A szélsőbaloldali olasz nő Monzában is részt vett erőszakos akcióban

Salvini szerint abszurd, hogy Ilaria Salis tanítónőként dolgozhatott.

2024. 02. 01. 15:09
null
Budapest, 2014. április 3. Résztvevõk "STOP neoliberals and fascists!" feliratú transzparenssel A többség mi vagyunk! címmel tartott békemeneten, amelyet a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Magyar Antifasiszta Liga és az Antifasiszta Hálózat szervezett Magyarország fasizmus alóli felszabadulása 69. évfordulója alkalmából a Gellért-hegyi Szabadság-szoborhoz 2014. április 3-án. MTI Fotó: Marjai János Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz diplomácia minden lépést megtesz, hogy Itáliában, házi őrizetben tölthesse el büntetését Ilaria Salis szélsőbaloldali aktivista, aki hétfőn állt bíróság elé a budapesti támadások miatt. A harminckilenc éves olasz nő csaknem egy éve van a budapesti fogdában. A vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Az olasz sajtó a vádlott apjának méltatlankodására hivatkozva kifogásolja a börtönkörülményeket és elbánást. A Liga kormánypárt főtitkára, Matteo Salvini is megszólalt a nő ügyével kapcsolatban. Abszurdnak nevezte, hogy Ilaria Salis tanítónőként dolgozott Olaszországban. Sajtóinformációk szerint a Liga politikai alakulat közleményt adott ki, miszerint

2017-ben Salis ellen eljárás indult, amiért Monzában tíz társával együtt rárontott a Liga egyik standjára.

A közlemény sokkolónak nevezte az Ilaria Salist bilincsben megörökítő bírósági felvételeket, ugyanakkor hozzáfűzte, hogy az olasz nő Itáliában is részt vett erőszakos támadásokban. 2017. február 18-án tíz társával együtt felforgatták a párt egy standját. A helyszínen lévő két párttagot vandálok népes csoportja rágalmakkal támadta meg és köpdöste le. Azt is tudatják, hogy a megtámadott személy védőügyvédje készen áll, hogy kivizsgálják a súlyos politikai támadás körülményeit.

Matteo Salvini hangsúlyozta: mindenkinek jogában áll, hogy hangot adjon ellenvéleményének, az azonban nem fordulhat át erőszakba. Salvini a La Repubblica napilapnak úgy nyilatkozott:

nem normális dolog, hogy egy általános iskolai tanítónő azért utazza körbe Olaszországot és Európát, hogy embereket verjen meg és köpdössön le.

 

– Ha bűnös, akkor fizetnie kell azért, amit elkövetett. A bűncselekményt Magyarországon követte el, ezért ott kell lefolytatni a tárgyalást, tiszteletben tartva a magyar ügyészséget – mondta a pártvezér. Az olasz baloldali támadásokra válaszolva megemlítette, ha az igazságszolgáltatás tiszteletben tartásáért kardoskodnak, akkor tartsák tiszteletben a magyar ügyészséget is. Végül arra is kitért, hogy aggodalom tölti el, amiért hat-hét éves gyermekek közelében hasonló személyek lehetnek, és nem hiszi, hogy Salisnak tanítónőként kellene dolgoznia.

Az olasz baloldali Demokrata Párt főtitkára kritikát fogalmazott meg Salvini kijelentéseivel szemben. Ahelyett, hogy Salis méltó ellátásáért harcolna, a nő múltjában kutat, az ítélet kihirdetése előtt bűnösként tünteti fel és olyan ügyben próbálja elmarasztalni, amelyben korábban már felmentették – hangoztatta. A baloldali politikus szerint visszatért a középkor és nyoma veszett az ártatlanság vélelmének. Ha Salvini azt állítja, hogy egy törvényszék elé állított nő nem taníthat az iskolában, akkor ő hogyan lehet kormányfőhelyettes, miközben személyek fogvatartása miatt folyik bírósági per ellene? – tette fel a kérdést Elly Schlein. Az olasz ellenzéki parlamenti pártok azt kérik Giorgia Meloni miniszterelnöktől, hogy a parlament előtt számoljon be a Budapesten fogva tartott nő körülményeiről.

Borítókép: Szélsőbaloldali tüntetés Budapesten (Fotó: MTI/Marjai János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.