Szikora János: Elámultam, milyen mérhetetlen dimenziói vannak az emberi butaságnak

Nem tűnik életszerűnek, hogy a színházi apparátus bármely vezetője az igazgató megkérdezése nélkül döntsön arról, hogy pártszimpátia szerint ad színházi kedvezményeket. Csütörtökön közösségi oldalán is belátta a Katona József Színház vezetése, hogy hibát követettek el, amikor a Demokratikus Koalíciónak harmincszázalakos jegykedvezményt kínáltak előadásaikra és arról írnak, a színház vizsgálódik és elbocsát egy „vezető dolgozót”. A székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János döbbenetét fejezte ki a Katona József Színház botrányával kapcsolatosan, de nem kívánta részletesen kommentálni az ügyet.

2023. 12. 02. 9:00
Szikora János
Forrás: FEOL.HU – MEDIAWORKS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A történteket magunk is elhibázottnak gondoljuk, ezért a színházban átfogó vizsgálat indult, és ennek eredményeképpen a szükséges munkáltatói intézkedéseket megtettük. Két munkatársunkat figyelmeztetésben részesítettünk, egy vezető dolgozónk pedig elhagyja a színházat – áll a Katona József Színház csütörtöki közzétett nyilatkozatában.

Szikora János a KAtona botrányról
A Katona-botrányáról Szikora Jánost is megkérdeztük (Forrás: A Katona József Színház Facebook-oldala)

Mint azt korábbi cikkeinkben megírtuk, 

példátlan eset történt a fővárosi fenntartású teátrumban azzal, hogy a színház pártpolitikai szimpátia alapján ajánlott fel Gyurcsány Ferenc pártjának harminc százalékkal olcsóbb jegyeket.

A Magyar Nemzet megkeresésére hosszan sorolták azokat a szervezeteket és intézményeket akikkel kapcsolatban még hasonló jótékony lépéseket tettek, de párt ezek között nem volt, a Demokratikus Koalíción, Gyurcsány Ferenc pártján kívül. Mindezzel együtt az aktuálpolitikai tartalmakat gyakran színpadra állító intézmény hangsúlyozta, hogy a pártszimpátia nem játszik szerepet a kedvezményezett szervezetek kiválasztásakor.

Az általunk megkérdezett színházigazgatók egyöntetűen döbbenten állnak a történtekkel szemben, Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója például a nyolcvanas években Marosvásárhelyen tapasztalt hasonlót.

A Székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatójától, Szikora Jánostól azt kérdeztük, szerinte életszerű- e, hogy egy „háttérember”, legyen az vezető beosztású is, úgy döntsön egy ilyen kérdésben, hogy arról előzetesen az igazgatóval nem egyeztetett?

Az igazgató mindössze annyit válaszolt:

Mikor értesültem erről, szomorúság töltött el és megint elámultam, hogy milyen mérhetetlen dimenziói vannak az emberi ostobaságnak.

Borítókép: Szikora János (Forrás: Feol.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.