Nem változtatta meg az albérletpiacot a bérlakásügynökség

A szakértő szerint a bérlakásügynökségek nem kínálnak megfelelő ösztönzőket a lakástulajdonosoknak.

2024. 04. 28. 6:30
Építkezés, építőipar, lakás, ingatlan, munkaerő, gazdaság, 

Építkezés, építőipar, lakás, ingatlan, munkaerő, gazdaság,
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nem érződik gyökeres változás az albérletpiacon, sem a kereslet, sem a kínálat tekintetében az Ingatlan.com szakértője, Balogh László szerint.

Jelenleg több mint 7500 kiadó lakóingatlan van Budapesten, ez nagyjából ugyanazt az enyhe bővülési tendenciát mutatja, ami már a múlt évben elkezdődött. Mostanáig tehát nem tapasztaltunk olyan tényezőt a budapesti albérletpiacon, amely gyökeresen befolyásolta volna a kínálatot vagy a keresletet

– jelentette ki a szakértő. Rámutatott: a lakásügynökségek legnagyobb problémája, hogy nem tudnak kedvező ajánlatot adni az ingatlantulajdonosoknak, annak ellenére, hogy a törvényben előírtak szerint azoknak, akik önkormányzatoknak adják ki az ingatlanjaikat, nem kell szja-t fizetniük a bérbeadás után.

Alapvetően jó gondolatnak tartom, hogy az önkormányzatok megpróbálják bevonni a meglévő ingatlanokat a bérlakásállományba, ugyanis ennek a lakásépítéssel szemben nincsenek extra költségei. A probléma ott jelenik meg, hogy a lakosság láthatóan nem akarja ezeket az ingatlanokat átadni önkormányzatnak, ugyanis ezzel elveszne a tulajdonosok kontrollja afelett, hogy kit engednek beköltözni a lakásukba

– emelte ki  a szakértő. Példaként hozta fel, hogy az I. kerületben már évek óta működik egy lakásügynökség, azonban mostanáig alig néhány ingatlant sikerült bevonniuk a piacról. Emellett a rendszer azt is figyelmen kívül hagyja, hogy Budapesten nagyon koncentrált a bérlakáspiac, vagyis nagyon nagy az igény az albérletekre, ezzel szemben a kínálat jóval kisebb.

A jelenlegi helyzetben bérlőt nem olyan nehéz találni, a statisztikák alapján átlagosan három-négy hét alatt megoldják a bérbeadók. Tehát akik nem adják oda az önkormányzatnak az ingatlanjaikat, más úton bérbe fogják adni, így a lakásügynökség érdemben nem bővítené a kínálatot. Ezzel szemben azok a lakástulajdonosok, akik megfelelő bérlőt találnak, sok évre megoldják a kiadás kérdését. Egy jól működő, piaci alapon létrejött bérlő-bérbeadói viszony ugyanis mindkét félnek aranyat ér

– fejtette ki Balogh László. Lapunk megkereste a fővárosi önkormányzatot is, hogy a lakásügynökség elindítása óta hány ingatlant sikerült a piacról bevonni, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.