A kormány döntött, marad a kamatstop + videó

A különböző szociális juttatások január elsejétől emelkednek, míg a bérminimumra vonatkozóan már decembertől él az új megállapodás.

2023. 11. 30. 12:05
Kormányinfó
Fotó: Polyák Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 12 órás ülésen tárgyalt a kormány a jelenlegi brüsszeli helyzetről, hiszen nap mint nap a legfontosabb hírek onnan jönnek, decemberben EU-s csúcstalálkozó is lesz – közölte Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, két vitáról van szó, ezek az uniós költségvetés módosítása és Ukrajna uniós csatlakozása.

 

Nem hiszünk az ígéretekben!

– Mindkét ügy előkészítetlen, nincs indokolás arra, hogy miért kell módosítani az uniós költségvetést, és a hatályos uniós költségvetést ráadásul úgy módosítanák, hogy azt nem hajtják végre. Ukrajna esetében van ugyan egy előkészítő csomag, de az ország nem felel meg a kritériumoknak. Ennek időzítését nehéz megérteni, és nem látjuk, ha csatlakozna, mit jelentene mindez az uniónak. Így Magyarország egyik ügyben sem tud hozzájárulni a közös döntéshez – közölte. Megjegyezte, hogy az Ukrajnánál felkészültebb balkáni országok esetében szó sincs felvételről, pedig beszélni kellene a csatlakozásukról.

– Ha egy tagállam nem támogat valamit, az nem jön létre. Ma a legdemokratikusabb döntés az állampolgárok megkérdezése a nemzeti konzultációval, ezt javasoljuk a többi tagországnak is – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint már nem elég az, hogy Brüsszel ígéreteket fogalmaz meg, azokban a kormány már nem hisz.

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy a tegnapi maratoni ülésen a kamatstopokról is döntött a kormány: a kis- és középvállalkozások kamatstopja április 1-jéig marad, ez harmincezer vállalkozót érint. A lakossági kamatstop és a diákhitel kamattámogatása is marad július 1-jéig.

A kamatstop kapcsán beszélt arról is, hogy a bankok által kiküldött tájékoztatókat, amelyek szerint januártól eredeti kamatot kell ismét fizetniük, a címzettek nyugodtan tépjék szét, dobják ki, azok nem érvényesek.

Jelezte azt is, a különböző szociális juttatások január elsejétől emelkednek, míg a bérminimumra vonatkozóan decembertől él a megállapodás.

Arról is szólt, hogy a zöldenergia területén a kormány úgy döntött, pályázatot ír ki 70 milliárd forint értékben energiatárolásra. Erre február 25-ig lehet pályázni, és 2026 áprilisáig végre kell hajtani a pozitívan elbírált beruházásokat.

 

Tordai-ügy: Karácsony és Gyurcsány veszélyesek

Gulyás Gergely lapunk kérdésére azt is elmondta, hogy Tordai Csabát kiváló ügyvédnek tartja, meglepte a baloldal kampányfinanszírozási botránya kapcsán az őt ért gyanú. Hozzátette, még kiváló jogászoknak is veszélyes Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc közelébe kerülni. – A főpolgármester az elsősorban, aki válasszal tartozik, és ezt mostanáig nem adta meg, a sajtó egy része sem érdeklődik a botrány iránt. 

Egy pénzgyűjtésnél nem fordulhat elő, hogy a pénzek sorszáma egymást követi, erre akkora az esély, mintha valaki tízszer egymás után megnyeri a lottó ötöst, ez nem lehet véletlen. 

A főpolgármester hazudott arról, hogy kitől fogadtak el pénz, kinek milyen szívességet ígértek cserébe, és kik vásárolhatják meg a baloldalt – fogalmazott a 99 Mozgalom ügye, a Tordai Csaba, a főpolgármester jogi főtanácsadójának irodájában történt házkutatás kapcsán.

