Fekália és szalmonella veszélye a Római-parton, Karácsony nem tesz semmit

A főváros még mindig nem fertőtlenítette a Duna-part ezen részét.

2024. 01. 03. 9:56
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Árvíz utáni fertőzésektől tartanak a Római-parton élők, miután a főpolgármester nem fertőtleníttetett a 10 kilométeres lakott part mentén. 

A Rómain élők szerint ez óriási felelőtlenség Karácsony Gergely részéről, hiszen fennáll a fertőzésveszély az ilyenkor szokásos iszapban lévő E.coli és hastífusz/szalmonella baktériumok miatt.

A Metropol állítása szerint a főváros már ötödik napja hagyja a Római-parton élőket szerintük fertőző, bokáig érő iszapban járni. 

Egri Gábor, az Egyesület a Római-partért alelnöke úgy fogalmazott a lapnak, egy felelős városvezetőnek egyrészt ki kellett volna ide látogatnia, hogy milyen körülmények vannak, másrészt kiemelten kellene kezelnie a Római-part fertőtlenítését, amit nem tett meg. 

– Itt két lakótelep is van, százezer ember él a környéken, de fél Budapest ide jár sétálni, kisgyerekkel, kutyákkal úgy, hogy mit sem tudnak a fertőzésveszélyről

– mondta Egri Gábor. Az egyesület vezetője szerint Karácsony Gergelynek fel kellett volna hívnia a lakosság figyelmét a veszélyekre, de ez a minimum is elmaradt. 

– A 2010-es és 2013-as árvíz után mintákat vettünk, majd Grazban, egy nemzetközi laboratóriumban bevizsgáltattuk. Mindkét alkalommal kimutatható volt nagyon nagy mértékben az E.coli, tehát a fekáliás, valamint a szalmonella, azaz hastífusz szennyeződés. Egyértelmű lett számunkra, hogy 

az árvíz súlyosan fertőzi a közterületeket és a magánterületeket, hiszen emésztőket, dögkutakat, gyárak által szennyezett földet hordhat el és moshat ki, illetve ezeket viszi magával és teszi ki a partra 

– részletezte Egri Gábor, aki jelezte, a grazi labor vezetője felhívta akkor a figyelmüket arra, hogy a baktériumok ezen törzsei akár egy évig is jelen lehetnek, tehát hosszú távú veszélyforrásról van szó.


Borítókép: Árvíz a Dunán (Fotó: Bach Máté) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.