Hiánypótló kötet jelent meg a rendszerváltás előkészítéséről

Bemutatták A Magyar Demokrata Fórum elnökségi üléseinek dokumentumai – 1989 című kötetet.

2023. 09. 27. 5:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ami a kötetben van, az az igazság, a tény – fogalmazott Szeredi Pál A Magyar Demokrata Fórum elnökségi üléseinek dokumentumai – 1989 című kötet szerzője a kiadvány bemutatóján. A szerkesztővel a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár (Retörki) Forrás-sorozatának harmadik kötetéről Szécsi Árpád politológus beszélgetett.

Mint mondta, 1989 áprilisában állt össze a Magyar Demokrata Fórum, az MDF elnöksége, ami után hetente tartottak üléseket. Jelezte, hogy az MDF elnökségi ülésein nem szűkszavúan fogalmaztak a résztvevők, és három-négy óránál egyik ülés sem volt rövidebb.

– Amikor a feljegyzésekkel találkoztam, arra gondoltam, hogy ezeknek meg kell jelenniük, csak az volt a kérdés, hogy mikor

– jegyezte meg Szeredi Pál. 

Felhívta a figyelmet, hogy az MDF párttá alakulása kapcsán kialakult elnökségi viták jelentősen árnyalják a képet arról, amit eddig tudtunk arról, hogy milyen háttérmozgások voltak. Hangsúlyozta, hogy ezek a dokumentumok eredeti források, amiket akkor kell használni, ha az akkori valóságot akarja megismerni és bemutatni.

– Az MDF elnökségében egyéniségek voltak, saját felfogásokkal és elképzelésekkel, és a saját személyiségüket adták hozzá az elnökségi ülésekhez

– rögzítette a kötet szerzője.

Kiemelte, hogy a dokumentumok alapján nem igazán voltak jellemzők a különböző csoportok, frakciók az elnökségben. Leszögezte, hogy a választmány és az országos gyűlés anyagainak a feldolgozásával lehetne teljesebbé tenni a kötetet.

Borítókép: A Magyar Demokrata Fórum elnökségi üléseinek dokumentumai – 1989 című kötet (Forrás: Retörki.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.