Külön ünnepeltek az ellenzéki pártok

Készülnek a júniusi választásokra.

Forrás: MTI2024. 03. 15. 21:33
EP2I9157
Budapest, Nagytétényi piknik. Momentum Március 15-i rendezvénye. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar társadalom nem tűri el, hogy uralkodjanak rajta – hangoztatta a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselője március 15-i ünnepségén a XXII. kerületben. Donáth Anna a kormányoldalra célozva gyomorforgatónak nevezte, hogy olyanok beszélnek a 12 pontról, akik nem fogadják el.

Méltatta Havasi Gábort, a Momentum budafok-tétényi polgármesterjelöltjét, aki a rendezvényen arról beszélt, hogy el kell küldeni a Fidesz „helytartóját, a hatalom embere helyett itt is választhatjuk az emberek hatalmát”.

– Eddig és ne tovább! Nincs hová hátrálni! A Fidesz minden erkölcsi alapját elvesztette – hangoztatta a Momentum jelöltje.

EP2I9105
Fotó: Teknős Miklós

 

DK: Leszünk még európai Magyarország

A közös hazában közös a törvény, közös a teherviselés és közös a felelősség, ezt a közös hazát vette el tőlünk ez a hatalom – jelentette ki online közvetített ünnepi beszédében a Demokratikus Koalíció (DK) árnyék-miniszterelnöke. Dobrev Klára az egyik 1848-as jelszó, az egyenlőség fontosságát hangsúlyozta, és leszögezte: „csak akkor vagyunk nemzet, csak akkor vagyunk haza”, ha mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, és senki sem áll a törvények felett.

– Magyarország ma nem a miénk, elvették tőlünk, mert elfelejtették, hogy képesek vagyunk visszavenni, ahogy a ’48-asok tették – fogalmazott az ellenzéki képviselő. Dobrev Klára közölte: Együtt véget tudunk vetni ennek a rendszernek, leszünk még európai Magyarország.

 

A Petőfi-szobornál ünnepelt az MSZP

A demokráciába és a jogállamba vetett hit visszaállítását nevezte az egyik legfontosabbnak Magyarországon az MSZP társelnöke a Petőfi-szobornál. Kunhalmi Ágnes közölte: nem elégedhetnek meg azzal, hogy polgári demokráciában élnek a magyarok, a szabadság és a jogegyenlőség mellett a szociális és a munkavállalói jogok érvényesítésére és a társadalmi különbségek radikális csökkentésére is szükség van.

Szerinte a júniusi európai parlamenti választás tétje, hogy Orbán Viktor leépíti-e a szociális és jóléti Európát, és meg tudja-e akadályozni az integráció elmélyítését, az EU további reformjait. – Az EU vagy magasabb szinte lép az integrációban vagy megszűnik létezni – értékelt a szocialista politikus.

Hiller István, az MSZP választmányának elnöke arról beszélt, hogy olyan országot akarnak, ahol létezik összetartozás, ahol a különböző gondolkodású emberek képesek együtt ünnepelni a nemzeti ünnepen.

Kunhalmi Ágnes és Tüttő Kata, az MSZP európai parlamenti listavezetője a Szabadság téren, Teleki Blanka egykori leánynevelő intézete előtt emlékezett az 1848–49-es forradalom női hőseire.

KUNHALMI Ágnes; HILLER István
Kunhalmi Ágnes és Hiller István a Március 15. téren (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

LMP: Legyen a hősöké március 15.

Március 15. szóljon a hősökről! – szólított fel Schmuck Erzsébet. Az LMP társelnöke videóüzenetében azt mondta: sokan, sokféleképpen emlékeznek meg, „vannak, akik azt gondolják, hogy ez a nap a legalkalmasabb arra, hogy a regnáló elitet leváltsuk, vagy éppen zászlót bontsanak”.

– Teljes politikai közösségünk nevében hálával, méltó tisztelettel és főhajtással emlékezünk azokra, akik bármilyen módon harcoltak hazánk függetlenségéért, azokra, akik elindították Európában a forradalmi hullámot – méltatta 1848 hőseit az ellenzéki politikus.

 

Jobbik: A szavazatunkkal érhetünk el változást

Az 1848-as forradalom tragikus sorsú nemzetünk történelmének egyik legnagyobb eseménye volt, de napjainkban békés eszközökkel, a szavazatunkkal érhetünk el változást – hangsúlyozta pártja budapesti megemlékezésén Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnöke. Feltette a kérdést: bele szoktunk-e gondolni, mennyire tragikus annak a népnek a története, amelynek minden évszázadban egy véres szabadságharcot, egy forradalmat kellett vívnia a hatalomban pöffeszkedőkkel szemben?

Szerinte a ma magyarjai június 9-én, az urnáknál megmutathatják, hogy európai, szabadságszerető és polgári nemzet tagjai. A párt színeiben Budapest főpolgármesteri tisztségéért induló Brenner Koloman arról beszélt, hogy a júniusi választásokon nemcsak az elmúlt 14 évről, de az 1990 óta eltelt időszak teljesítményéről is ítéletet mondhatnak a választók.

GYÖNGYÖSI Márton; POTOCSKÁNÉ KÕRÖSI Anita; BRENNER Koloman
Brenner Koloman, Gyöngyösi Márton és Potocskáné Kőrösi Anita a Batthyány-örökmécsesnél (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Zöld országért küzd a Párbeszéd

Egy nemzeti ünnep nemcsak a visszaemlékezés élményét kínálja föl: elhozza az igazság pillanatát is. Március 15. a magyar nemzet legtisztább és legkatartikusabb ünnepeinek egyike, amikor arra emlékezünk, hogy forradalmár hőseink egy esszenciális pillanatban, nagy erővel kimondták az igazságot. Az igazságot, amelyet a hatalom igyekszik kitakarni és elhallgatni – fogalmaz ünnepi közleményében a Párbeszéd–Zöldek. A párt szerint annak a pillanata jött el, „amikor kimondjuk: a király meztelen”, és „a hatalmat gyakorlók méltatlanok a pozíciójukra”.

Ha ’48 a magyar történelem legszebb fejezeteinek egyike, akkor a 2024-es valóság a legelkeserítőbb mélypont – állítja az ellenzéki formáció, és azt ígéri: „mindent megteszünk, hogy méltók legyünk a ’48-as hősökhöz, és igazságos, szolidáris, zöld országot teremtsünk!”

Borítókép: A Momentum rendezvénye (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.