Egy fontos területen már megelőzzük az OECD-országokat

A magyar orvosbérek a legmagasabbak az átlagbérekhez viszonyítva az OECD-országokban – tudta meg lapunk Rétvári Bence államtitkártól. A miniszterhelyettes arra is felhívta a figyelmet, a magyar orvosok jobban élnek, mert fizetésükből kétszer annyit tudnak fogyasztani hazájukban, mint egy szlovák vagy egy görög kollégájuk.

2024. 01. 11. 4:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosan két és félszeresére emelkedett az orvosok bére 2023-ra a koronavírus előtti időszakhoz képest a kormány átfogó béremelési programjának köszönhetően, amellyel az elmúlt években minden idők legnagyobb mértékű orvosbéremelése valósult meg – válaszolta lapunk kérdésére Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Hangsúlyozta, hogy az OECD, azaz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet adatai is érzékeltetik a béremelés nagyságát és jelentőségét: az országonkénti eltérő árakat is figyelembe véve, vásárlóerő-paritáson a magyar orvosok keresete már 2021-ben az OECD-országok középmezőnyében helyezkedett el. Ezzel

 jelentősen megelőzte a térség többi országát, de például Svédországot, Norvégiát, Olaszországot és Franciaországot is

– tette hozzá az államtitkár. Szerinte ez azt jelenti, hogy egy magyar orvos csaknem kétszer annyit tud fogyasztani hazájában, mint egy szlovák vagy egy görög a saját országában. Ezenkívül 2022-ben és 2023-ban is jelentősen emelkedett az orvosok bére, amit az OECD adatai még nem is mutatnak.

 

Rétvári Bence a számok nyelvén szólva rámutatott: 2010 óta az orvosbérek emelkedése meghaladta az átlagbér emelkedését. 

Az OECD adatai szerint az orvosok bére 2021-ben 4,69-szerese volt az átlagbérnek, ami a legmagasabb az OECD-országok között.

Ez azt jelenti, hogy 2010-ben egy orvos még csak 62 százalékkal keresett többet az átlagnál, 2021-ben 369 százalékkal. Ráadásul a magyar adat a legmagasabb az egész OECD-ben, ami jelzi orvosaink munkájának kiemelt megbecsülését – fogalmazott az államtitkár.

Emlékeztetett: egy kezdő orvos alapbére 2010-ben még csak 129 500 forint volt, ami 2023-tól 687 837 forintra nőtt. Egy 41 éve dolgozó orvos alapbére 2010-ben még csak 262 345 forintot tett ki, 2023-ban pedig már 2 380 057 forintra ugrott – sorolta, hozzáfűzve, hogy ennek is köszönhető a négyezer fős orvosi létszámemelkedés.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy 2024 márciusában a szakdolgozók béremelésével folytatódik a fizetések növelése az egészségügyben, átlagos alapbérük eléri majd az orvosi átlagbér 37 százalékát. – A kormány elkötelezett a jobb egészségügyi ellátás mellett. Azért dolgoztunk, hogy ne legyen hálapénz, és még több orvos végezzen gyógyító tevékenységet hazánkban, ezért is emeltük a béreket a járvány és a háború időszakában – mondta az államtitkár.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.