EP-képviselő lehet a Budapesten fogva tartott szélsőbaloldali aktivista?

Ha a 11 év szabadságvesztésre ítélt Ilaria Salis politikai pályára lépne, szabadulhatna a börtönből.

2024. 04. 18. 18:02
Ilaria Salis olasz szélsőbaloldali aktivista. Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra Ilaria Salis európai parlamenti választásokon való jelöléséről ír az olasz sajtó. Az Il Foglio napilap arról számol be, hogy a budapesti börtönben fogva tartott szélsőbaloldali aktivista elfogadta a baloldali párok felajánlását a jelölésre. A hír pár óra leforgása alatt körbefutott az olasz hírportálokon. A jelölésen ugyanis több baloldali párt is elgondolkodott az utóbbi időben.

Az Il Foglio olasz hírportál arról tájékoztat, hogy a budapesti börtönben fogva tartott olasz aktivista nő elfogadta a baloldali pártok jelölésre vonatkozó felajánlását.

A forrás szerint Salis nem az Elly Schlein vezette Demokrata Párt, hanem a Zöldek és az Olasz Baloldal szövetsége színeiben indulna az európai parlamenti megméretésen. Pár hete még a Demokrata Párt fontolgatta az aktivista jelölését, az elképzelés azonban megosztotta a párt tagjait. Olyanok is voltak, akik vállalhatatlannak tartották Salist. A forrás arra is kitér, hogy az északnyugati régió lista vezetőjeként jelölik a baloldali pártok.

A továbbiakban arról is ír, hogy Ilaria Salis a hatóságok jelenlétében csütörtökön aláírja a jelölés elfogadását.

Roberto Salis, a fogva tartott olasz nő apja a közelmúltban úgy nyilatkozott a jelölés elképzeléséről, nem biztos benne, hogy lánya vállalná a felkérést.

A szélsőbaloldali aktivista 13 hónapja van a budapesti börtönben, és 11 év szabadságvesztésre ítélheti a bíróság. A jelöléssel azonban megnyílik Ilaria Salis cellájának ajtaja. Az Európai Parlament szabályai szerint a tagokat nem lehet letartóztatni vagy korlátozni szabad mozgásukban. A magyar hatóságok kérhetik az ügy lefolytatását, Salis azonban szabadon védekezhet. A párt képviselője, Angelo Bonelli később egy televíziós műsorban tagadta a Salis jelölésére vonatkozó hírt. Az olasz lapok szerint azonban taktikázásról lehet szó a párt részéről.

Borítókép: Ilaria Salis olasz szélsőbaloldali aktivista (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.