Ezért nem kell börtönbe mennie az anyának, aki a buszmegállóban hagyta újszülött gyermekét

A bíró meghozta a döntést.

2024. 01. 24. 20:47
null
baba, csecsemő, anya, gyermek Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem akarta az újszülött gyereke halálát, de rossz döntést hozott – foglalta össze Vadócz Attila bíró annak a 39 éves nőnek az ügyét, aki egy fonyódi buszmegállóban takaróba csavarva hagyta a titokban megszült kislányát. A 2021 októberében történt ügyben kedden hoztak döntést, az anya elsírta magát a keddi ítélethirdetésen, hogy nem kell börtönbe mennie.

 

Nem számíthatott az apára, kétségbeesett

A bíróságon felidézték, a csecsemőre egy kutyát sétáltató pár talált rá, így menekült meg. Az anyát hamarosan keresni kezdte a rendőrség, és amikor ezt megtudta, hazajött Ausztriából, ahol dolgozott és feladta magát. Kiderült, hogy a nő teherbe esett egy idősebb férfitól, aki viszont nem vállalta fel a kapcsolatukat. A szülés napján a nő egyedül volt egy balatoni nyaralóban. 

A Somogy Megyei Főügyészség emberölés kísérletével vádolta az anyát, a védője azonban azt kérte, hogy kiskorú veszélyeztetésében állapítsák meg a bűnösségét. 

A vádiratból kiderült, a nő a vécén ülve szülte meg a gyermeket, majd a zuhanykabinban megmosdatta a síró csecsemőt. Egy ollóval elvágta a köldökzsinórt, felmosta a vért, aztán a férfi kocsijával bejárta a Balaton-partot. 

Bolyongása során járt Balatonfenyvesen és Fonyódon is, arra viszont nem emlékezett, hol tette ki a kislányt, állítása szerint nem volt tudatos döntés a buszmegálló.

– A szülés után a vádlott megfelelő fizikai és pszichikai állapotban volt, hiszen hazavezetett Ausztriába – érvelt a perbeszéd során az ügyész. A Sonline.hu beszámolója szerint a nő nem szólt senkinek a gyerekről, sem az édesanyjának, sem a gyerek apjának. – Ha abban bízott, hogy valaki megtalálja a gyereket, akkor belenyugodott a halálába, hiszen a 8 fokos hidegben ellátás nélkül meghalt volna, a pokróc csak késleltette a kihűlését. Az újszülöttet egy kihalt helyen hagyta, mert októberben alig járnak arra – tette hozzá a vád képviselete. 

 

A tanúk szerint a csecsemőt gondosan ellátta a vádlott

A fiatal nő ügyvédje azzal érvelt, ahhoz, hogy megértsük ezt az ügyet, vissza kell mennünk az időben éveket, az első gyermeke megszületéséhez, ami egy baráti-élettársi kapcsolatból született, és szakítás lett a vége. Ronga László hozzátette, védence nem akarta a csecsemő halálát, hiszen ellátta, és védett helyre tette a Fonyódi Járási Ügyészség előtti buszmegállóba, ahol volt remény arra, hogy megtalálják. 

A bíró azt a szakértői véleményt fogadta el, hogy az anya szülés utáni pszichózisban szenvedett. Az ítélet indoklásában hangsúlyozta: a nőnek ezernyi lehetősége lett volna a helyzet megoldására, de az a tény, hogy ellátva, paplanba csomagolva hagyta a sorsára a csecsemőt, azt jelzi, hogy nem nyugodott bele a halálába.

Kiemelte, a tanúként kihallgatott mentősök is megerősítették, hogy a magára hagyott gyermek jó ellátást kapott a szülés után.  

Az anya és a nagymama azóta együtt nevelik a kislányt, akinél közben daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, emiatt a kisgyermek kemoterápián esett át. Közben az anya hivatalos szülői felügyeleti jogát a Marcali Járásbíróság megszüntette. A bíróságon elhangzott, hogy az anya egyébként a nagyobbik gyermekét, egy fiút is gondosan neveli. A kislány édesapja azonban nem törődik a gyermekével, a tárgyaláson elhangzott, hogy tőle az anya nem várhatott segítséget.

A vádlottat a bíró kiskorú veszélyeztetéséért egy év börtönbüntetésre ítélte három évre felfüggesztve. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője tudomásul vette, de az ügyészség fellebbezett, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán fejeződik be.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.