Egyre népszerűbb a túrázás, ezekre figyeljen, ha útnak indul

Átalakulóban vannak a túrázási szokások, rengeteg tematikus túrát szerveznek, és a Covid óta egyre népszerűbb ez a mozgásforma – mondta lapunknak Farkas Bea túravezető. Hangsúlyozta: kell a megfelelő felszerelés ahhoz, hogy élmény legyen a túrázás,, ám mégsem szükséges egetverő összegeket ráfordítani. A túravezető kifejtette azt is, hogy miért tartja hasznosnak a papíralapú könyveket és térképeket, illetve részletesen leírta, mit tegyen az, akinek kullancs furakodott a testébe.

2024. 05. 05. 6:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid megváltoztatta a túrázási szokásokat, nagyon sokan nekivágtak, akik korábban nem – mondta lapunknak Farkas Bea túravezető, akit a tavasz beköszöntével egyre népszerűbb szabadidős tevékenységről kérdeztünk. A túravezető azt állította: a Budai-hegység lakóitól gyakran hallja, hogy „iszonyatosan sok” kiránduló jár mostanában feléjük, a tömegek annyira elárasztották például a Normafát és környékét, hogy az erdőben lakó vadak leszorulnak a völgybe, fenyegetve ezzel az ott élő emberek ingatlanjait, kertjeit.

 

Túraklubok és egyéni kirándulók

A túravezető azt tapasztalta, hogy sokan nem mernek egyedül sétálni, vagy nincs ötletük, merre menjenek, pedig minden korosztály szereti ezt az időtöltést. A fiatalabbak inkább a 15–100 kilométeres, rohamléptekben és nehezebb terepeken megtehető teljesítménytúrákat részesítik előnyben. Emellett 

sokakat érdekel a helytörténet, azaz nemcsak keresztül akarnak menni egy erdőn, hanem megtudni, mi történt ott régen, vagy hogy miről kapta a nevét egy híres hely, például a Harang-völgy vagy a Tündér-szikla. 

A túravezető hozzátette: sok túraklub is működik, melyek között különösen népszerűek a nyugdíjasoknak szóló klubok, ahol a résztvevőknek rövidebb távú kirándulásokat szerveznek.

 

Ideális felszerelés, tematikus túrák

Arról, hogy egy túrázó milyen felszerelést vigyen magával, Farkas Bea kijelentette: nagyon fontos a jó bakancs, egy kényelmes hátizsák, melybe jól lehet pakolni, de szükség van vízhatlan felszerelésre is, főleg ha magasabb hegységbe megy az ember, hiszen ott kiszámíthatatlanabb az időjárás. Hasznos egy kapucnis esőkabát, ami beborítja a hátizsákot, hogy ne ázzon el a túrázó holmija – hívta fel a figyelmet.

Bakonyi bükkös (Fotó: Bakonyerdő Zrt./Gombási Mónika)

A túravezető szerint óriási a kínálat tematikus túrákból: egyre több közül lehet választani, amit egyre többen szerveznek. Ő maga nem vezet tematikus túrákat, hanem inkább egy területet jár be alaposan, azon belül pedig minden érdekes tudnivalót elmesél az adott helyszínről. Mint elárulta, neves geológus édesapjától, a Kalendárium és Delta című televíziós műsorokból is ismert Juhász Árpádtól sokat tanult a geológiáról, illetve a biológiáról, így gyakran mesél a túrázóknak, emellett sokszor utánaolvas a helytörténeti érdekességeknek. Gyerektúrákat is vezet, melyekre külön fel kell készülnie a legkisebbeknek szóló érdekességekkel. 

A népszerű tematikus túrák közé sorolhatók még a biciklitúrák, melyekhez már kaphatók a boltokban a Budapest-környéki kerékpárutak térképei. Sok útvonal már jól kiépült, és vannak könnyen teljesíthető távok is a főváros közelében. 

Mostanság rengeteg tematikus túraklub található a Facebookon számos szervezővel, azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a városi és a hegyi kerékpározáshoz más-más típusú biciklire van szükség – világított rá Farkas Bea.

