Így futtatja Soros médiahálózata Magyar Pétert

Piedesztálra emelik Magyar Pétert a nemzetközi mainstream média Sorosék által befolyásolt szereplői – tárta fel a Tűzfalcsoport. Mint a tényfeltáró blog rámutatott, kelet-európai hírportáloktól kezdve a szélsőbaloldali nyugati lapokon és hírügynökségeken át egészen az arab nyelvű sajtóig mindenhol a Magyar által futtatott narratívát helyezik előtérbe. A Tűzfalcsoport úgy vélte, ahhoz hasonló módszereket alkalmaznak, mint amik Márki-Zay Péternél is tetten érhetők voltak.

Forrás: Tűzfalcsoport2024. 03. 28. 18:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Péter alig több mint egy hónapja kezdődött politikai ámokfutását a kezdetektől fogva segítik a Soros-hálózat sajtótermékei és szereplői, mintegy új kelet-európai politikai hős képzetét keltve olvasóikban – járt utána a Tűzfalcsoport. Mint írták, a magyar baloldali újságírók közreműködésével folytatott stratégia nem előzmények nélküli: célja, hogy a nemzetközi teret felhasználva valamiféle hitelességi látszatot, mesterségesen létrehozott legitimációt biztosítsanak az érdemi politika nélküli magyar ellenzék mantráinak és aktuális csodatevőjének.

 

A Soros-média Magyar Péter narratíváját szajkózza

A Soros György jelentős részesedésével működő szlovák SME hírportál Magyar Péter azon narratíváját magáévá téve támogatta az ellenzéki megmondóember kiállását, hogy Magyar „a kormány gyakorlata ellen tiltakozva lemondott több állami vállalati pozíciójáról”. Ugyanakkor – amint az már a nyilvánosság számára is ismert – a valóság ezzel szemben az, hogy 

Magyar megbízatásának visszavonását az illetékes minisztérium már 2024. január 18-án, tehát jóval az ő baloldali politikai szerepvállalásának megkezdése előtt kezdeményezte, az érintett pedig éppen ennek az elhalasztását kérelmezte.

A Tűzfalcsoport beszámolt arról is, hogy a Balkan Insight Magyar állításaira hivatkozva hazánkkal összefüggésben általános jelenségként jellemezi a korrupciót, majd bármiféle ezt igazoló adat nélkül jelenti ki, hogy az általa szervezett ünnepi rendezvény létszáma „messze meghaladta” Orbán Viktor ünnepi megemlékezését. A portál 2021-ben a „hőslistáján” szerepeltette a Soroshoz köthető liberális értelmiségiek által alapított és a spekuláns által pénzelt eDemokrácia Műhely Egyesület Nyomtass te is! projektjét, amely a 2022-es választásokon a külföldi befolyásolási botrányba keveredett ellenzéki összefogást segítette. Ez nem véltelen, hiszen a Balkan Insightot kiadó Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) partnerei között ugyancsak számos Soros-szervezetet találunk, így többek között az OSF által finanszírozott Belgrade Centre for Security Policyt és a CEU-t, de Soros György blogja, a 444, az Átlátszó és a Direkt 36 is feltűnik. 

A cikket jegyző Inotai Edit az Euro-Atlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány (Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy – CEID) igazgatósági tagja, amely NGO rendszeresen tart rendezvényeket a Soros-hálózat szervezeteivel és szereplőivel. Korábban például Inotai részvétele mellett tartott előadást a CEID szervezésében Josef Janning, a Soros-birodalom legfőbb külügyi szervezetének számító, a spekulánst és fiát, illetve egy sor magyar balliberális politikust is tagjai között tudó Külkapcsolatok Európai Tanácsának (European Council on Foreign Relation – ECFR) berlini képviseletének vezetője. Ezenkívül feltűnnek a CEID vendégei között a Soros által dollármilliókkal támogatott Atlantic Council of the United States nevű agytröszt tagjai is – tudatták.

 

A szélsőbaloldali Guardian dicsfényében

A nyílt társadalom eszmerendszerének elkötelezett híveként számon tartott The Guardian Itt az idő: a magyar politikát felrázó volt kormánypárti bennfentes címmel, közvetlenül a kapcsolati erőszakból eredő terror hatása alatt álló volt feleségéről machinált hangfelvétel nyilvánosságra hozatala előtt készített PR-interjút Magyarral.

A lap Magyart úgy jellemzi, mint aki 

bombaként robbant, és sok magyar képzeletét megragadta, akik már elvesztették a reményt, hogy bármi is valóban megváltozik a sokáig Orbán által uralt országban […], és aki arra törekszik, hogy egyesítse az erősen polarizált magyar társadalmat.

Míg a jelenlegi polgári konzervatív kormányt úgy mutatták be, mint amely központosította a hatalmat, és kiterjesztette a befolyását az igazságszolgáltatásra, a médiára, az egyetemekre és a kulturális intézményekre, nem mellesleg pedig többször összetűzésbe került az EU vezetőivel, továbbá szélsőjobboldali mozgalmakkal tart fent kapcsolatot, addig Magyar az Európa-párti, a korrupció elleni küzdelemre, az egészségügy javítására, az oktatási rendszer modernizálására törekvő, leendő államférfiként jelenik meg.

