Még hidegebb lesz, estére megjöhet a hó + videó

Csütörtökön hidegfront érkezik.

2024. 01. 10. 17:30
null
Balatonfenyves, 2024. január 9. Jég borít egy padot a Balaton partján, a balatonfenyvesi szabadstrandon 2024. január 9-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda este hazánkban derült, csapadékmentes időre lehet számítani, főként csak a déli és keleti tájakon válik párássá a levegő, helyenként zúzmarás köd képződik majd. Gyenge marad a légmozgás, sőt a legtöbb helyen szélcsend várható – közölte a HungaroMet.

Reggelre többnyire mínusz 12 és mínusz 8 fok közé hűl le a levegő,

de a fagyzugokban ennél hidegebb is lehet.

Csütörtök délelőtt a köd fokozatosan feloszlik, a zavartanul napos időt követően délután észak felől előbb magasszintű, később vastagabb felhők is érkeznek fölénk. Késő este az északkeleti határnál akár hószállingózás előfordulhat. A főleg nyugati, északnyugati szél időnként megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul.

Európa legnagyobb részének időjárását egy, a Brit-szigetek térségében elhelyezkedő anticiklon alakítja. Hatására derült, száraz, az átlagosnál hidegebb az idő, éjszaka nagy területen süllyed mínusz 10 fok alá a hőmérséklet. A skandináv területeken az év eleji zord hideghez képest jelentősen megenyhült az idő, ott vannak olyan helyek, ahol éjjel sem csökken fagypont alá a hőmérséklet. Délnyugat-Európában és a Kelet-európai-síkságon légörvények okoznak felhősebb, csapadékosabb időjárást. Az Ibériai-félszigeten is egyre nagyobb területen jellemző havazás az érkező hideg levegőnek köszönhetően.

A Kárpát-medence időjárását is a Brit-szigetek térségében elhelyezkedő anticiklon alakítja, így marad a derült, száraz, hideg, téli idő, de csütörtökön észak felől egy érintő hidegfront miatt már megnövekszik a felhőzet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.