Nem mindennapi élményben lehet része annak, aki ellátogat Pannonhalmára

Magyarország harmadik legrégebbi orgonáját újította fel a Pannonhalmi Főapátság: a több mint 300 éves hangszer először az Orgonák éjszakáján szólal meg május 18-án.

Forrás: MTI2024. 03. 29. 7:06
null
Forrás: MTI/Marcali Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több száz éves Martin Zorkovsky-orgonát a Pannonhalmi Főapátság könyvtárában állították ki, és a jövőben a pannonhalmi koncertéletben kap szerepet: az Orgonák éjszakája mellett a főapátság orgonahangverseny-sorozatában is megszólal majd – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Az Orgonák éjszakáján Homolya Dávid és Vadász Attila közös hangversenyt ad a Pannonhalmi főapátsági könyvtárban. A hangversenyen hallható lesz a két éve megújított, 1740–60 között épített Martin Podkoniczky-orgona, valamint egy harmadik, szintén barokk orgona is, amelynek restaurálását nemrég kezdte meg a főapátság.

A közlemény szerint a kutatómunka eredményeként sikerült megállapítani a most felújított orgona építőjét, aki a 17–18. században élt felvidéki orgonaépítő mester, Martin Zorkovsky volt. Emellett kiderült az is, hogy a hangszer az 1710-es években készülhetett, azaz a Magyarországon fellelhető orgonák egyik legidősebb darabja.

A több mint 300 éves orgona nemcsak a kora miatt különleges, hanem hangolása sem a mai korban megszokott, 465 hertzre hangolt. A hangszert Bors László orgonaépítő mester a 18. század eleji állapotába állította vissza, így azon az eredeti mechanikus fújtatással is lehet játszani, de akkor az orgonaművész mellé egy segítő is kell, aki a szíjakat húzza – olvasható a tájékoztatóban.

A tájékoztató szerint a pannonhalmi orgonagyűjteményt a szerzetesközösség Szigeti Kilián bencés atya gyűjtőmunkája eredményeként kapta örökségbe és őrizte meg. A különleges darabok szakmai feltárása és kutatása 2018-ban kezdődött. Ennek az értékmentő munkának köszönhetően 2022-ben mutatták be – szintén a könyvtárban – a felújított és rekonstruált, 1740–60 között épített Martin Podkoniczky-orgonát. 2023-ban pedig a Boldogasszony-kápolna 1820–30 között készült orgonája is megújult.

Borítókép: Pannonhalmi Főapátság (Fotó: MTI/Marcali Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.