A szuverenitásvédelmi törvény elleni támadásról elmondta, hogy a baloldal külföldi érdekeket szolgál ki. 1990 óta a törvények kizárják, hogy külföldről fogadjanak el pénzeket, ezt a baloldal megszegte.

A nemzeti konzultáció baloldali támadásáról kijelentette: küldjék a baloldaliak is vissza a konzultációt, a kormány az ő véleményüket is figyelembe fogja venni.

– Az illegális migrációt nem menedzselni és legalizálni kell, hanem megállítani és a folyosókat a migránsok előtt bezárni – szögezte le Brüsszel és a migráció viszonyáról lapunk kérdésére, majd a rezsicsökkentés megszüntetésének uniós ajánlása kapcsán kijelentette: nem fogják Brüsszel parancsát elfogadni.

Gulyás Gergely szerint Brüsszelben akkor történhet fordulat a migráció ügyében, ha az európai parlamenti választások során is fordulat következik be. Nem látja realitását annak, hogy az európai baloldal más álláspontot foglalna el, az elmúlt hét év valamennyi kudarca ellenére ugyanazt a véleményt képviselik a migráció kérdésében.

 

Donáth Anna súlytalan

Egy Donáth Anna Gyurcsány-ellenes megnyilvánulásáról szóló kérdésre azt válaszolta: a baloldalon Gyurcsány a főnök, Donáthnak semmi súlya nincs. A Momentum képviselői jelentkeznek be a DK-listára, amit Gyurcsányék mondanak, az érvényesül.

A Katona József Színház DK-soknak biztosított kedvezményes jegyeivel kapcsolatban leszögezte: az igazgató már nem lenne a helyén, ha a kormányon múlna.

A miniszter a Mi Hazánk választási törvénymódosító javaslatáról azt mondta, a Fidesz-frakció erről dönteni fog, a vita arról van, melyik választási rendszer a demokratikus, szerinte mindkettő az. A mostani sajátossága az, hogy

azok, akik két hónappal a választás előtt változtattak a választási törvényen, most amiatt emelik fel a szavukat, hogy az hét hónappal a választás előtt módosulna.

– Egy ellenzéki javaslatról van szó, ezt azért vettük napirendre, mert tárgyalásra érdemesnek tartjuk – mondta.

A svéd NATO-csatlakozásról azt mondta, a helyzet az, hogy a kormány támogatja Svédország csatlakozását, de sok aggály is van, ezeket tisztázni kell.

A 14 évnél fiatalabbak ingyenes vasúti közlekedéséről úgy fogalmazott, minden családbarát javaslatot jó szívvel elfogad a kormány, de döntés még nem született róla, még nem került a kormány elé a javaslat.

Kormányinfó
Fotó: Polyák Attila

 

Feltárják az adósságok okait

A kórházak adósságállományáról Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány két döntést hozott. Egyfelől fel kell tárni, hogy miért halmozódott fel a korábbi éveknél nagyobb adósság a kórházaknál, másfelől pedig a kórházi adósságokat ki fogják fizetni, ami igaz az év végéig kifizetendő adósságokra, tehát a novemberi és a decemberi hónapokra is. A tankerületek adósságállományáról kijelentette, hogy először itt is fel kell tárni az adósság kialakulásának okát, amit a Belügyminisztérium tesz majd meg, és beszámol róla. Egy hónapon belül a kormány fog erről a Belügyminisztériumtól tájékoztatást kapni.

A benzinárról azt mondta, hogy erről még nem döntött a kormány, még azt vizsgálják, hogy a rezsivédelmi alapok forrásai elegendők-e.

Ennek kapcsán megjegyezte: idén mintegy ezermilliárd forintot fizetett ki a kormány azért, hogy a rezsivédelmet fenntartsák.

A Nemzetközi Beruházási Bankkal kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy van egy tartozás a magyar állam felé és van egy eljárás a bankkal szemben. A szabályok szerint az állam érvényesíti az igényét az adóssal szemben. Ha egy cég nem tud fizetni, akkor vagy végelszámolási vagy felszámolási eljárás fog kezdődni.

