Nem nyilatkozik a Katona arról, hogy ad-e újabb árkedvezményt a DK-nak

Már Gyurcsány Ferenc pártjának internetes tévéjében is bírálták, hogy párttagságival olcsóbb volt a színházjegy.

2023. 12. 03. 10:05
MÁTÉ Gábor
Budapest, 2021. szeptember 14. Máté Gábor színész-rendezõ, a Katona József Színház igazgatója, a zsûri tagja a Junior Prima Díjak átadásán a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2021. szeptember 14-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lejárt az az akció, amely az utóbbi időszak egyik legzajosabb botrányához vezetett: a Demokratikus Koalíció, vagyis Gyurcsány Ferenc pártjának tagjai november végéig vásárolhattak jelentős kedvezménnyel jegyet a fővárosi Katona József Színházban. A párttagkönyv akár 30 százalékos jegyárengedményt is jelentett.

A nem szokványos esetről egy hete lapunk számolt be, ahogy a teátrum válaszát is közöltük. A színház akkor egyrészt tagadta, hogy politikailag elfogult módon járt volna el, majd hosszan sorolta, mely szervezeteknek ajánlott még fel kedvezményes jegyet. Utóbbiak között viszont nem szerepelt egyetlen más párt sem. A színház akkor közölte azt is, hogy november 21. és 25. között 28 jegy kelt el DK-s kedvezménnyel. 

Most újabb kérdéseket juttattunk el a Katonának: szerettük volna megtudni, mennyi kedvezményes jegyet vettek összesen a Demokratikus Koalíció párttagjai az akció teljes ideje alatt, miként arra is kíváncsiak voltunk, hogy a színház az előző lejártával ad-e újabb árengedményt a DK-nak. 

Azaz meghosszabbítja-e a pártakciót. Kérdéseinkre még nem érkezett válasz, ha megkapjuk, közöljük a teátrum reakcióját.

 

Bicskanyitogató ostobaság

Pedig a válaszok az elmúlt hét történései után különösen érdekesek lennének, a DK-nak szóló akciót ugyanis a színházi élet, a médiavilág és a politikai szféra számos szereplője is véleményezte. Vidnyánszky Attila, a Magyar Nemzeti Színház igazgatója például bicskanyitogatónak nevezte a politikai állásfoglalást is jelentő kedvezményt, a Thália Színházat vezető Kálomista Gábor pedig úgy fogalmazott, hogy „a színházak világában ilyesmiről még nem nagyon hallottam. […] Az, hogy egy színház ilyen szinten belemásszon a politikába, nekem új”. A székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatójának véleményét is érdemes idézni, Szikora János ugyanis úgy fogalmazott

Mikor értesültem erről, szomorúság töltött el és megint elámultam, hogy milyen mérhetetlen dimenziói vannak az emberi ostobaságnak.

Egyesen korrupció

Baloldali médiaszereplők is állást foglaltak a kérdésről. Bolgár György például neccesnek nevezte az ügyet, Verebes István szintén értetlenségének adott hangot. Puzsér Róbert viszont korrupciónak, egészen pontosan „filléres, bazári, ócska, Ecseri piacos, hitvány nívón előadott korrupciónak” nevezte, hogy a DK-sok kedvezményt kaptak a Katonában. Puzsér arra is utalt, hogy Bősz Anett személyében DK-s főpolgármester-helyettes felel a fővárosban a kulturális kérdésekért.

 

Gréczy Zsoltot nem zavarja

Figyelemre méltó, hogy a DK saját internetes televíziójának legutóbbi adásában is szóba került a kérdés, de mintha zavar került volna az erőbe. Az egyik vendég, Nagy Attila Tibor ugyanis bírálta a politikai alapú kivételezést. – Az a baj, hogy egyetlen párt lett kiemelve és a többi párt meg nem kapott ilyen kedvezményt. Ráadásul úgy, hogy az egyik főpolgármester-helyettes DK-s. […] Ezért rossz az optika – fakadt ki az elemző. Nagy heves vitába keveredett 

Gréczy Zsolttal és Kálmán Olgával, a műsorban szintén szereplő DK-s politikusokkal, utóbbiak persze nem láttak semmi kivetnivalót a kedvezményes színházba járásban.

Nem úgy Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, aki azt javasolta, hogy ne aprózzák el, nevezzék át a teátrumot egyenesen Gyurcsány Ferenc Színházra. 

– Mi lesz a következő? Kedvezményes BKV-bérlet a DK-tagoknak? – ezt a kérdést már Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője tette fel, Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere pedig szerdán úgy vélte: „nagyon súlyos ügyről” van szó, s abbéli reményét fejezte ki, hogy „nem a takarítónő viszi el a balhét”.

Kivel vitetik el a balhét?

Hogy így lett-e, azt ki-ki döntse el maga. A színház csütörtökön közzétett nyilatkozatában ez állt: „A történteket magunk is elhibázottnak gondoljuk, ezért a színházban átfogó vizsgálat indult, és ennek eredményeképpen a szükséges munkáltatói intézkedéseket megtettük. Két munkatársunkat figyelmeztetésben részesítettünk, egy vezető dolgozónk pedig elhagyja a színházat.”

 

Borítókép: Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.