Merkely Béla: A Semmelweis Egyetem a régió legkiválóbb egyeteme

Csaknem négyezer elsőéves kezdi meg az egyetemen a tanulmányait, hetvenöt országból.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 02. 15:11
null
Budapest, 2023. április 15. Aszklépiosz - a gyógyítás istene a görög-római mitológiában - szobra, Párkányi Raab Péter alkotása (2007) a Semmelweis Egyetem Orális Diagnosztikai Tanszékének épületén a fõváros VIII. kerületében, a Szentkirályi utca 47. szám alatt. Az Orális Diagnosztikai Tanszék a Fogorvostudományi Kar egyik legfiatalabb tanszéke. 2011-ben az Önálló Radiológiai Részleg, az Orális Diagnosztikai Részleg és a Dento-alveoláris Sebészeti Osztály összevonásával alakult meg. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Semmelweis Egyetem mára az egyik legjelentősebb európai angol és német nyelvű képzési intézménnyé vált, és egyben az ország és a régió legkiválóbb egyeteme – jelentette ki Merkely Béla rektor a felsőoktatási intézmény ünnepi szenátusi ülésén szombaton Budapesten. 

Merkely Béla elmondta, hogy idén csaknem 4000 elsőéves kezdi meg az egyetemen a tanulmányait, 75 országból.

Az önök hivatásának célja és rendeltetése nem más, mint szolgálni az embert, gondozni az egészséget, védeni az életet

– fogalmazott a rektor.  

 A régióban vezető szerepet tölt be a Semmelweis Egyetem, az Európai Unió egyetemei között a 64., a világversenyben pedig a legjobb egy százalékban van – emelte ki Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) államtitkára a tanévnyitón. Rámutatott: 

idén Magyarországon 33 százalékkal nőtt az egyetemekre felvettek száma, meghaladva a 106 ezret.    

Azonban nemcsak ezért az idei az elmúlt tíz év legsikeresebb felvételije, hanem azért is, mert minden második egyetemistát a jövő szempontjából fontos orvos-egészségtudományi, műszaki, mérnöki, matematikai, informatikai, agrár- vagy pedagógiai területre vették fel – jelentette ki az államtitkár. Hozzátette: 

Európában, sőt a világon is kiemelkedő, hogy Magyarországon minden tíz egyetemet kezdő diákból közel nyolc állami ösztöndíjjal kezdheti meg tanulmányait.

 Ez egy képzési időre átlagosan hatmillió forint, ez az összeg az orvostudományi képzések területén azonban ennek akár a dupláját is elérheti.  

Borítókép: Aszklépiosz – a gyógyítás istene a görög-római mitológiában – szobra, Párkányi Raab Péter alkotása (2007) a Semmelweis Egyetem Orális Diagnosztikai Tanszékének épületén a főváros VIII. kerületében (Forrás: MTI/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.