A cikk egy állítólagos, Magyar Pétert ismerő, ám meg nem nevezett személyre is hivatkozik, aki szerint a feleségéről hanganyagot készítő, őt ezzel visszatérően zsaroló férfi „erős jellem, akinek határozott véleménye van, intellektuális, jól képzett”. A portál az interjú végén annak is teret biztosított, hogy Magyar hitelteleníthesse a kapcsolati erőszakot elszenvedő volt feleségét és annak állításait: 

Soha nem bántottam a volt feleségemet […]. A házasságunk … hektikus volt mindkét oldalról. […] Ez az egész történet a propagandakampány része, de teljesen kontraproduktív, az emberek nem hülyék, több támogatónk van, mint korábban.

A PR-anyagot Bayer Lili magyar származású amerikai újságíró jegyzi. Róla közismert, hogy hazánkat visszatérően vádolja antiszemitizmussal. Teszi mindezt annak ellenére, hogy korábban például az Egységes Magyarországi Izraeli Hitközség vezető rabbija is kijelentette: 

Magyarország valószínűleg a zsidók számára legbiztonságosabb hely jelenleg Európában.

Bayer Lili legutóbb a kormány Soros-hálózat brüsszeli befolyására is rávilágító plakátkampánya kapcsán vette elő az antiszemitizmus-kártyát – emlékeztetett a tényfeltáró blog.

 

Hírügynökségi és antiszemita propaganda támogatja Magyart

Az Associated Press (AP) hírügynökség a nyilvánosságra hozott hangfelvételek kapcsán úgy fogalmaz Magyar Péterről, mint aki „segíthet megbontani a magyar politikai rendszert, amelyet sokan mélyen bebetonozott autokráciának tartanak”. 

A cikket készítő Justin Pike élen jár a hazánkat lejárató, a polgári konzervatív magyar kormányt antidemokratikusnak és oroszbarátnak beállító tartalmak nagyüzemi előállításában.

Pike nemrég nyilvánosan ismerte el, hogy az ellenzék tiltott kampányfinanszírozási botrányában főszerepet vállaló, Soros-közeli Action for Democracy a 2022-es országgyűlési választásokat megelőzően befolyást gyakorolt a hírügynökségre azért, hogy az Magyarország-ellenes, kritikus tartalmakat jelentessen meg. 

A Bloomberg hasonlóan kritika nélkül számol be Magyar Péter még bizonyításra váró állításairól. A cikket Simon Zoltán, a Bloomberg amerikai gazdasági lap budapesti kirendeltségének igazgatója jegyzi társszerzőként, aki a Soroshoz köthető személyekkel feltöltött EBESZ jelentéseire hivatkozva visszatérően hangoztatja azt a baloldali mantrát, hogy a Fideszt nem lehet legyőzni választáson, és aki korábban Bayer Lilihez hasonlóan szintén antiszemitizmust kiáltott a kormányzati plakátokkal összefüggésben – tájékoztatott a Tűzfalcsoport.

Mint a tényfeltárók ismertették, A magyar kormányt megrázta, hogy az egykori bennfentes kiszivárogtatta a felvételeket címmel közölt írást az Al Jazeera. Alex Soros 2019. december 19-én tett közé tett egy bejegyzést Instagram-oldalán az Al Jazeeránál tett látogatásáról, egy két évvel ezelőtti antiszemita botrány után nem is annyira meglepő módon. Az Al Jazeera egy 1996-ban alakult katari székhelyű pánarab hírtelevízió, amely világszerte számos nyelven sugároz adásokat, nyolcvan helyi stúdiójából. A név arabul szigetet jelent, a Dzsazíra egy középkori muszlim régió neve is egyben. Az al-Dzsazíra a katari kormány tulajdonában van. 

Az arab csatorna 2017-ben mutatta meg valódi színeit egy törölt videóban, ahol tagadták a holokauszt nagyságrendjét. A 17 perces, női narrátorral ellátott videót 2017. május 18-án tették közzé a Facebookon azzal az arab felirattal, hogy: 

A gázkamrák több millió zsidót öltek meg, ez a történet. Mi az igazság a holokausztról, és hogyan profitáltak belőle a cionisták?

A videóban azt állították, hogy Izrael volt a legnagyobb nyertese a holokausztnak. A zsidók „pénzügyi forrásokat és médiaintézményeket” használnak arra, hogy „különleges figyelmet fordítsanak” és „reflektorfényben” tüntessék fel a zsidó szenvedéseket. Az Al Jazeera nem sokkal később törölte a videót, utána pedig egy nyilatkozatban próbálta megmagyarázni. Azt mondta, hogy a bejegyzés „megsértette a hálózat szerkesztői szabályait”, és hogy két újságírót felfüggesztettek annak tartalma miatt – idézte fel a Tűzfalcsoport.

 

A magyar baloldal szekértolóinak cikkeit vették át

Mint a tényfeltárók beszámoltak, Magyar Péter lózungjait hangoztatva adott hírt a „Magyar-jelenségről” a Soros György érdekeltségében lévő lengyel Rzeczpospolita, illetve az Action for Democracy által korábban ugyancsak megkörnyékezett NBC News is. A most a nemzetközi baloldali médiában megjelentetett Magyar Péterre vonatkozó cikkek meghatározó részére igaz, hogy azokat jelentős többségében magyar baloldali újságírók készítik el vagy állnak mögötte. Nincs új a nap alatt, hiszen a Soros-birodalom szócsövei Márki-Zay Péter esetében is ugyanezt a stratégiát folytatták – vonta le a következtetést a Tűzfalcsoport.

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.