A tervezett Szuverenitási Hatóság büdzséjéről elmondta, hogy lényegesen kevesebb lesz az Alkotmányvédelmi Hivatal költségvetésénél. Mindenki láthatja majd, hogy ez konkrétan mekkora összeg lesz még a hivatal működésének megkezdése előtt.

A nemzeti konzultációval kapcsolatban elhangzott, egyelőre a papír alapú levelekre lehet válaszolni, de később online is ki lehet majd tölteni.

Szentkirályi Alexandra jelezte, a Gazdasági Versenyhivatal dolgozik azon, hogy

az árfigyelőbe bevont termékek száma bővüljön karácsony előtt.

Erről jelenleg a boltokkal egyeztetnek.

 

Legyen úgy, mint korábban

Az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek jogairól Gulyás Gergely azt mondta, Magyarország csak azt kéri, álljon vissza a 2017 előtti helyzet az ott élő magyarok esetében, ám erre csekély esélyt lát jelenleg.

A migrációs helyzetről azt mondta, noha

a téli időszakban enyhülni szokott a bevándorlási hullám, ez most nem látszik,

ehhez az EU határvédelmét kellene megerősíteni.

A rákosrendezői, a városképet csúfító, a városba vonattal érkezők elé táruló illegális hulladéklerakóról azt mondta, arról Lázár János miniszter fog tájékoztatást adni.

A Kormányinfón szóba került a párizsi klímaegyezmény is, ennek kapcsán Gulyás Gergely elmondta, hogy a nagy államok nem tartották be a vállalásaikat, Magyarország viszont csökkentette a saját kibocsájtását. – Kína és az USA esetében rossz irányú folyamatokat látunk, a klímacélok nem fognak megvalósulni. A kormány közel 150 milliárd forintért hirdetett meg zöldenergia-termelésre és -tárolásra vonatkozó programokat. Az atomenergia szintén zöldenergia, mert nincs szén-dioxid-kibocsátás, még az Európai Parlament is így döntött, a nap- és a szélenergia is fontos, bár a társadalmi tiltakozás ezek esetében egyre nagyobb – fogalmazott, majd hozzátette: Magyarország jól áll, új reaktorokat épít, támogatja a kormány a naperőművek létesítését és az energiatárolást.

A miniszter a migránsok fegyvereire vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: az unió szerint a határ erővel védése bűnös dolog, Brüsszelnek nincs használható válasza. – Csak jó tagállami válaszok vannak, a határvadászok, a rendőrség és a katonák védik a határt, a határátlépési kísérletek nagyon nagy részét meg tudják akadályozni. Az EU azért harcol, hogy ez se legyen, a kötelezettségeket betartókat is igyekeznek ellehetetleníteni – mutatott rá.

 

Nincs közvetlen veszély

Egy Kínából útnak induló esetleges új járvány kapcsán azt mondta,

egyelőre nem kell egy új koronavírussal számolni,

de az új vírusokról a tisztifőorvosi szolgálat minden információt beszerez, közvetlen veszélyt még nem látni.

A nyugdíjakkal kapcsolatban azt mondta, hogy minden tagállamnak, amely a helyreállítási alapban részt vesz, meg kell nézni, hogy a nyugdíjrendszere fenntartható-e. – Ez alapján a következő tíz évben semmilyen változtatásra nincs szükség Magyarországon – jelentette ki a tárcavezető.

A végrehajtás alá került, kilakoltatás előtt álló alapítványi Qualitas középiskoláról elmondta, felhívták már korábban a figyelmet arra, hogy magánintézménnyel kapcsolatban fokozott óvatosság indokolt. – Itt a tulajdonos komoly tartozást halmozott fel, így az iskola épülete veszélybe került – közölte. Hozzátette: az államnak nincs jogi felelőssége az ügyben, de megpróbál segíteni, akik tanköteles korban vannak, azok elhelyezésén dolgoznak.

 

Borítókép: Kormányinfó (Fotó: Polyák Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.