Böröndi Gábor: Felkészült a Magyar Honvédség + Videó

Fontos, hogy a hadgyakorlaton megszerzett tapasztalatokat a NATO tisztségviselői széles körben megosszák.

Forrás: honvedelem.hu2023. 11. 16. 9:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es – mondta Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, amelyről a Honvédelem.hu számolt be. A Honvéd Vezérkar főnökének meghívására NATO katonai delegáció látogatott hazánkba, akik megtekintették az elmúlt harminc év legnagyobb magyarországi hadgyakorlatát. 

Tankkal lőnek az Adaptive Hussars 23 hadgyakorlaton (Fotó forrása: honvedelem.hu)

A Janusz Adamczak altábornagy, a Nemzetközi Katonai Törzs igazgatója (Director general of the International Military Staff – DGIMS) vezette küldöttség meghallgatta az Adaptive Hussars 2023 gyakorlatra vonatkozó szakmai jelentéseket, majd felkeresték a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (HQ MND-C), ahol tájékoztatást kaptak a szervezet aktuális helyzetéről és a gyakorlaton betöltött szerepéről, végül pedig megtekintették az éleslövészetet.

A mai látogatás azért volt kiemelten fontos, hogy a vendégek meggyőződhessenek arról: a Magyar Honvédség felkészült, képes angolul műveletet vezetni, és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es, továbbá képesek vagyunk együttműködni a szövetséges erőkkel és hatékonyan alkalmazni a NATO-eljárásokat

– hangsúlyozta Böröndi Gábor vezérezredes, hozzátéve, hogy az önjáró lövegek sikeres tűzfeladatot hajtottak végre.

Zajlik a hadgyakorlat (Fotó forrása: honvedelem.hu)

Mint írták, a nagyszabású, többnemzeti hadgyakorlat megítélése szempontjából fontos, hogy a NATO tisztségviselői kellőképpen tájékozottak legyenek a gyakorlat végrehajtásának fázisait és céljait illetően, és a végrehajtás során megszerzett tapasztalatokat a későbbiekben minél szélesebb körben megosszák a szövetségen belül. A küldöttség tagjai között a NATO Stratégiai Parancsnokságainak (Szövetséges Transzformációs és Műveleti Parancsnokság – Allied Command Transformation/ACT, Allied Command Operations/ACO) a NATO Parancsnokságra delegált képviselői, a gyakorlat végrehajtásában szerepet vállaló nemzetek katonai képviselői, valamint a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokának (Supreme Allied Commander Europe - SACEUR) képviselője is jelen voltak – olvasható a közleményben. Hozzátették, az éleslövészetet a Magyar Honvédség volt vezérkari főnökei is megtekintették.

Borítókép: Harckocsik az Adaptive Hussars 23 hadgyakorlaton (Fotó: honvedelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.