Szakértő: Csúszással emelkedhetnek a közös költségek díjai

Az infláció csökkenése ellenére sok helyen tovább emelkedhet a közös költség.

2024. 01. 20. 13:18
Építkezés, építőipar, lakás, ingatlan, munkaerő, gazdaság, 

Építkezés, építőipar, lakás, ingatlan, munkaerő, gazdaság,
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főleg a karbantartási és a felújítási munkák áremelkedései miatt emelkedhet a közös költség. Mutatott rá dr. Weisz Gábor Miklós - Magyar Közös Képviselők Egyesületének a szakmai igazgatója. A szakértő  szerint ugyanakkor nem beszélhetünk általános és komoly áremelkedésről. 

Sok helyen az történhetett, hogy egyes szolgáltatók, akikkel a karbantartásokat végzik, nem az infláció azonnali betoppanásakor emeltek árak, hanem később. De alapvetően alapvetően azt lehet mondani, hogy nem tapasztalunk brutális emeléseket. Sok, velünk kapcsolatban álló házban például egyáltalán nem terveznek emelni a közös költségen. 

– jegyezte meg Weisz Gábor, majd hozzátette, azok a társasházak előnyös helyzetben vannak, akik lassan, és tudatosan emelik a közös költséget. Emellett a szakértő szerint a közös költségek alakulásánál rendkívül fontos elem, hogy minél korábbi az építési ideje egy háznak, annál több karbantartási munkát kell elvégezni. 

Weisz Gábor arra is felhívta a figyelmet, szemléletváltásra lenne szükség a társasházak lakói esetében, hogy ne az utolsó pillanatban, ugrásszerűen emeljék a közös költségeket, amikor már a fenntartásra sincs elég pénze a háznak, hanem fokozatosan, legalább az inflációnak megfelelő mértékben. 

Kiszámíthatóbbak a panellakások

A közös költség emelkedése ellenére kiszámítható rezsijűnek és fenntartásúnak tekinthetők a panellakások. Fenntartásuk olcsóbb lehet, mint a gázfűtéses, nagy belmagasságú, azonos alapterületű téglalakásoké. Mindez a fővárosi négyzetméterárakon is megmutatkozik.

A távhővel fűtött panellakások tulajdonosait lényegesen kevesebb bosszúság éri az energiaárak emelkedése ­miatt, mivel ennél az ingatlantípusnál a gázfogyasztás minimális, illetve azokban a háztartásokban, ahol a gáztűzhelyeket elektromos főzőlapra és sütőre cserélték, egyáltalán nem is kell gázfogyasztással kalkulálni 

– mondta el korábban lapunknak Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Hozzátette egyúttal, hogy egy házgyári lakás esetén is érdemes a tulajdonosoknak odafigyelni az áramfogyasztásra. Emellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a közös helyiségek fűtése, a lépcsőházak világítása piaci áron nem kevés költség, emiatt viszont a közös költség emelkedhet.

Emelkedő fenntartási költségek

Ha a távhőszolgáltatást a továbbiakban sem érinti az áremelkedés, úgy egy panellakás fenntartási költsége még a megemelkedett közös költség ellenére is lényegesen kevesebb lehet, mint egy olyan ingatlannál, ahol gázüzemű berendezés szolgáltatja a meleget – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.

Sokat számít, hogy az ingatlannak milyen nyílászárói vannak, mekkora a belmagassága, kívülről kapott-e szigetelést. Egy belvárosi, közel négyméteres belmagasságú, gázfűtéses, eredeti nyílászárókkal rendelkező lakást nehezebb kifűteni, mint egy hasonló méretű, panelprogramos szigetelt lakást, ahol még a nyílászárókat is újra cserélték.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.