A magyar EU-elnökség a valódi problémákra fog megoldást találni

Az Országgyűlésben a napirend előtti felszólalások között kiemelt téma volt az Európai Unió helyzete, a migráció, valamint az orosz–ukrán háború.

2023. 11. 06. 14:49
null
20230925 Budapest Parlament Országgyűlés őszi ülésszaka Fotó: Teknős Miklós TM Magyar Nemzet MN A képen: parlamenti patkó totál Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Különösen fontos időszak előtt áll most Magyarország. 2024 júliusától hazánk fogja ellátni az Európai Unió tanácsának soros elnökségét – közölte napirend előtti felszólalásában Varga Judit. A Fidesz országgyűlési képviselője elmondta, hogy Európa nagyon sok kihívással és problémával küzd. Ezek a migráció, az orosz–ukrán háború, valamint az uniós költségvetés.

– Európa csak akkor fog megjavulni, ha visszatér az önálló, egymást tisztelő nemzetállamok együttműködésének a rendszeréhez, amely az európai polgárok valódi problémáira fogja megadni a válaszokat 

– húzta alá a kormánypárti politikus. Mint mondta, biztos abban, hogy a magyar elnökség határozott lépéseket fog tenni egy olyan Európa irányába, amely az állampolgárok mellett áll.

– Az elnökségi felkészülés tartalmi, szervezési, valamint személyi szempontból is ütemezetten halad – válaszolta Bóka János. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter jelezte, hogy folyamatban van a magyar elnökségi program előkészítése. Kiemelte, hogy Magyarország pártatlan közvetítőként fogja ellátni az elnökségi feladatokat.

– Az a célunk, hogy a magyar elnökség a valódi problémákra valódi megoldásokat kínáljon

– húzta alá Bóka János.

– Brüsszel sorozatos hibás döntései miatt az európai civilizáció egyre mélyebb válságba kerül – fogalmazott napirend előtti felszólalásában Simicskó István. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője leszögezte: az EU-nak nem sikerült megakadályoznia, hogy újabb háború törjön ki a kontinensen. Kiemelte, hogy a migráció kérdésében teljesen másképp látják a megoldást, mivel Brüsszel nem megállítani akarja a migránsokat, hanem szétosztani, ami magával hozza a terrorveszély növekedését. 

– Magyarország álláspontja egyértelmű: a migrációt meg kell állítani, az orosz–ukrán háborúban tűzszünetre és békére van szükség

– húzta alá Simicskó István. Hozzátette: az Európában elszabadult energiaárak miatt meg akarják védeni a rezsicsökkentést, amit Brüsszel meg akar szüntetni.

Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta: fontos, hogy megkérdezzék a magyarokat a háború és a béke, a gazdasági mozgásterünket szűkítő külföldi tervekről, valamint a migrációról. – Ez az igazi demokratikus hozzáállás, nem az, ha zárt ajtók mögött hoznak olyan döntéseket, amiket később már nem lehet visszacsinálni – rögzítette.

Borítókép: Az Országgyűlés (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.