Pánikrohamot kapott egy autista kisfiú a buszon, vizsgálat indult

Kiabálni kezdett a buszsofőr egy 14 éves autizmussal élő fiúval, mert becsomagolt szendvicset vitt fel a Szolnokon közlekedő járatra. A jelen lévő édesanya hiába jelezte, hogy a fia autista, a sofőr tovább ordibált, és emiatt a gyermek pánikrohamot kapott – írja a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hírportál.

2023. 12. 08. 19:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ne menjél fel kajával! – kiabált rá a sofőr az autista kisfiúra, míg az ingyenes utazásra jogosító kártyát kereste édesanyja, derül ki elmondásából

A kiabálástól a fiú ledermedt, ugyanis autizmusa miatt nem bírja az erős hangokat.

Mivel nem gondolták, hogy nekik szól, továbbmentek, a sofőr ezt követően még egyszer ráordított. Az édesanyja szólt neki, hogy a gyermeke autista, megkérte, hogy ne kiabáljon, mert ettől megretten.

A sofőr azzal védekezett meglehetősen durva hangnemben, hogy ő nem üvöltött, csak szólt. Ezt követően az édesanya emelt hangon szólt, hogy ne kiabáljon, mert a gyereke autista.

A fiú addigra már olyan állapotba került, hogy hátra sem mert menni, azonnal leült a busz közepénél, de már nem sikerült megnyugtatni.

Mivel a gyermeknek Tourett-szindrómája is van, ami egy pánikreakcióként jelentkező akaratlan mozgás, előfordul, hogy valamibe beleüt, ez megtörtént, és a saját homlokába ütött bele.

Mivel félt, hogy egy másik sofőr is így bánik majd vele, nem szálltak le a buszról – idézte fel az édesanya.

Kivizsgálja az ügyet a busztársaság

Az eset miatt az édesanya panasszal fordult a buszt üzemeltető Volánbusz Zrt.-hez.

– A Volánbusz az első cikk megjelenése után 20 perccel válaszolt. Azt írták, hogy „bejelentése kivizsgálását megkezdtük, válaszunkat a lehető legrövidebb idő alatt, de legkésőbb egy hónapon belül megküldjük” – mondta az autista kisfiú édesanyja.
 

Az ügyben a lap megkereste a Volánbusz Zrt.-t is. A busztársaság kérdésükre válaszolva közölte, az üzletszabályzatuk szerint az autóbuszon tilos fagylaltozni, ételt és italt fogyasztani, és csomagolatlan vagy nem visszazárhatóan nyitható csomagolású élelmiszerrel, itallal utazni, tartózkodni.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Nagy Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.