Egy-egy dörrenés szakítja csak meg a hazai tavaszt, valahol Európában mínusz negyven fok van, máshol áradások pusztítanak

Szélsőséges időjárás sújtja Európát.

Forrás: MTI2024. 01. 03. 17:07
null
Budapest, 2023. december 27. A kiáradt Duna Budapesten, a Salkaházi Sára rakparton a Fõvám térnél 2023. december 27-én. A csapadékos idõjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. Budapesten várhatóan december 28-án reggel tetõzik a Duna. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változóan, időszakosan erősen felhős időre számíthatunk a továbbiakban – írja a Hungaromet előrejelzésében. Hozzáfűzik, általában csak kevés helyen alakulhatnak ki záporok, de a hajnali, reggeli órákban átmenetileg növekszik a záporos gócok számossága, 

néhol az ég is megdörrenhet. 

A délnyugati szelet élénk, néhol erős lökések kísérik a szerdai nap folytatásában.

Csütörtökön aztán a nyugatira, északnyugatira forduló szél hazánk északkeleti, északi felében már nagyobb területen megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet –1 és +7 fok között várható, a szélárnyékos, derült helyeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 8 és 14 fok között valószínű.

Miközben idehaza enyhe tavaszi idő jellemző, dermesztő, mínusz 40 fok alatti hőmérsékleteket mérnek Európa sarkvidéki részén. Svédország északi részén 2021 óta első ízben ereszkedett mínusz 40 fok alá a hőmérő higanyszála a svéd meteorológiai intézet (SMHI) keddi tájékoztatása szerint.

A svédországi Kiruna melletti Nikkaluoktában mínusz 41,6 fokot mértek kedden.

Ebben az évszázadban a legnagyobb hideget, mínusz 44 fokot, 2001 februárjában jegyezték fel Storbo településén. Umea városában tizenkét éve nem tapasztalt hideg van.

Finnország központi és északi részén a napokban akár mínusz 40 fokra is csökkenhet a hőmérséklet.

Közben Németország víz alá került. Német szakértők az országot sújtó áradások közepette arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbakká válnak az árvizek, ezért át kell alakítani az árvízvédelmi stratégiákat. Németországban napok óta önkéntesek ezrei dolgoznak az árvízi védekezésen. 

Az árvízzel elöntött észak-németországi Lübeck városa 2024. január 3-án, miután az esőzések miatt megduzzadt Trave folyó kilépett a medréből.
MTI/AP/DPA/Marcus Brandt

Az áradások Alsó-Szászországot, Észak-Rajna–Vesztfáliát, Szász-Anhalt és Türingia tartományokat érintik a leginkább.

A meteorológiai szolgálat heves esőket jelzett előre csütörtökig Alsó-Szászországban és péntekig Türingiában.

Nagy-Britanniában sem sokkal jobb a helyzet, talán a hattyúk az egyedüli élőlények, amelyek élvezik a rendkívüli helyzetet, erről alább számoltunk be. 

Borítókép: A kiáradt Duna Budapesten, a Salkaházi Sára rakparton a Fővám térnél 2023. december 27-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.