Elítélték a rendőrökre tüzet nyitó embercsempészbanda tagjait

A bíróság úgy határozott, hogy három vádlott esetében rövidebb szabadságvesztés kiszabása is elegendő.

Forrás: MTI2024. 02. 15. 19:59
ELFOGTÁK A LÖVÖLDÖZŐ EMBERCSEMPÉSZEKET Fotó: Police.hu/Vaszko Viktor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc év fegyházra ítélt egy szír állampolgárokat csempésző férfit az előkészítő ülésen a Fővárosi Törvényszék, két másikra pedig két év hat hónap fegyházbüntetést szabott ki. Ennek a bűnszervezetnek az egyik tagja lőtt rá a rendőrökre az M5-ös autópályán – tájékoztat az MTI.

A kilenc évre elítélt férfit bűnszervezetben, haszonszerzésért, határátlépéséhez segítséget nyújtva, a csempészett személy sanyargatásával, fegyveres embercsempészésért, míg a másik két férfit bűnszervezetben való részvétel miatt ítélték el. Az előbbit végleges hatállyal, míg a két utóbbit öt-öt évre kiutasították Magyarország területéről. Az eljárás – amelyben két vádiratot egyesítettek – hat emberrel szemben indult.

A vád szerint az elkövetők egy olyan, részben Magyarországon működő bűnszervezet tagjai voltak, amely 

pénzért Magyarországon, illetve a schengeni övezeten belül illegálisan tartózkodó emberek Nyugat-Európába, elsősorban Németországba szállításával foglalkozott.

Négy vádlott 2021 novemberében 21 szír állampolgár Magyarországról Németországba szállításában segédkezett. A migránsokat az első- és a másodrendű vádlott egy erre alkalmatlan, ablaktalan, szellőzés nélküli kisbuszban szállította.

A rendőrség az M5-ös autópályán figyelt fel a járműre. A kisbuszt vezető másodrendű vádlott ekkor a rendőrautó felé kormányozta a járművet, az ütközést azonban a rendőröknek sikerült elkerülniük. A vádlottak ezt követően nagy sebességgel menekülni kezdtek a kisbusszal, majd az elsőrendű vádlott a gépkocsiban elhelyezett gáz-riasztó fegyverrel többször a levegőbe és a rendőrautó felé lőtt.

Budapestre érve a járművel megálltak, a vádlottak kiszálltak és futva próbáltak elmenekülni. Az elsőrendű vádlott ekkor több célzott lövést adott le a rendőrök felé, végül azonban mindkét embercsempészt elfogták. Négy társuk Ausztria felé menekült, de az M1-es autópályán feltartóztatták és elfogták őket is.

Az ügyészség az embercsempészés és a bűnszervezetben való részvétel mellett fegyveresen elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak, valamint a közlekedés biztonsága elleni bűntett és közúti veszélyeztetés miatt emelt vádat a férfiakkal szemben – ismertette a törvényszék.

Az előkészítő üléseken csak a negyed-, az ötöd- és a hatodrendű vádlott ismerte be bűnösségét és mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. Az előbbi férfira tizenegy év, a másik kettőre három-három év fegyházbüntetés kiszabását kérte az ügyészség. 

A bíróság végül úgy határozott, hogy mindhárom vádlott esetében rövidebb szabadságvesztés kiszabása is elegendő.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért fellebbezett, a vádlottak és védőik pedig enyhítésért jelentettek be fellebbezést. A bíróság a szökés, elrejtőzés veszélye miatt mindhárom terhelt letartóztatását fenntartotta a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés időtartamáig. Ez a végzés csak a negyed- és a hatodrendű vádlott esetében végleges.

Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott ügyében az eljárás május 7-én folytatódik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Police.hu/Vaszko Viktor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.