizmus visszanyugatosodásáról, az Egyesült Államok és Kína közötti versenyfutásról, valamint a magyar közoktatásról is. Mindezen túl Bese Gergő katolikus plébános és Lázár Zsolt evangélikus esperes az egyházakról fog eszmét cserélni. Megtudhattuk: a politikai-közéleti programok mellett a sportnak is fontos szerep jut majd a Tranziton, mivel szó lesz magyar vízilabdázás történetét feldolgozó A nemzet aranyai című filmről is.

 

– Idén is lesznek politikusi viták, amelyek nagy érdeklődésre tartanak számot 

 

– szögezte le Hegedűs Zoltán. 

Mint mondta, szinte már hagyománynak számít, hogy a Tranziton a jobboldali és a baloldali politikusok leülnek egymással beszélni, vitázni az ország előtt álló kihívásokról és lehetőségekről. A rendezvényen – többek között – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, valamint Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője is vitázni fog egymással. A szervező jelezte, hogy a legérdekesebb vitákat a Tranzit Facebook-oldalán is közvetíteni fogják, így senki nem fog lemaradni semmiről, aki nem tud ellátogatni Tihanyba. Azzal kapcsolatban, hogy az augusztus végi esemény hagyományosan az őszi politikai szezon kezdetének számít, Hegedűs Zoltán elmondta: örülnek annak, hogy a Tranzit a közéleti évadnyitó szerepét töltheti be és a felmerülő témákat széles nyilvánosság előtt tudják megtárgyalni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Tranzit Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.