Ön kipróbálná a svédasztalos menzát? Ebben a zuglói iskolában óriási sikere van + galéria

2024. 02. 02. 4:56
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levesescsészék, lapostányérok sorakoznak egymáson az étkezőben, a menzán dolgozók az utolsó simításokat végzik, néhány perc, és kicsöngetnek az óráról. A tálalópultba bekerül a bőséges kínálat: fahéjas almaleves, zöldfűszeres csirkemell, rizibizi, de van még Stefánia-vagdalt és krumplipüré is, és egy kis lilakáposzta-saláta is várja a gyerekeket. Akinek pedig egyikhez sincs kedve, olyan hideg ételek közül válogathat, mint zöldségek, sonka, vaj, friss kenyér és gyümölcssaláta.

A csengőszó után az ebédlőbe több tucat gyerek érkezik, már rutinosan állnak a tálalópulthoz, egymást váltva szednek az illatos levesből, majd gyorsan helyet keresnek maguknak. Van azonban, aki már a pult előtt belekóstol, és újra rátölt, mielőtt leül.

A Németh Imre Általános Iskolában néhány hónapja vezették be a svédasztalos menzát, láthatóan nagy sikerrel.

– Én nagyon válogatós vagyok – kezdi Abigél, miközben a rizibiziből szed egy diónyi adagot –, de amióta svédasztalos menza van, mindig találok olyat, amit szeretek – árulja el, majd végül a Stefánia-vagdaltból is szed, miután látja, hogy a barátnője is ezt választotta.
– Én sem eszem meg ám mindent – veszi át a szót Levente, aki, amíg sorban áll, közli, hogy a lasagnét nem szereti, a főzelékeket viszont imádja. A következő kisfiú krumplipürét és fűszeres csirkemellet szed magának, Abigéllel ellentétben bőségesen, majd a helyére érve visszaszalad egy kis lila káposz­táért is. Futtában még megtudom tőle, hogy a savanyúságot is nagyon szereti, főleg, ha lila.

svédasztalos menza
Az illatozó fahéjas almalevesnek senki sem tudott ellenállni. Fotó: Bach Máté

 

Nehezebb út

Az úgynevezett svédasztalos, vagyis szabad szedéses menza lehetőségét a Hungast még az előző tanévben kezdte el tesztelni.

Az ország legnagyobb közétkeztetési cége eddig negyven intézményben alakította ki, illetve át a menzákat, a tesztüzem pedig olyan sikeres volt, hogy az iskolák azóta is versenyeznek egymással, hogy minél előbb kialakítsák az ő intézményükben is a svédasztalos étkeztetést.

Enyedi Csaba, a cég kommunikációs vezetője felidézi: amíg az ötvenes években csak jelképes szabályoknak kellett megfelelniük a közétkeztetőknek, mára a jogszabályi környezet szigorú feltételeket ír elő, az egészségi rendeletnek sem könnyű eleget tenni, hiszen a mai gyerekek az ultrafeldolgozott, magas sótartalmú és ízfokozókkal felturbózott ételekhez vannak szokva, és sok családban elmaradnak a közös étkezések is.

– Be kellett látni, hogy a közétkeztetés jelenlegi formája nem kompatibilis ezekkel a generációkkal, és bár a nehezebb utat választottuk, láthatóan megéri – mutat a kicsik felé.

svédasztalos menza
A tápanyagban gazdag ételek segítenek, hogy az órákon is jobban teljesítsenek a diákok. Fotó: Bach Máté

 

A döntéshez való jog segít, hogy jól evő gyermekké váljanak

Amíg a gyerekek jóízűen falatoznak, Lackó Gábor, az iskola igazgatója elmondja: bár remélte, ő maga sem gondolta, hogy ekkora sikere lesz a szabad szedéses tálalásnak. A gyerekek hamar rákaptak az ízére, nemcsak a menza megítélése javult sokat, de a jóllakottság is, ráadásul érezhetően kevesebb az ételhulladék is.

– A kezdetektől fogva támogattam, hogy kialakítsuk az intézményben ezt a tálalási formát. A szülőket, a gyerekeket és a pedagógusokat is tájékoztattuk a bevezetést megelőzően, és elmondtuk, hogy olyan nevelési lehetőség van előttünk, amit vétek lenne kihagyni – fogalmaz, majd azzal folytatja: amíg korábban aszerint zajlott az ebédeltetés, hogy a kicsik, ha akarták, ha nem, megkaptak egy adagot, amit vagy megettek, vagy nem, most ők maguk dönthetnek, mit esznek és mennyit. Sokkal bátrabban kísérleteznek, még a legkisebbek is, egy kisgyermek tegnap például a nudlit előbb kipróbálta tejföllel, aztán gyümölcsöntettel és végül sajttal is – teszi hozzá nevetve.

A gyerekzsivaj elillan, az étkezőben már csak a tányérok és az evőeszközök csörömpölése visszhangzik, mindenki elégedetten emeli a szájához a falatot, belefeledkeznek az ízekbe. Aki feláll, az is csak repetáért szalad, hogy még a következő osztály érkezése előtt megpakolja a tányérját. 

Jó rájuk nézni

– nyugtázza az egyik pedagógus, aki szintén arról számol be, maga is rácsodálkozott, milyen rövid idő alatt változik a kicsik étkezési és ételekhez való szokása, ha maguk dönthetnek. – Bevallom, szkeptikus voltam eleinte, mert az elmúlt évtizedek alatt jócskán átalakult a gyerekek étkezési kultúrája, mondhatni, eltűnt. Sokszor kínlódtunk a hagyományos menzás étkeztetésekkor, pedig üres gyomorral vagy az otthonról hozott, büféből szerzett nasikkal nem lehet jól teljesíteni az órákon sem – jegyzi meg a tanítónő.

svédasztalos menza
Fotó: Bach Máté

 

Az „utálatosak” is elfogynak

– Nemcsak szakemberként, de szülőként is fontos felismerni, hogy változtak a fogyasztói igények és megváltoztak a szokások, hogy a gyerekek egyre kevesebb ételt esznek meg. Mi a nehezebb utat választottuk, és nem csökkentettük a menü kínálatát, hanem épp ellenkezőleg, növeltük, és azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk segíteni a gyerekek étkezését, miközben változatosan, finomakat és nem utolsósorban egészséges alternatívákat kínálunk – magyarázza Dávid-Dobos Zsófia, a Hungast cégcsoport vezető dietetikusa. Szerinte

a svédasztalos módszer sikerét jól mutatja, hogy a három „legutáltabb” alapanyagból – vagyis a májból, a gombából és a halból – készült ételek a leghamarabb fogynak el a kínálópultból, a diákok örömmel fogyasztják a gombapaprikást, a harcsapaprikást és a resztelt májat is.

– Mi magunk is meglepődünk olykor, hogy milyen „gasztropszichológiai” hatása van annak, ha a kicsik maguk dönthetik el, hogy miből mennyit esznek. Azokban az intézményekben, ahol már a szabad szedéses étkeztetés működik, alig néhány nap után azt láttuk, hogy a fiatalok egyre bátrabban kísérleteznek, és púposra pakolt tányérok helyett a maguk étvágya szerint szednek a kínált életekből.

A dietetikus szerint arról ugyan korai még beszélni, hogy a gyerekek egészségi állapotát javítja a svédasztalos menza, abban biztos, hogy a jó példát, a változatos és jó tápértékű ételek igényét hazaviszik, és ez talán újra asztalhoz ülteti a családokat.

 

Borítókép: Gyerekek a menzán (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.