 

Nem járt le a könyvek és a papírtérképek ideje

A túravezető leszögezte: a papíralapú túrakönyvek és térképek továbbra is értékesek, ezért érdemes használni azokat. Nagyon sokszor találkozik a hegyekben séta közben eltévedt emberekkel, akik a telefonjukon nem tudnak megfelelően kiigazodni, vagy lemerül az okoskészülékük, ilyenkor jön igazán jól egy papírtérkép. Farkas Bea hangsúlyozta: ő nem engedne embereket úgy az erdőbe, hogy nem ismerik az égtájakat, nem tudnak tájékozódni és nincs náluk papírtérkép. 

Az okostelefonon nem lehet olyan jól átlátni a teljes terepet, mint amikor kiterítenek egy térképet, mert így válnak igazán kézzelfoghatóvá és egyértelművé a különböző tereptárgyak. 

Ezenkívül a kiterített térkép alkalmas arra, hogy az emberek átlássák, mi merre található, vagy akár más utakon jussanak el az úti céljukhoz. – Jó az okostelefon, én is használom, de a kettő együtt hasznos igazán – mutatott rá a túravezető.

A túraútvonalakon található jelzésekről úgy vélte: remek dolog ismerni és megtanulni az általuk jelölt alapinformációkat, de az is hasznos, ha valaki előre megtervez egy körtúrát, mert akkor nem kell túl sokat gondolkodnia azon, hogy merre menjen. Ezért fejlesztettek olyan mobiltelefonos applikációkat, melyek segítségével pontosan kiszámolható, hogy a túrázó hány kilométert tesz meg, és körülbelül merre vezet az útja, ahol a jelzéseket követheti – ismertette.

Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

 

Nem kell mélyen a zsebbe nyúlni

Mint Farkas Bea elmondta, a vezetett túrák árai nagyon változók, például a Magyar Turista Egyesületnél, melynek ő vezeti a Budai-hegység osztályát, a kirándulások általában ingyenesek, csupán évi háromezer forint tagdíjat kell fizetni az egyesület számlájára. 

A túravezető szerint a főleg városi tematikus sétákat szervező cégek kérnek magasabb árat, bár köztük is nagy a szórás: 1-2 ezer forinttól 9-10 ezer forintig terjed a két-három órás túrák árazása. 

– Megdrágultak az olyan kiruccanások, mint a budai Vár környékét, a Gellért-hegy múltját vagy a Gellért-fürdő belsejében lévő ősforrást bemutató séták – fogalmazott a túravezető.

Szerinte a túrázás sportnak tekinthető, mert ha valaki lejtőkön és emelkedőkön gyalogol az erdőben, az már egy olyan könnyű mozgásforma, ami testileg és lelkileg egyaránt nagyon jót tesz az embereknek. – Ez nem versenysport, hanem egy nagyon kellemes és üdítő testmozgás. A Magas-Tátrában túrázni már kicsit meredekebb dolog, de akár a Budai-hegyekben, akár a magyarországi középhegységekben tett séta valójában egy barátságos sport – jelentette ki.

Illusztráció (Fotó: Pexels)

Mit lehet tenni a kullancsveszély ellen?

A túrázásnak lehetnek veszélyes következményei. Ilyenek például a növényzetben lapuló kullancsok, amik miatt minden egyes természetjárás után érdemes azonnal átnézni magunkat. A kullancs ugyanis nem játék: az általa okozott Lyme-kór szövődményei életeket tehetnek tönkre. Farkas Bea szerint fontos a fedett ruha viselése, de a parányi vérszívók még így is képesek bejutni az apró nyílásokon. – Érdemes magunkat befújni kullancs elleni spray-vel még a cipő környékén is, mert általában lentről másznak felfelé. 

Az a lényeg, hogy az ember hazaérkezés után rögtön nézze át magát, különösen a testhajlatokat, minél hamarabb szedje ki az ízeltlábút, és még az sem gond, ha a kullancs feje beleszakad.

Az érintett testrészt viszont nem szabad masszírozni, mert a kullancs akkor adja át a fertőzést – figyelmeztetett a túravezető. 

Borítókép: Az Alsó-Jegenye-völgyben található Paprikás-patak vízesés Solymár közelében 2024 tavaszán (Fotó: a szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.