Csaknem 1,4 milliárd forintot csalt össze egy filmelőzetesekkel szélhámoskodó banda

Több ezren vannak a károsultak.

2024. 03. 25. 18:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy négyezer károsulttal járó, csaknem 1,4 milliárd forintos pénzmosás felelőseit fogták el öt vármegye (Pest, Heves, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém) tizenegy helyszínén negyven nyomozó részvételével. Négyük letartóztatását a bíróság elrendelte, heten szabadlábon védekeznek – közölte a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A bűnözői kör 2022 októbere és 2023 márciusa között olyan illegális online tevékenységet folytatott, amellyel

a bűnözők azt a látszatot keltették, hogy egy ismert amerikai filmstúdió szerződött partnerei,

és regisztrációhoz, valamint kaució feltételéhez kötött online munkát hirdettek. A regisztráció után az elkövetők egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül tartották a kapcsolatot a jelentkezőkkel.

Az online felületeken regisztrált felhasználóknak egy konkrét összeg befizetését követően meghatározott számú filmelőzetes megtekintéséért cserébe folyamatosan nagyobb pénzjutalmat és kifizetéseket ígértek a csalók. A még nagyobb haszon reményében egyre magasabb szintre lehetett regisztrálni, amelyeken a megnézendő filmelőzetesek után járó pénzösszeg is fokozatosan nőtt.

A weboldal üzemeltetői pluszjövedelemmel honorálták, ha a sértettek újabb és újabb jelentkezőket szerveztek be. A sértettek bizalmát erősítette, hogy a 2022 novemberében regisztrált ügyfelek 2023 januárjában visszakapták az előzetesen befizetett kauciót, ezenkívül a filmelőzetesek megtekintéséért járó „fizetésüket” is felvették.

A kaució 48 600-tól 2 430 000 forintig terjedt.

Az elkövetők között akadt olyan is, aki nehéz anyagi körülmények között élő embereket néhány ezer forintért vett rá pénzmosásra a számlanyitással és a milliós összegek felvételével. Az átverésre használt honlapot az elkövetők 2023. március 4-én megszüntették, és az üzenetküldő alkalmazáson keresztül is elérhetetlenné váltak. Ezután egyre nagyobb számban jelentkeztek károsultak a rendőrségen, így az ügy kivizsgálása érdekében széles körű adatgyűjtés kezdődött.

A rendőrök csaknem tízmillió forint értékben járműveket, tizenöt mobiltelefont, két tabletet, egy laptopot foglaltak le, három ingatlant pedig zár alá vettek. Az eljárásban több mint 300 tanút hallgattak ki, a gyanúsítottak közül négy ember letartóztatását a bíróság elrendelte, heten szabadlábon védekeznek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.