Már a nemzeti ünnep sem hozza össze az ellenzéket

Míg két éve még egy színpadon állt a szivárványkoalíció, idén nem tart közös megemlékezést az ellenzék. Karácsony Gergely a szélsőséges civilekkel, a DK elnöke a Városligetben tartja rendezvényét, az ’56-os lyukas zászlót megán viselő Jobbik-elnök megemlékezését homály fedi.

2023. 10. 22. 6:15
null
2021.10.23. Budapest Egységben a szabad Magyarországért! Október 23-i ellenzéki gyűlés Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke, Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely főpolgármester, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, teljesen vége az ellenzéki együttműködésnek, a baloldali pártok idén már nem tartanak közös megemlékezést október 23-án. Két éve még Egységben a szabad Magyarországért! címmel hirdettek nagygyűlést az ellenzéki pártok, hogy közösen emlékezzenek meg 1956 hőseiről. A színpadon akkor kéz a kézben állt Fekete-Győr András, a Momentum, Jakab Péter, a Jobbik akkori elnöke, Márki-Zay Péter bukott miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely főpolgármester, valamint Dobrev Klára, a DK EP-képviselője. 

Az akkori baloldali egység mára szertefoszlott, sőt több párt külön-külön sem tart megemlékezést az 1956-os forradalomról, vagy legalábbis nem verik nagy dobra.

Egyedül Karácsony Gergely lép színpadra 23-án azokkal a civil szervezetekkel, amelyek az elmúlt évben rendre szervezői és támogatói voltak a botrányos, jogellenes diáktüntetéseknek. A különböző, Soros György alapítványai, valamint az Action for Democracy által is finanszírozott szervezetekkel közös rendezvényen a Tanítanék Mozgalom, a diákszervezetek képviselői és a civil összefogás képviselői is fel fognak szólalni. A Szabadság! Érted! elnevezésű rendezvény szervezői között tehát 

csupa olyan szélsőséges eszközöket használó, külföldről pénzelt szervezet van, amely a kormányellenes demonstrációk éllovasa, így borítékolható, hogy a főváros október 23-i rendezvénye nem a megemlékezésről fog szólni, sokkal inkább egy újabb botrányos tüntetésről.

Ezt a megmozdulást támogatja Márki-Zay Péter is, aki információink szerint központi pártrendezvény helyett a civilekkel való közös „megemlékezésre” buzdítja aktivistáit. A bukott miniszterelnök-jelölt a Hősök terére hívja szimpatizánsait, illetve az aktivistákat tömörítő Kossuth-körök tagjait, hogy onnan közösen vonuljanak át az Oktogonhoz, ahol többek közt Karácsony Gergely is felszólal. Márki-Zay arra kéri szimpatizánsait, 

mutassák meg, hogy szervezetük kiáll minden olyan kezdeményezés, demonstráció mellett, amely elősegíti a rendszerváltást és egy tisztességes Magyarország megteremtését.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a városligeti ’56-os emlékműnél mond beszédet, majd a DK elnöksége, országgyűlési képviselői, EP-képviselői és az árnyékkormány tagjai koszorút helyeznek el az ’56-os emlékműnél. a Momentum fáklyás felvonulást szervez  az 1956-os forradalom és szabadságharcról való megemlékezés jegyében. A rendezvényen részt vesz Donáth Anna és több momentumos országgyűlési képviselő is.

Külön érdekes, hogy a Jobbik, melynek elnöke egy ideje a lyukas zászlót ábrázoló kitűzőt viseli a legtöbb nyilvános szereplésén, és saját bevallása szerint pártja vállalja 1956 örökségét, sőt a Pongrátz Gergelytől – a baloldallal való összefogás miatt a Jobbikot ma már megvető Pográtz András testvérétől – kapott lyukas zászlót a mai napig tisztelettel őrzi, nem tart sajtónyilvános megemlékezést 23-án. Ha Gyöngyösi Márton tart is beszédet valahol, azt egyelőre homály fedi. A Mi Hazánk Mozgalom hagyományosan a Corvin közben tartja gyűlését, ahol felszólal többek közt Pongrátz András is.


Borítókép: Egységben a szabad Magyarországért! Október 23-i ellenzéki gyűlés (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.